Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul Nance - Horan

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sindromul Nance - Horan

Sindromul Nance - Horan reprezinta o anomalie genetica prezenta la nastere (congenitala) ce se caracterizeaza prin anomalii de dezvoltare ale dintilor si prin cataracta congenitala, insa care poate sa aibe si alte tulburari de vedere si malformatii oftalmologice: microcornee, nistagmus (miscari oculare ritmice, involuntare si foarte rapide).

In unele cazuri aceasta tulburare poate sa asocieze si alte anomalii si/sau retard mental. Tipul si gravitatea simptomelor variaza foarte mult de la pacient la pacient si chiar in cadrul aceleiasi familii (in cazul in care sunt mai multi membrii afectati).

Incidenta de aparitie a bolii nu a fost inca stabilita, boala fiind rara si uneori gresit diagnosticata si raportata ca alt sindrom.

Sindromul Nance-Horan este o tulburare genetica X linkata, cu penetranta ridicata in cazul pacientilor heterozigoti. Datorita caracterului recesiv si transmiterii sale, boala se manifesta in forma completa doar in cazurile pacientilor de sex masculin. Totusi, si femeile care poarta gena acestui sindrom pot prezenta semne si simptome, insa nu la fel de importante ca in cazul barbatilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomatologie
  3. Tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptomatologie

Sus

Pacientii de sex masculin prezinta tulburari vizuale importante, ce permit diagnosticarea precoce a sindromului si anume:
- Cataracta congenitala (apare in 100% din cazuri este bilaterala, severa, densa si adesea totala).
- Microcornee (in 96% din cazuri) si chiar microftalmie
Peste 93% din cazuri vor prezenta nistagmus ca rezultat al afectarii oculare importante si la aproximativ jumatate din pacienti apare si strabism (ce poate fi corectat chirurgical). Chiar si dupa interventia chirurgicala prognosticul pacientului ramane rezervat in ceea ce priveste recapatarea functiei vizuale in parametrii normali.
- Malformatii stomatologice apar in toate cazurile si au o mare importanta diagnostica. Sunt afectati atat dintii temporari cat si cei definitivi. Apar modificari ale incisivilor (sunt conici, au adesea o incizura mediala), ale caninilor (sunt globulosi, mariti in volum, cu margine trilobata), molarilor si premolarilor care sunt cel mai adesea mult mai mici decat in mod normal. De asemenea apar si dinti supranumerari (incisivi posteriori) sau agenezie de canini, premolari, molari. Alte anomalii prezente sunt malpozitii, implantari aberante, pozitii ectopice.
- Dismorfismul facial apare in majoritatea cazurilor, insa uneori este subtil si poate trece neobservat, insa include: fata rectangulara, barbie verticala, nas mare, urechi proeminente.
- Retardul mintal apare la aproximativ 30% din pacienti, insa in cele mai multe cazuri (80%) este moderat, si nu asociaza si retard al dezvoltarii motorii.

Femeile afectate prezinta in principal anomalii dentare (identice cu cele ale barbatilor, dar mai putin severe) care pot fi trecute cu vederea. Doar in cateva cazuri necesita tratament de specialitate. Afectarea oculara este prezenta in peste 90% din cazuri (dar nu este o regula): microcorneea apare rar, iar microftalmia nu apare deloc. Dismorfismul facial este si el rar, inconstant si greu de observat.

Tratament

Sus

Tratamentul pacientilor cu sindrom Nance-Horan include:
- Corectarea tulburarilor oftalmologice (in special a cataractei), insa rezultatele nu sunt incurajatoare datorita complicatiilor: glaucom, dezlipire de retina, leziuni corneene si chiar atrofie de glob ocular. Acestea sunt tratate la randul lor, insa prognosticul pacientului, din acest punct de vedere (oftalmologic), ramane rezervat.
- Tratament stomatologic pentru corectarea danturii (atat in scop functional: pentru a se realiza o masticatie corecta si pentru a se evita aparitia diverselor leziuni in interiorul cavitatii bucale ca urmare a unor dinti anormali ca structura, aspect si localizare, dar si in scop estetic)
- Educarea pacientilor cu tulburari intelectuale grave in institutii speciale care se pot adapta nevoilor acestora si care ii pot integra intr-un mediu social corespunzator lor.


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate