Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul de col uterin. Simptome si tratament

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Generalitati

Sus
Cancerul de col uterin. Simptome si tratament

Cancerul de col uterin este un ucigas tacut, fiind de cele mai multe ori asimptomatic. Datele statistice arata ca zilnic noua femei din Romania sunt diagnosticate cu aceasta maladie, de 15 ori mai mult decat media europeana.

Specialistii sustin ca, depistat in stadiu incipient, rata de supravietuire este foarte mare, peste 98% din cazuri, iar daca este diagnosticat in stadiu mai avansat, dar fara metastaze, rata de supravietuire este de 90%.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Preventie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cea mai freceventa cauza a cancerului de col uterin este infectia cu HPV (Human Papillomavirus), care este cauza aparitiei verugilor – negilor, inclusiv a celor genitali si poate duce la anumite modificari canceroase la nivelul cervixului uterin.

Simptome

Sus

In stadiu incipient, cancerul de col nu prezinta simptome, insa odata cu avansarea celulelor canceroase, este posibil sa apara simptome precum: dureri la contactul sexual, sangerare vaginala intre ciclurile menstruale sau dupa menopauza, anumite scurgeri vaginale cu miros neplacut.

Principalii factori de risc ai cancerului de col uterin sunt:

• Mai multi parteneri sexuali. Odata cu cresterea numarului de parteneri cu atat mai mare este sansa de a dobandi HPV.

• Inceperea vietii sexuale din adolescenta, timpuriu.

• Anumite boli cu transmitere sexuala precum gonoreea, sifilisul, chlamydia, HIV-ul. Astfel, infectia cu HIV este un alt factor principal de aparitie a maladiei, fiindca HIV-ul cauzeaza SIDA, care la randul ei va slabi sistemul imunitar si va creste riscul de infectia cu HPV.

• Multe femei care au HPV nu vor dezvolta cancer de col uterin, cel putin daca sistemul imunitar este puternic.

• Dieta neechilibrata poate duce la cresterea riscului de cancer de col uterin. Sunt multe studii care sustin faptul ca obezitatea poate fi asociata cu aparitia acestei boli.

• Factorul genetic joaca si el un rol esential in declansarea acestei maladii.

• Sunt si studii care arata ca femeile care au luat ani la rand de anticonceptionale sunt predispuse acestei boli.

• Fumatul are un rol important in aparitia acestei boli. Astfel, specialistii sustin ca femeile care fumeaza au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi decat nefumatoarele.

Tratament

Sus

Indiferent de metoda aleasa, tratamentul va fi stabilit in functie de tipul tumorii, stadiul bolii si de prezenta sau absenta altor coborbiditati. Insa, ultimii ani au adus la lumina noi metode de tratament personalizat, acestea fiind mai putin toxice si avand o rata de succes mult mai mare.

Cu toate acestea de cele mai multe ori tratamentul este chirurgical, histerectomie, insotit sau nu de radiotarapie. Uneori, pacientele pot primi recomandare si de chimioterapie.

Cancerul de col uterin poate recidiva, de aceea este extrem de important ca dupa ce tratamentul se incheie, pentru urmatorii doi ani pacienta trebuie sa mearga la medic pentru monitorizare la fiecare trei luni. Daca totul este bine, monitorizarea se poate face la sase luni.

Preventie

Sus

Testul citologic Babes-Papanicolau este un test nedureros, fara riscuri, care poate indica din timp modificari ale celulelor colului uterin si implicit ajuta in diagnosticarea precoce si tratarea acestui tip de cancer.

Acest test este indicat si fie realizat o data la 3 ani de la debutul vietii sexuale, dar nu mai tarziu de varsta de 21 de ani, urmand apoi o testare anuala pana la implinirea varstei de 70 de ani.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate