Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Generalitati

Sus
6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine

Majoritatea femeilor au, cel putin o data in viata ciclu menstrual neregulat sau micoza vaginala, care se vindeca o data cu trecerea timpului sau cu simple tratamente la domiciliu.

Totusi unele simptome ale bolilor sexuale feminine sunt complicate.

Printre acestea se gasesc sangerarile vaginale dupa un contact sexual, umflaturile sau ranile neobisnuite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand trebuie consultat medicul?
  3. Durerile pelvine
  4. Sangerari neregulate
  5. Scurgeri vaginale anormale
  6. Mancarimea
  7. Uscaciunea vaginala
  8. Leziuni sau umflaturi
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cand trebuie consultat medicul?

Sus

Deseori, durerile pelvine, micile sangerari, mancarimea sau alte simptome care se manifesta in zona genitala nu sunt atat de serioase.

Chiar si procesul normal al ovulatiei poate provoca dureri.

Cand are loc ovulatia unele femei simt o durere ascutita sau crampe intr-o parte a abdomenului inferior. Durerea poate sa se schimbe de pe o parte pe alta, de la luna la luna.

De fapt, durerea pelvina declansata la mijlocul ciclului menstrual, care tine doua trei zile si nu se agraveaza, este normala.

Scurgerile vaginale anormale ar putea fi semnul unei boli cu transmitere sexuala, desi, de cele mai multe ori, acestea sunt cauzele unor infectii care sunt usor de tratat. Cu toate acestea, unele simptome indica probleme medicale grave.

Nu este cazul ca o persoana sa intre in panica daca le identifica, dar trebuie sa se adreseze medicului:

Durerile pelvine

Sus

Durerea specifica ovulatiei dispare in cateva zile.

Daca durerile pelvine persista sau nu dispar in timpul unui simplu tratament la domiciliu, trebuie contactat medicul.

Atunci cand o femeie are dureri cronice pelvine, ginecologul va face investigatii pentru a verifica daca este prezent vreun fibrom uterin benign sau endometrioza.

Specialistul va cauta semne ale unei posibile boli inflamatorii pelvine: durere pelvina, secretii vaginale si febra.

In unele cazuri, durerile pelvine sau abdominale puternice se instaleaza brusc. In aceasta situatie, pacienta trebuie sa se prezinte imediat la medic.

Ruptura sau sangerarea unui chist ovarian poate declansa acest tip de durere. De obicei, dupa utilizarea medicamentelor analgezice sau calmante, simptomele dispar.

Durerile pelvine mai severe se declanseaza brusc in cazul unui ovar rasucit, cand alimentarea cu sange este blocata. Unele femei prezinta greata sau voma.

In plus, durerile abdominale si sangerarile vaginale pot semnala prezenta unei sarcini extrauterine in care un ou fertilizat este implantat in afara uterului.

In oricare dintre cele doua situatii se impune vizita de urgenta la medic sau la camera de garda.

Din fericire, cele mai multe cauze de disconfort pelvin nu sunt legate de cancerul ovarian.

Simptomele acestei boli grave sunt: persistenta mai mult de doua saptamani a balonarii, presiune pelvine si urinare frecventa, manifestate zilnic.

Sangerari neregulate

Sus

Pilulele contraceptive pot provoca sangerari reduse cantitativ care nu sunt grave.

Totusi, daca durata acestora se extinde catre o luna sau doua, sunt necesare investigatii amanuntite.

Sangerarile neregulate pot avea diverse cauze: menstruatii care dureaza mai mult decat normal, sangerari in perioada de ovulatie, sangerare dupa contactul sexual, etc.

Sangerarile anormale pot proveni din diverse cauze care nu sunt grave (printre care si perimenopauza, fibroamele sau polipii uterini). Inclusiv bolile tiroidei pot afecta ciclul menstrual.

Mamele care alapteaza, femeile aflate la menopauza pot sangera dupa contact din cauza uscaciunii vaginale. Daca sangerarea apare de fiecare data dupa activitatea sexuala este un semn ca cervixul ar putea fi usor iritat sau ca ar putea exista o infectie a colului uterin.

