Factori care pot influenta infertilitatea feminina
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este infertilitatea feminina?
SusInfertilitatea feminina este o conditie medicala definita ca imposibilitatea de a stabili clinic o sarcina dupa 12 luni ( respectiv 6 luni daca femeia are peste 35 de ani) de incercari in care au avut loc contacte sexuale regulate si neprotejate. De asemenea, avorturile spontane repetate sau nasterea soldata cu mortalitatea fetala reprezinta o forma de infertilitate.
Frecventa infertilitatii este destul de mare. Se estimeaza ca aproximativ un cuplu din sase se confrunta cu aceasta problema fie datorita infertilitatii feminine, fie celei masculine sau a ambelor forme.
In unele cazuri, infertilitatea poate avea o cauza imposibil de determinat atunci cand mai multi factori minori de infertilitate in cazul ambilor parteneri pot cauza probleme de fertilitate. Este o forma de infertilitate care se poate remite in timp, dar tratamentul pentru aceasta trebuie initiat chiar daca nu se poate identifica o cauza clara.
Din fericire pentru cuplurile care se confrunta cu aceasta problema, odata depistata aceasta patologie, exista numeroase mijloace de tratament care pot ajuta cu rabdare si perseverenta la indeplinirea visului de a deveni parinti.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusMenstruatii lungi si dureroase, neregulate, sange menstrual inchis la culoare, dureri resimtite in timpul contactului sexual, obezitatea si imposibilitatea obtinerii unei sarcini sunt unele dintre semnele de infertilitate feminina.
Cum se manifesta infertilitatea
SusPrincipala manifestare a infertilitatii este insasi incapacitatea femeii de a ramane insarcinata. Ciclul menstrual absent, neregulat, prea lung (peste 35 de zile) sau prea scurt (mai putin de 21 de zile) indica probleme de ovulatie.
Pentru a intelege mai bine care sunt mecanismele care pot duce la aparitia infertilitatii cu scopul stabilirii unui diagnostic corect si al unui tratament tintit, este util sa cunoastem ce anume trebuie sa se intample pentru instalarea unei sarcini.
Ovarul unei femei contine foliculii ovarieni in diferite stadii de evolutie. Dintre acestia, foliculul cel mai matur elibereaza in fiecare luna un ovul, proces care poarta numele de ovulatie. Acesta va fi captat de trompa uterina, etapa in care pentru aparitia unei sarcini intervine si sperma barbatului. Aceasta trebuie sa ajunga prin uter pana la trompa uterina unde un spermatozoid va intalni si va fecunda ovulul. Ovulul fertilizat calatoreste ulterior prin trompa uterina si va fi implantat in mucoasa uterului, proces numit nidatie.
Infertilitatea rezulta daca oricare dintre aceste evenimente nu are loc sau este intrerupt. Se estimeaza ca 35-40% din cauzele de infertilitate sunt reprezentate de infertilitatea feminina, insa infertilitatea masculina este un factor de infertilitate in pana la 35% din cazuri.
Asadar, in cazul in care conceptia intarzie mai mult de 12 luni si se suspecteaza infertilitatea unui cuplu, inainte de initierea unor multitudini de teste este utila o analiza a materialului seminal pentru a fi siguri ca sperma partenerului este in parametrii normali.
Cauzele infertilitatii
SusConform unui studiu multinational efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cei mai intalniti factori de infertilitate feminina au fost reprezentati de: tulburari ovulatorii - de cauza hipotalamica, hipofizara (adenom hipofizar), insuficienta ovariana primara(POI) sau in cadrul sindromului ovarian polichistic(SOP), endometrioza – 15%, aderente pelvine – 12%, anomalii tubare/uterine si trompe uterine blocate – 11%, hiperprolactinemie- 7%.
In ceea ce priveste cauzele uterine de infertilitate acestea sunt reprezentate de leziuni care ocupa spatiu (fibroame submucoase sau intracavitare) sau o receptivitate endometriala redusa.
Adeziunile pelvine/ tubare, hidrosalpingitele sunt alte cauze de infertilitate feminina.
Factori care pot influenta aparitia infertilitatii
SusEste stiut faptul ca anumiti factori de risc joaca un rol major in aparitia infertilitatii, dintre care cei mai renumiti sunt:
Varsta. Este legata de calitate si cantitatea ovulelor. O femeie sanatoasa cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani are 25-30% sanse de a concepe in fiecare luna. Dupa varsta de 35 de ani sansele sunt de aproximativ 10%, sarcina se instaleaza mai dificil, iar rata avorturilor spontane este mai mare. De asemenea, daca sarcina se instaleaza dupa aceasta varsta riscul de aparitie a malformatiilor congenitale la fat sau a afectarii mamei pe parcursul sarcinii este mai mare.
Istoricul sexual ia in calcul infectiile cu transmitere sexuala precum Chlamydia sau Gonoreea. Acestea pot deteriora trompele uterine sau alte segmente ale aparatului reproducator afectand instalarea sarcinii. Riscul de a dobandi o infectie cu transmitere sexuala care poate cauza ulterior perturbari de fertilitate creste daca exista relatii sexuale neprotejate cu mai multi parteneri diferiti. Este important de stiut acest aspect si ca modalitate de prevenire a unei posibile cauze de infertilitate.
Greutatea are si ea o influenta asupra fertilitatii. Un indice de masa corporala (IMC) aflat in parametri normali (cu o valoare intre 18,5 si 24,99 calculat ca raportul dintre greutatea in kg si patratul inaltimii exprimat in m) poate creste frecventa ovulatiei, iar odata cu ea si probabilitatea instalarii unei sarcini. In aceeasi masura, atat ceea ce depaseste intervalul de referinta IMC, cat si valorile aflate sub acest interval de referinta pot afecta ovulatia si fertilitatea.
Fumatul si alcoolul. La fel cum este recunoscut efectul nociv al acestor toxice si in cadrul altor patologii, este recunoscut faptul ca acesta poate fi incriminat si in aparitia infertilitatii. Fumatul duce la deteriorarea colului uterin, a trompelor uterine, creste riscul de sarcina ectopica sau avort spontan. Prin eliberarea unor substante cu efect oxidativ se considera ca acesta duce la imbatranirea prematura a ovarelor si epuizarea mai rapida a ovulelor. Inainte de inceperea tratamentului pentru fertilitate fumatul trebuie stopat.
Consumul de alcool este bine sa fie mentinut intr-o doza moderata.
Diagnosticare
SusDaca anamneza pacientei releva o perioada de cel putin 12 luni in care s-a incercat fara succes conceperea unui copil sau aceasta se afla in categoria de peste 35 de ani cu sau fara alti factori de risc pentru infertilitate, se vor efectua teste specifice pentru elucidarea unei posibile cauze care pun probleme de fertilitate.
Testarea ovulatiei – se poate efectua la domiciliu, fara prescriptie medicala si include un set predictor urinar pentru ovulatie care detecteaza cresterea valorilor hormonului luteinizant (LH) necesar declansarii ovulatiei, precum si alte teste serice pentru progesteron sau prolactina.
Histerosalpingografia – cu ajutorul unei substante de contrast injectate in uter urmata de radiografie se detecteaza anomalii ale cavitatii uterine sau la nivelul trompelor uterine.
Testarea rezervei ovariene pentru calitatea si cantitatea ovulelor.
Teste hormonale care includ hormonii hipofizari si tiroidieni responsabili de controlul proceselor de reproducere.
Alte investigatii includ ecografia pelvina, sonograma cu infuzie salina (SIS), teste genetice sau laparoscopie minim invaziva care poate detecta endometrioza, cicatrici sau deverse blocaje pe trompele uterine.
Tratament
SusTratamentul vizeaza atat medicatia cat si un regim igieno-dietetic care sa cresca sansele de fertilitate.
Modificarea stilului de viata prin dobandirea unui IMC in limite normale, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool se incadreaza in a doua categorie.
