Disfunctia sexuala la femei
Generalitati
SusO problema sexuala sau o disfunctie sexuala se refera la problemele in toate fazele ciclului de raspuns sexual ce impiedica persoana sau cuplul sa experimenteze satisfactie din activitatea sexuala. Ciclul de raspuns sexual are patru faze: excitarea, platoul, orgasmul si rezolutia (sau relaxarea).
In timp ce unele cercetari sugereaza ca disfunctiile sexuale sunt comune atat pentru sexul masculin, cat si pentru cel feminin (43% din femei si 31% din barbati raporteaza un anumit grad de dificultate), acesta este un subiect pe care multi oameni ezita sau se simt jenati sa-l discute.
Din fericire, cele mai multe cazuri de disfunctie sexuala se pot trata, iar cel mai important lucru este sa impartasiti preocuparile dumneavoastra cu partenerul si mai apoi cu medicul, comunicarea fiind principalul factor de rezolvare a problemelor.
Cuprins articol
Cauzele disfunctiei sexuale
SusDisfunctia sexuala poate fi un rezultat al unor probleme fizice sau psihologice
Cauze fizice. Multe conditii fizice si/sau medicale pot cauza probleme ale functiei sexuale. Acesti factori includ diabetul zaharat, bolile de inima, bolile neurologice, dezechilibrele hormonale, menopauza sau alte boli cronice, precum bolile de rinichi sau insuficienta hepatica, alcoolul sau abuzurile repetate de droguri.
In plus, efectele secundare ale anumitor medicamente, inclusiv ale unor medicamente antidepresive, pot afecta dorinta sexuala si functia.
Cauze psihologice. Acestea includ stresul legat de locul de munca si anxietatea, ingrijorarea cu privire la performantele sexuale, problemele de familie sau de relatie, depresia, sentimentele de vinovatie sau efecte ale unei traume sexuale din trecut.
Atat barbatii, cat si femeile sunt afectati de disfunctiile sexuale. Problemele sexuale apar la adultii de toate varstele. Printre cei mai frecvent afectati sunt adultii mai in varsta, acestia fiind conditionati de un declin al sanatatii asociat cu inaintarea in varsta.
Cum poate afecta disfunctia sexuala o persoana de sex feminin?
SusCele mai frecvente probleme legate de disfunctia sexuala la femei includ:
1. Dorinta sexuala inhibata – acest lucru implica o lipsa de dorinta sexuala sau un dezinteres pentru activitatea sexuala. Multi factori pot contribui la lipsa libidoului, inclusiv modificarile hormonale, afectiunile medicale si unele tratamente (de exemplu, medicamente pentru cancer sau chimioterapie), depresia provenita de la o sarcina pierduta, stresul sau oboseala. Plictiseala cu rutina sexuala regulata poate contribui la o lipsa de entuziasm pentru sex. De asemenea, si factorii stilului de viata pot inhiba dorinta sexuala, precum cariera sau ingrijirea unui copil.
2. Incapacitatea de a deveni excitat – pentru femei, incapacitatea de a deveni excitat fizic in timpul activitatii sexuale implica adesea lubrifieri vaginale insuficiente. Aceasta incapacitate poate fi legata de anxietate sau stimulare inadecvata. In plus, cercetatorii investigheaza in continuare problemele fluxului de sange care afecteaza vaginul si cum clitorisul poate contribui la probleme de excitare.
3. Lipsa de orgasm (anorgasmie) – aceasta reprezinta lipsa de climax sexual (orgasm). Ea poate fi cauzata de inhibarea sexuala a unei femei, lipsa de experienta si/sau cunostinte sau factorii psihologici, cum ar fi vinovatia, anxietatea sau o trauma sexuala din trecut ori un abuz. Alti factori ce contribuie la anorgasmie includ stimularea insuficienta, anumite medicamente sau diverse boli cronice.
4. Sexul dureros – durerile din timpul actului sexual pot fi cauzate de o serie de probleme, inclusiv endometrioza, masa pelvina, chisturile ovariene, vaginita, lubrifiere insuficienta, prezenta unui tesut cicatricial de la diverse interventii chirurgicale ori o boala cu transmitere sexuala. O afectiune numita vaginism este un spasm dureros, involuntar al muschilor care inconjoara vaginul. Aceasta poate sa apara la femeile care se tem ca penetrarea va fi dureroasa si poate fi cauzata de o fobie sexuala si o de experienta traumatizanta ori dureroasa din trecut.
Cum este diagnosticata disfunctia sexuala la femei?
SusPentru a diagnostica disfunctia sexuala feminina, medicul probabil va incepe un examen fizic si o evaluare completa a simptomelor. Medicul poate efectua si un examen pelvian pentru a evalua starea de sanatate a organelor de reproducere si un test Papanicolau pentru a detecta schimbarile din celulele colului uterin (verifica daca persoana respectiva sufera de cancer ori prezinta o stare pre-canceroasa).
Femeia poate dispune si de alte teste pentru a exclude orice problema medicala care poate contribui la disfunctiile sexuale feminine. O evaluare a atitudinilor dumneavoastra cu privire la sex, precum si a altor factori ce contribuie la disfunctiile sexuale este importanta.
Abordarea ideala pentru tratarea acestei boli feminine presupune un efort al unei intregi echipe formata din medici si terapeuti. Cele mai multe tipuri de probleme sexuale pot fi corectate prin tratarea problemelor de baza, fizice sau psihologice. Alte strategii de tratament se concentreaza pe urmatoarele:
1. Furnizarea de informatii. Educatia despre anatomia omului, functia sexuala si modificarile normale asociate cu inaintarea in varsta, precum si comportamentele sexuale si raspunsurile adecvate, pot ajuta o femeie sa depaseasca anxietatea sa in legatura cu functia sexuala si performanta.
2. Consolidarea stimularii. Aceasta ar putea include utilizarea de materiale erotice (video sau carti), masturbarea si schimbarile de rutina sexuala.
3. Furnizarea de tehnici de distragere a atentiei. Fanteziile erotice sau non-erotice, exercitii ale actului sexual, muzica, clipuri video pot fi folosite pentru a creste relaxarea si a elimina anxietatea.
4. Incurajarea comportamentelor non-coitale. Comportamentele non-coitale (activitate fizica de stimulare ce nu include contactul sexual), cum ar fi masajul senzual, pot fi folosite pentru a promova si a creste confortul de comunicare intre parteneri.
5. Minimizarea durerii. Folosind pozitiile sexuale care ii permit femeii sa controleze adancimea de penetrare poate ajuta la ameliorarea unor dureri. Lubrifiantii vaginali sau o baie calda inainte de contactul sexual pot reduce durerile cauzate de actul sexual si pot ajuta la cresterea relaxarii.
Succesul tratamentului pentru disfunctia sexuala feminina depinde de cauza principala a problemei. Perspectivele sunt bune pentru disfunctia legata de o conditie fizica. Disfunctia usoara, care este legata de stres, frica, anxietate poate fi tratata cu succes cu consilieri, educatie si o mai buna comunicare intre parteneri.
Hormonii joaca un rol important in reglarea functiei sexuale la femei. Odata cu scaderea hormonului estrogen feminin, care este legat de imbatranire si menopauza, multe femei se confrunta cu unele modificari ale functiei sexuale cu inaintarea in varsta, inclusiv lubrifierea vaginala scazuta si scaderea senzatiei genitale. Cercetarile sugereaza ca nivelurile scazute de testosteron, hormonul masculin, contribuie la o scadere a excitarii sexuale, a senzatiei genitale si a orgasmului. Cercetatorii inca investigheaza beneficiile hormonilor si a altor medicamente, inclusiv Viagra, in a trata problemele sexuale feminine.
Multe femei experimenteaza modificarile functiei sexuale dupa o histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului). Aceste modificari pot include pierderea libidoului si o lubrifiere vaginala scazuta. Aceste probleme pot fi asociate cu schimbarile hormonale care apar in urma pierderii uterului. In plus, nervii si vasele de sange pot fi deteriorati in timpul interventiei chirurgicale.
Pierderea de estrogen in urma menopauzei poate duce la schimbari in ceea ce priveste functia sexuala a unei femei. Schimbarile emotionale care insotesc adesea menopauza pot duce la pierderea interesului sexual sau a capacitatii femeii de a deveni excitata. Terapia de substitutie hormonala sau lubrifiantii vaginali pot imbunatati anumite conditii, cum ar fi pierderea lubrifierii vaginale si a senzatiilor genitale, care pot crea probleme cu functia sexuala la femei.
De asemenea, unele medicament administrate pe cale orala o data pe zi, spre exemplu ospemifenele, fac tesutul vaginal mai gros si mai putin fragil. Trebuie remarcat faptul ca unele femei aflate in postmenopauza raporteaza o crestere a satisfactiei sexuale. Acest lucru poate fi cauzat de scaderea anxietatii. In plus, femeile in postmenopauza au adesea mai putine responsabilitati de crestere a copiilor, permitandu-le sa se bucure de intimitate si de relaxare alaturi de partenerii lor.
Multe femei au o astfel de problema sexuala din timp in timp. Cu toate acestea, in cazul in care problemele persista, ele pot provoca disconfort pentru femeie si partenerul ei si pot avea un impact negativ asupra relatiei lor. Daca observati oricare dintre aceste probleme, consultati medicul dumneavoastra pentru o evaluare si un posibil tratament.
Imbunatatirea satisfactiei sexuale
SusSunt necesare mai multe cercetari, insa terapiile promitatoare pentru imbunatatirea satisfactiei sexuale includ:
a. Atentia – acest tip de meditatie se bazeaza pe faptul ca se formeaza o constientizare sporita si acceptare a ceea ce traiti in prezent. Se concentreaza pe ceea ce va confruntati in timpul meditatiei, cum ar fi fluxul de respiratie. Puteti observa gandurile si emotiile dumneavoastra, dar treceti peste tot, fara a va judeca. Unele cercetari au aratat ca atentia practicata in cursul unei terapii de grup imbunatateste multe aspecte ale diferitelor raspunsuri sexuale si reduce suferinta personala a femeilor cu tulburari de dorinta si excitare.
b. Acupunctura – acupunctura presupune introducerea de ace extrem de subtiri in piele in diferite puncte strategice de pe corpul dumneavoastra. Acupunctura poate avea efecte pozitive asupra femeilor cu anumite disfunctii sexuale, dar este nevoie de mai multe studii in acest sens.
c. Yoga – in timpul exercitiilor de yoga, efectuati o serie de posturi si exercitii de respiratie controlate pentru a promova un corp flexibil si o minte relaxata. Anumite subseturi de exercitii yoga au scop de a canaliza energia sexuala a organismului si de a imbunatati functionarea sexuala. Exista foarte putine date cu privire la beneficiile yoga asupra functionarii sexuale. Cu toate acestea, practicarea de yoga este asociata cu imbunatatiri psihologice si o stare generala buna de sanatate.
Unele medicamente pe baza de prescriptie pot avea un impact negativ asupra functionarii sexuale. Unele pot afecta libidoul, iar altele pot afecta capacitatea de a deveni excitat sau de a atinge orgasmul. Riscul de efecte secundare sexuale este crescut atunci cand o anumita persoana isi administreaza o medicatie multipla. Medicamentele ce pot ajuta femeile in problema cu disfunctia sexuala sunt: antidepresivele, antihipertensivele sau diverse medicamente pentru stimularea hormonilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Fertilitate, disfunctii sexuale
- Disfunctii sexuale feminine
- De ce femeile isi pierd interesul pentru sex?
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Apetitul sexual: diferentele intre sexe
- Tulburari sexuale
- Sfaturi pentru imbunatatirea vietii sexuale
- Activitatea sexuala si supraponderabilitatea
- Cauzele disfunctiilor sexuale
Citeste pe aceeasi tema
- Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual)
- Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor?
- Disfunctii sexuale la barbati
- Sanatatea sexuala a femeilor cu diabet
- Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?