Bolile cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea sau chlamydia provoaca leziuni cervicale care ar putea sangera in timpul contactului sexual.

Daca o femeie se afla la menopauza trebuie sa fie foarte precauta, intrucat orice sangerare vaginala este un potential semn de cancer uterin.

Cancerul uterin, comparativ cu cel ovarian, este tratabil, mai ales daca este descoperit intr-un stadiu incipient. Iar semnul timpuriu de avertizare este sangerarea post-menopauza.

De asemenea orice sangerare vaginala inainte de pubertate sau in timpul sarcinii trebuie semnalata medicului specialist.

Scurgeri vaginale anormale

Sus

In cazul scurgerilor vaginale anormale, fiecare femeie ar trebui sa decida ce este anormal in cazul ei, intrucat ar trebui sa-si cunoasca destul de bine organismul.

Simptomele care indica prezenta unei afectiuni includ: miros puternic, secretie abundenta, mancarime, arsura, iritatie, culoare neobisnuita a secretiei vaginale sau sange.

Cele mai multe cauze ale scurgerilor vaginale sunt minore, acestea pot fi provocate de orice infectie de la candidoza, vaginita bacteriana sau trichomonas.

Totusi, intrucat exista si boli mai grave cu transmitere sexuala care pot provoca scurgeri anormale, ar trebui consultat medicul pentru a se exclude posibilitatea prezentei lor.

Scurgerile vaginale persistente si foarte apoase sunt simptome clasice de cancer de trompa uterina - o forma destul de rara de cancer.

Mancarimea

Sus

Femeile pot avea prurit genital fara scurgeri vaginale, mai ales dupa ce utilizeaza sapunuri parfumate sau produse de igiena intima parfumate.

Mancarimile in zona genitala, posibil sa nu fie un simptom al unei afectiuni grave, dar daca sunt persistente ar trebui anuntat medicul.

Daca sunt insotite si de modificari ale pielii, pot deveni ingrijoratoare. De exemplu, o afectiune a pielii, numita lichen sclerosis poate provoca mancarime si pete mici, albe la nivelul vulvei. Petele se vor mari in dimensiune si se vor descuama.

Lichenul sclerosis este o boala destul de rar intalnita care afecteaza mai ales femeile in varsta si care necesita tratament.

Netratate, leziunile se pot cicatriza si ar putea crea dificultati in timpul activitatii sexuale sau al urinarii.

Exista, de asemenea, situatii destul de rar intalnite in care acestea pot favoriza aparitia cancerului de piele.

Deseori, in cazul oricarei leziuni care provoaca mancarime localizata la nivelul vulvei sau vaginului poate fi necesara biopsia pentru a exclude cancerul.

Uscaciunea vaginala

Sus

Uscaciunea vaginala la mamele care alapteaza sau femeile aflate la postmenopauza poate provoca sangerari dupa actul sexual.

Dupa ce procesul ovulatiei reincepe la femeile care alapteaza, uscaciunea se va ameliora.

Atrofia vaginala este o situatie delicata in cazul femeilor mai in varsta, determinata de cantitatile mai scazute de estrogen ce cauzeaza subtierea tesutului vaginal, atrofierea, uscarea si iritarea acestuia.

Leziuni sau umflaturi

Sus

Unele femei dezvolta chisturi sebacee in zona inghinala.

Femeile insarcinate pot avea vene varicoase care se simt ca un nodul in zona vulvei, in pozitie sezanda. Toate acestea, sunt de cele mai multe ori, benigne.

Totusi, unii noduli sau rani pot fi serioase, de aceea trebuie examinate de medic.

Ranile sau leziunile din zona genitala pot indica atat herpes cat si cancer.

Simptomele cancerului vulvei includ: umflaturi neobisnuite, condiloame sau leziuni rosii, plate care nu se vindeca. Uneori, ranile devin solzoase si decolorate.

De asemenea, pe vulva poate sa apara o forma de cancer de piele, melanom: alunite de culoare neagra sau maro, proeminente, in zona genitala, inclusiv in portiunea in care se deschide vaginul.

Pacientele sunt deseori surprinse de acest diagnostic intrucat majoritatea considera ca melanomul apare doar in urma expunerii la soare.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate