Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul?
Generalitati
SusCistita acuta este o infectie bacteriana a vezicii urinare. Este o infectie a tractului urinar, care cauzeaza nereguli urinare si alte simptome.
Aproximativ 80% dintre aceste infectii sunt cauzate de o bacterie unica, si anume E. coli.
Alti agenti patogeni care cauzeaza boli comune includ stafilococii sau enterococii. Locurile unde apare cistita sunt la nivelul vaginului, perineului (zona dintre vagin si anus) si colonului.
Problemele grave apar atunci cand aceste infectii ajung in uretra. Se poate intampla in timpul actului sexual sau atunci cand va stergeti dupa un scaun. De acolo, bacteriile pot urca in vezica urinara.
Cuprins articol
Semnele si simptomele cistitei
SusCistita poate aparea atat la femei, cat si la barbati, dar este mult mai raspandita la femei, deoarece infectia trece de foarte multe ori la nivelul uretrei.
Motivele pentru care femeile gravide pot fi mai sensibile sunt ca presiunea pusa pe vezica in timpul sarcinii inseamna ca vezica urinara nu este mereu complet golita, atunci cand femeia merge la toaleta sau pentru faptul ca activitatile suplimentare puse pe rinichi au de a face cu prelucrarea fluidelor extra ce pun presiune excesiva asupra sistemului urinar.
Semnele si simptomele cistitei includ adesea:
Nevoia de a urina des;
O senzatie de arsura la urinare;
Pase frecvente, cantitati mici de urina;
Sange in urina (hematurie);
Pase tulburi cu miros puternic de urina;
Disconfort pelvian;
O senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior.
Cand puteti vedea un medic? Cautati imediat ajutorul unui medic daca aveti semne si simptome comune cu o infectie la rinichi, inclusiv:
Dureri de spate;
Febra si frisoane;
Greata si varsaturi.
Cauzele aparitiei cistitei
SusSistemul excretor cuprinde rinichii, uretrele, vezica urinara si uretra. Toate joaca un rol in eliminarea deseurilor din organism.
Rinichii sunt o pereche de organe in forma de fasole ce sunt situate in partea din spate a abdomenului superior. Tuburile numite uretre transporta urina de la rinichi la vezica urinara, unde este stocata pana iese din corpul dumneavoastra prin uretra.
Cistita bacteriana. Acest tip de cistita apare atunci cand bacteriile din afara corpului intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice. Cele mai multe cazuri de cistita sunt cauzate de un tip de bacterie, numita Escherichia coli (E. coli).
Infectiile vezicii urinare pot sa apara la femei ca urmare a actului sexual. Dar chiar si femeile inactive sexual sunt predispuse la cistita, deoarece zona genitala feminina poarta foarte multe bacterii.
Cistita neinfectioasa. Desi infectiile bacteriene sunt cele mai frecvente cauze ale cistitelor, o serie de factori netransmisibili pot provoca leziuni vezicii urinare si, astfel, aceasta devine inflamata.
Cateva exemple includ:
Cistita interstitiala – cauzele acestei inflamatii cronice a vezicii urinare sunt neclare. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femei. Afectiunea poate fi dificil de diagnosticat si de tratat.
Cistita indusa de medicamente – anumite medicamente, in special ciclofosfamida si ifosfamida, pot provoca inflamatii vezicii urinare.
Cistita de radiatie – radioterapia din zona pelviana poate determina modificari inflamatorii in tesutul vezicii urinare.
Cistita corp-strain – utilizarea pe termen lung a unui cateter va poate predispune la aparitia de infectii bacteriene si la leziuni tisulare, ambele putand provoca inflamatii.
Cistita chimica – unele persoane pot fi hipersensibile la produsele chimice continute in anumite produse, cum ar fi spray-urile de igiena feminina sau jeleurile spermicide si pot dezvolta o reactie de tip alergica la nivelul vezicii urinare, ce cauzeaza inflamatie.
