Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum poate sti o femeie cand este fertila?

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Generalitati

Sus
Cum poate sti o femeie cand este fertila?

Este important pentru orice femeie sa stie cand se afla in perioada fertila sau in ce perioada are loc ovulatia. Vor fi evitate grijile si anxietatea va fi diminuata atunci cand propriul corp va fi cunoscut. De asemenea, se poate evita si riscul aparitiei unei sarcini nedorite. Exista doar anumite momente in timpul ciclului menstrual cand o femeie poate ramane insarcinata, de aceea este esential sa se cunoasca cand anume este acel interval.

Corpul unei persoane va oferi indicii si semnale clare atunci cand aceasta este fertila. O femeie este fertila atunci cand se afla in perioada de ovulatie, atunci cand mucusul cervical este prezent. De obicei, ovulatia are loc la jumatatea ciclului menstrual, mai precis cu 14 zile inainte de menstruatie. Totusi, ovulatia poate intarzia din cauza a mai multor factori: diferite afectiuni, consum de alcool, stres, neodihna etc.

Menstruatia este o etapa majora a pubertatii la fete, corpul sau fiind pregatit sa procreeze. Si ca o multime de alte modificari asociate cu pubertatea, menstruatia poate fi un proces neclar, la inceput. Multe dintre fete (si baieti) nu detin suficiente informatii despre sistemul reproductiv al femeii sau despre ceea ce se intampla in timpul ciclului menstrual, iar acesta pare si mai misterios.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Fazele ciclului menstrual
  3. Cand se va consulta medicul
  4. Citeste pe aceeasi tema

Fazele ciclului menstrual

Sus


Prima saptamana

Incepe de la prima zi a ciclului menstrual si este caracterizata prin prezenta sangerarii si diferite simptome diferite de la o persoana la alta. In aceasta faza, poate exista o crestere a energiei fizice si a vitalitatii. Femeia este mult mai sociabila, are somn odihnitor si pofta de mancare. Mucusul vaginal este absent, iar vaginul uscat.

A doua saptamana

Pentru ca ovulatia se apropie, in vagin este prezent un mucus de consistenta albusului de ou, umed, alunecos si pot sa apara chiar si scurgeri ale acestuia pe lenjeria intima (simptomele difera mai mult sau mai putin, de la o persoana la alta).

Ovulatia

Are loc aproximativ in ziua a 14-a in cazul unui ciclu menstrual cu o durata de 28 de zile. Mucusul este abundent, secretia este alunecoasa permitand patrunderea cu usurinta a spermei in vagin si apoi in uter. Sanii pot fi sensibili la atingere, au loc modificari ale dispozitiei, libidoul este crescut, pot sa apara crampe abdominale.

Saptamana a treia

Dupa ovulatie, aceasta este saptamana premergatoare fazei premenstruale. Productia de mucus este diminuata, acesta se ingroasa, iar vaginul devine uscat. Pot sa apara schimbari ale dispozitiei.

Saptamana a patra

Are loc faza premenstruala. Simptomele sunt diferite de la o femeie la alta: balonari, crampe, dureri de cap, modificari ale dispozitiei, pofte alimentare, insomnie. Scad nivelurile de energie si poate creste libidoul. Apare dorinta de singuratate.

Cand se va consulta medicul

Sus

Se va consulta medicul in cazul in care:
- menstruatia nu a debutat nici dupa varsta de 16 ani
- menstruatia se opreste brusc
- au loc sangerari excesive sau mai multe zile decat de obicei
- apare senzatia de rau dupa utilizarea tampoanelor
- apar sangerari intre menstruatii
- apar dureri severe in timpul menstruatiei.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Marian Iliescu -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate