Candidoza vaginala – simptome si diagnostic
Generalitati
SusCandidoza vaginala este o infectie comuna declansata de o crestere excesiva a fungilor de tipul candida albicans. Acesti fungi se gasesc in mod normal in intestinul gros si in cantitati mai mici in vagin. Sunt in mare parte inofensivi, dar simptomele ar putea sa apara pe masura ce numarul fungilor din vagin, creste. Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoza vaginala in timpul vietii lor. Denumirea pentru aceasta infectie este candidoza sau moniliaza.
Simptomele pot include mancarimi vaginale sau arsuri, scurgeri vaginale de culoare alba, de consistenta branzei de vaci, intepaturi sau arsuri in timpul urinarii. Cremele sau ovulele vaginale pot ajuta la diminuarea simptomelor candidozei. Candidoza poate sa se dezvolte si in alte parti ale corpului, cum ar fi la nivelul cavitatii bucale.
Cuprins articol
Simptome si semne ale infectiei vaginale fungice si vulvitelor
SusInfectiile fungice vaginale si vulvitele pot determina simptome nespecifice. Cu exceptia infectilor fungice, pot exista si alte conditii care pot provoca manifestari identice. Cel mai frecvent intalnit simptom al unei infectii vaginale fungice este mancarimea in zona vaginala si/sau vulvara. Alte manifestari ale infectiilor vaginale fungice si vulvitelor sunt:
- arsuri
- dureri
- disconfort si durere in timpul actului sexual si/sau urinarii
- scurgeri vaginale cu textura asemanatoare cu cea a branzei de vaci.
In plus, fata de simptomele de mai sus, vulvitele pot provoca dureri locale. Durerea din zona vulvara este mentionata ca vulvodinie. La pana la 5% dintre femei, vulvovaginitele fungice pot fi recurente. O infectie fungica recurenta are loc atunci cand o femeie manifesta mai mult de patru astfel de infectii in decursul unui an, care nu sunt legate de utilizarea de antibiotice. Infectiile fungice pot avea legatura cu prezenta unei conditii medicale si pot necesita un tratament mai agresiv.
Diagnosticul candidozei vaginale
SusCandidoza vaginala este, de obicei, usor de diagnosticat. Daca vizitati medicul de familie, intrucat presupuneti ca ati avea candidoza vaginala, acesta v-ar putea adresa intrebari legate de:
- simptome
- daca ati mai manifestat anterior candidoza
- daca ati folosti vreun medicament fara prescriptie medicala pentru tratarea candidozei
- daca sunteti predispusi la candidoza.
Daca este prezenta candidoza vaginala, posibil sa manifestati simptome tipice cum ar fi: mancarimi la nivelul vulvei si scurgeri vaginale cremoase. Totusi, posibil sa fie nevoie sa faceti teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie precis.
Investigatii suplimentare
SusMedicul ginecolog v-ar putea recomanda sa faceti unele investigatii suplimentare, daca ati facut deja tratament anticandidoza, dar acesta nu a functionat, in cazul in care candidoza este recurenta sau simptomele acesteia sunt deosebit de grave ori daca este posibil sa aveti o infectie cu transmitere sexuala. Printre investigatii se numara:
- prelevarea secretiei pe tampon vaginal (similar cu un tampon de bumbac). Se realizeaza pentru recoltarea unei probe de secretie din interiorul vaginului, pentru ca aceasta sa fie analizata in laborator. Rezultatele analizei vor stabili daca aveti o infectie fungica sau daca simptomele sunt cauzate de o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi tricomoniaza.
- analize de sange
- testarea nivelului pH-ului vaginal. Un pH de 4-4.5 este normal, in timp ce valorile mai mari pot semnala o infectie vaginala comuna numita vaginita bacteriana.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- 6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Candidoza orala sau stomatita candidozica
- Candidoza orala - diagnostic si tratament
- Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata?
- Mancarimile anale (pruritul anal)
- 10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale
- Candidoza vaginala
- Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?