Cistita asociata cu alte conditii – uneori cistita poate sa apara ca o complicatie a altor afectiuni, cum ar fi diabetul, piatra la rinichi, prostata marita sau leziuni la nivelul maduvei spinarii.
Factori de risc ai cistitei
SusUnii oameni au mai multe sanse de a dezvolta infectii ale vezicii urinare sau infectii urinare recurente ale tractului urinar. Femeile sunt un astfel de grup. Un motiv cheie este anatomia fizica. Femeile au uretra mai scurta.
Femeile cu cel mai mare risc de cistita:
Sunt active sexual – actul sexual poate duce la nasterea bacteriilor, fiind impinse in uretra.
Utilizeaza unele tipuri de contraceptive – femeile care folosesc diafragme au un risc crescut de o infectie urinara. Diafragmele contraceptive care contin agenti de spermicide cresc si mai mult riscul.
Sunt insarcinate – modificarile hormonale din timpul sarcinii pot creste riscul unei infectii urinare.
Se afla la menopauza – nivelul hormonilor la femeile aflate la menopauza este de foarte multe ori asociat cu aparitia cistitei.
Alti factori de risc in cazul femeilor si barbatilor includ:
Interferenta cu fluxul de urina – acest lucru poate aparea din cauza unei pietre la rinichi, sau, in cazul barbatilor, daca au prostata marita.
Modificari in sistemul imunitar – acest lucru se poate intampla in anumite conditii, cum ar fi boala diabetica, infectia cu HIV sau tratamentul impotriva cancerului. Un sistem imunitar slab creste riscul de cistita bacteriana.
Utilizarea prelungita a cateterelor vezicii urinare – aceste tuburi sunt necesare la persoanele cu boli cronice sau la adultii in varsta. Utilizarea prelungita poate duce la o vulnerabilitate crescuta la aparitia infectiilor bacteriene, precum si leziuni la nivelul vezicii urinare.
Daca nu este diagnosticata si tratata la timp, cistita acuta poate degenera intr-o infectie la rinichi, ce poate creste dramatic riscul de nastere prematura, cea mai frecventa cauza de complicatie si deces la nou-nascuti.
La barbatii care nu predispun de probleme de sanatate, cistita este rara.
Complicatiile cistitei. Cand cistita este tratata prompt si in mod corespunzator, infectiile vezicii urinare rareori duc la complicatii. Dar, lasata netrata poate deveni ceva mai serioasa. Complicatiile pot include:
Infectii la nivelul rinichilor – o infectie a vezicii urinare netratata poate duce la infectii renale, numite pielonefrite. Infectiile renale pot deteriora permanent rinichii. Copiii mici si adultii in varsta prezinta un risc mare de leziuni renale, deoarece simptomele lor sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu alte conditii.
Sange in urina – cu cistita, este posibil sa aveti celule sanguine in urina, care pot fi vazute doar cu un microscop (hematurie microscopica). Daca celulele sanguine raman dupa tratament, medicul va poate recomanda un specialist pentru a determina cauza.
Diagnosticarea si testarea. Daca aveti simptome de cistita, discutati cu medicul cat mai repede posibil. In plus, fata de discutarea semnelor si simptomelor, respectiv a istoricului medical, se recomanda anumite teste, cum ar fi:
Analiza urinei – pentru o infectie suspectata ca fiind a vezicii urinare, medicul va poate cere o analiza a urinei pentru a determina daca bacteriile, sangele sau puroiul se afla in urina. Daca este asa, se poate cere si o cultura bacteriana a urinei.
Citoscopia – in timpul acestui test, medicul introduce un tub subtire, cu lumina si camera atasata (citoscop) prin uretra in vezica urinara pentru a vizualiza tractul urinar. Prin folosirea citoscopului, medicul poate elimina si un mic tesut pentru analizele de laborator.