Din punct de vedere medicamentos, ca prima linie pentru infertilitatea de etiologie necunoscuta se foloseste citratul de clomifen(CC), un modulator selectiv al receptorilor de estrogen (SERM) cu scopul de a stimula ovulatia si poate fi combinat cu inseminarea intrauterina(IUI) pentru cresterea sanselor de a obtine o sarcina.
Tulburarile anovulatorii mai severe beneficiaza de un regim mai intensiv cu gonadotropina corionica umana (HCG) ca optiune de a doua linie de terapie si cu o monitorizare mai intensiva prin ecografii tranvaginale.
Fertilizarea in vitro (FIV) se utilizeaza ca prima linie in infertilitatea cauzata de aderente pelvine si tubare, ligatura tubara sau salpingectomie bilaterala.
Histeroscopia operativa este rezervata indepartarii leiomioamelor uterine submucoase si intracavitare care pot fi cauza de infertilitate.
Complicatii ale terapiei
SusAcestea sunt reprezentate de gestatiile multiple, sindromul de hiperstimulare ovariana si sarcina ectopica.
Sarcina ectopica poate fi intalnita la pacientele tratate pentru infertilitate dupa o interventie chirurgicala de reconstructie tubara. Sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS) se manifesta prin greturi, varsaturi, distensie abdominala, insuficienta renala, tromboza venoasa, ovare marite in volum, tulburari hidroelectrolitice, aritmii si sepsis si rezulta prin cresterea permeabilitatii capilare in urma stimularii ovariene. Necesita monitorizare si tratament.
Suplimente nutritive care ar putea sprijini fertilitatea sunt reprezentate de complexul vitaminelor B, vitamiele C, D si E, acetil L-carnitina, coenzima Q10, calciu, zinc, seleniu, uleiurile esentiale omega-3 si 6 si acid folic. De asemenea, o dieta sanatoasa, echilibrata, cu evitarea prajelilor si a alimentelor de tip fast-food este utila in acest sens.
Cand este cazul sa te prezinti la medic
SusDaca nu au existat probleme in ceea ce priveste aparitia unei sarcini dupa 12 luni de incercari cel mai probabil nu este necesar sa consultati un medic in ceea ce priveste infertilitatea.
Totusi acest aspect trebuie luat in considerare daca femeile care doresc o sarcina au trecut de varsta de 35 de ani, au incercat sa conceapa fara succes timp de sase luni, menstruatiile sunt neregulate, absente sau dureroase. Totodata, endometrioza, bolile inflamatorii pelvine, istoricul de tratament pentru cancer, avorturi spontane in antecedente sunt alte cauze care necesita consult medical de specialitate cu privire la infertilitate.
Preventie
SusPrintre modalitatile de prevenire a problemelor de fertilitate in randul femeilor se recomanda mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale, renuntarea la fumat, evitarea alcoolului, a cofeinei si reducerea factorilor de stres.
Concluzii
SusInfertilitatea feminina este o problema de sanatate fizica si psihica a femeii in cauza, cat si sanatatea cuplului respectiv. Cauzele acesteia sunt multiple, dar gama de investigatii si tratament este larga oferind acestor cupluri posibilitatea de a solutiona aceasta problema.
Medicatia adecvata cauzei de infertilitate, operatii chirurgicale minim invazive, terapia hormonala si prevenirea esecului preconceptional sunt printre metodele terapeutice utilizate cu succes in cazul infertilitatii feminine.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308
https://medlineplus.gov/femaleinfertility.html
https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/infertility-female
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556033/#article-23502.s2
https://eu.astralnutrition.com/products/fertexa/
https://www.healthline.com/health/fertility/fertility-vitamins
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29555319/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cum pot fi rezolvate problemele delicate ale femeilor?
- Endometrioza – cauza de infertilitate
- Infertilitatea masculina - metode terapeutice
- Tratamentul infertilitatii masculine
- Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine
- Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate?
- Infertilitatea la barbati - generalitati
- Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina
- Fibromul uterin - una dintre cauzele infertilitatii feminine
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm