Crampe puternice in perioada menstruala? Acestea ar putea fi semnul endometriozei
Endometrioza este o boala cronica ce poate afecta femeile de orice varsta (mai ales pe cele intre 18 - 50 de ani) si are un impact major asupra vietii sociale si personale si poate duce la infertilitate.
Afectiunea se caracterizeaza prin prezenta tesutului endometrial (care captuseste uterul pe interior si sangereaza la fiecare menstruatie) in afara cavitatii uterine, insotita de inflamatie cronica.
Este o afectiune dureroasa ce implica ovarele, trompele uterine, vaginul si membrana care acopera pelvisul.
Atunci cand implica ovarele, se pot forma chisturi endometrice (endometrioame), tesutul din apropiere se irita si dezvolta tesut cicatrizat si aderent (benzi anormale de tesut fibros, ce duc la probleme pelvine si la lipirea organelor, acestea din urma nemaiputand functiona normal). Ovulatiile sunt mai rare si calitatea ovocitelor este mai slaba (pentru ca exista un ambient inflamator in pelvis, care are un efect citotoxic (distruge ovocitele).
Simptomele endometriozei
• menstre dureroase (dismenoree) si insotite de crampe – pot debuta inainte de menstruatie si pot persista si cateva zile in timpul menstruatiei;
• dureri lombare si abdominale in timpul menstruatiei;
• durere la contact sexual;
• durere intermenstruala;
• durere la defecatie sau la urinare;
• menstruatie abundenta sau sangerari intre menstre;
• oboseala, diaree, constipatie, flatulenta, greata, sangerare rectala;
• infertilitate.
• Endometrioza poate fi confundata, uneori, cu alte afectiuni care se manifesta tot prin durere pelvina: boala inflamatorie pelvina (BIP), chisturile ovariene, sindromul de intestin iritabil (SII), care provoaca episoade diareice, constipatie si crampe abdominale.
Factorii de risc in aparitia endometriozei
• Prima menstruatie inainte de varsta de 11 ani.
• Defecte genitale, inclusiv cresterea excesiva a himenului sau ingustarea canalului cervical.
• Riscul de endometrioza este crescut la femeile cu cicluri scurte, adica care dureaza mai putin de 27 de zile, dar nu are legatura cu numarul de zile de sangerare si volumul menstruatiei.
• Numar mic de nasteri.
• Varsta 25-29.
• Consumul zilnic de alcool in cantitate de cel putin 10 g pe zi.
• Endometrioza este mai des diagnosticata la femeile infertile care sunt fumatoare active si al caror indice de masa corporala (IMC) este normal sau scazut.
Desi cauza aparitiei endometriozei nu este complet elucidata, in ultimii 15 ani s-au efectuat o multime de studii in acest sens. in urma acestor studii, cercetatorii au descoperit substanta eficienta, care reduce inflamatia si durerea, specifice endometriozei.: N-acetil-cisteina!
Endometrioza afecteaza 10-15% dintre femeile de varsta reproductiva si 35-50% dintre femeile cu dureri pelvine. Fiind atat de des intalnita, numarul studiilor ce analizeaza aceasta afectiune este in crestere.
In urma unui studiu observational, efectuat in Italia, pe un numar de 92 de paciente cu endometrioza ovariana s-a dovedit ca N-acetil-cisteina este sigura si eficienta in managementul acestei afectiuni.
Din 47 de paciente care au primit 600 mg de N-acetil-cisteina de trei ori pe zi, trei zile consecutive pe saptamana, 24 au anulat laparoscopia programata initial datorita micsorarii sau disparitiei chisturilor si/ sau reducerii durerii sau chiar datorita aparitiei sarcinii.
Daca si tu suferi de endometrioza, discuta cu medicul tau despre administrarea N-acetil-cisteinei. O varianta bine tolerata de supliment alimentar destinat managamentului endometriozei este Inogest. Un pliculet de Inogest contine cantitatea optima de N-acetil-cisteina - 600 mg.
O alta serie de observatii rezultate tot in urma studiilor pe paciente care sufera de enometrioza ovariana concluzioneaza ca pana la 50% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune pot prezenta si infertilitate. Inogest ajuta si in acest sens deoarece contine, pe langa N-acetil-cisteina, Mio-inositol si Nutriose fibra si Acid folic – ale carui beneficii si recomandari in fertilitate sunt deja cunoscute.
Asadar, medicii ginecologi recomanda Inogest datorita beneficiilor multiple demonstrate in managementul endometriozei:
-Reduce inflamatia si durerea
-Reduce stresul oxidativ si imbunatateste calitatea ovocitelor
-Impiedica proliferarea tesutului endometrial ectopic (impiedica tesutul care captuseste uterul pe interior sa creasca sau sa migreze in afara uterului)
Desi produsul nu necesita prescriptie medicala, recomandarea noastra ramane sa va consultati cu ginecologul dumneavoastra inainte de a administra orice tratament.
Inogest este disponibil in toate farmaciile din tara!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?
- Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
- Sarcina: sunt insarcinata?
- Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic
- Endometrioza - dieta recomandata
- Endometrioza - proliferare endomentru, generalitati
- Endometrioza – cauza de infertilitate
- Endometrioza - proliferare endometru
- 6 mituri despre endometrioza, explicate!