Imagistica – un test de imagistica nu este necesar decat atunci cand nu se gaseste nicio dovada de infectie. De exemplu, testele cu raze X pot ajuta medicul sa descopere alte cauze posibile ale inflamarii vezicii urinare, cum ar fi o tumora sau o anomalie structurala.
Tratament
SusTratarea cistitei bacteriene. Cistita cauzata de o infectie bacteriana se trateaza cu antibiotice. Antibioticele sunt prima optiune de tratament pentru acest tip de cistita. Simptomele, de foarte multe ori, incep sa dispara intr-o zi sau doua de la administrarea antibioticelor.
Cu toate acestea, va trebui sa luati medicamente timp de 3 zile, in functie de severitatea infectiei. Daca suferiti de cistita recurenta, medicul va poate recomanda un tratament mai lung cu antibiotice sau va poate trimite la un urolog ori nefrolog, pentru a vedea daca anomaliile urologice pot fi cauza infectiei. Pentru unele femei, administrarea unei doze de antibiotic dupa un act sexual poate fi de ajutor.
Infectiile vezicii urinare dobandite in spitale pot fi mai greu de tratat, deoarece bacteriile gasite in spitale sunt rezistente la tipurile comune de antibiotice. Femeile aflate la menopauza pot fi deosebit de sensibile la cistita. Ca o parte a tratamentului, medicul va poate recomanda o crema de estrogen vaginal.
Tratarea cistitei interstitiale. Cauza cistitei interstitiale este incerta, deci nu exista niciun tratament care sa functioneze sigur. Astfel ca medicamentele care sunt luate pe care orala sau introduse direct in vezica urinara pot fi de ajutor. Stimularea nervului prin folosirea impulsurilor electrice usoare pentru a calma durerea pelviana reduce in unele cazuri si frecventa urinara.
Tratarea altor forme de cistita non-infectioase. Tratarea cistitei care se dezvolta ca o complicatie a chimioterapiei sau radioterapiei se concentreaza pe localizarea durerii. Tratamentul include medicamente si hidratare.
Cistita poate fi dureroasa, dar puteti lua masuri de precautie pentru a usura starea dumneavoastra de disconfort prin:
Folosirea unui tampon incalzit – un tampon cald plasat pe abdomen poate calma si eventual minimiza sentimentul de presiune sau durere ce apasa pe vezica urinara.
Hidratarea permanenta – beti multe lichide pentru a va mentine hidratat. Evitati cafeaua, bauturile alcoolice, bauturile racoritoare cu cofeina sau sucurile. Evitati si alimentele condimentate pana cand infectia nu dispare.
Unele femei au episoade recurente de cistita acuta, mai ales dupa actul sexual. Daca acest lucru se intampla, puteti lua masuri pentru a reduce frecventa de infectii recurente. O modalitate este de a urina cat mai curand posibil dupa actul sexual. Acest lucru reduce concentratia bacteriilor introduse prin uretra. In plus, discutati cu medicul dumneavoastra despre utilizarea antibioticelor ca o masura preventiva.
Fumatul este foarte iritant pentru vezica urinara. De altfel, fumatul este un factor de risc pentru cancerul vezicii urinare. Foarte multi oameni isi pot reduce frecventa de urinare prin formarea unui program de a merge la baie regulat. Exercitiile regulate si alte activitati ce reduc stresul, cum ar fi yoga, meditatiile sau masajul pot ajuta la ameliorarea stresului.
Ca si in cazul altor boli cronice si imprevizibile, sprijinul este foarte important pentru orice persoana. Multi pacienti cu cistita interstitiala se alatura unor grupuri de sprijin si in cadrul grupurilor pot impartasi experienta lor cu altii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Durerea cronica pelvina la femei
- 20 de cauze ale durerilor pelvine
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Boli ale aparatului genital masculin - generalitati
- Hematuria (urinarea cu sange)
- Sarcina - Luna a II-a
- Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la apariti ...
- Factori de risc pentru cancerul de colon
- Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm