Neurofibromatoza - diagnostic, tipologie, tratament
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este neurofibromatoza
SusNeurofibromatoza de tip I, cunoscuta si sub numele de Boala Recklinghausen, reprezinta o afectiune ereditara caracterizata prin anomalii congenitale ale pielii, sistemului nervos, oaselor si glandelor endocrine, deseori sub forma unor tumori benigne.
Cuprins articol
Epidemiologie
SusNeurofibromatoza de tip I are o prevalenta de aproximativ 1 la 3000 de persoane, fiind prezenta la toate rasele si avand o repartitie egala intre sexe. Boala se manifesta in mod frecvent in decadele a doua si a treia ale vietii.
Cum se manifesta si evolueaza
SusBoala are o transmitere autosomal dominanta cu o penetrare completa si o expresivitate variabila. Aproximativ 50% din cazuri sunt rezultatul unor mutatii noi. Gena responsabila de NFI este localizata pe cromozomul 17 si codifica neurofibromina, in timp ce NF2 este asociata cu cromozomul 22 si codifica merlina.
Aceste gene sunt implicate in suprimarea tumorilor, iar afectarea lor permite o proliferare redusa a celulelor ectodermice fara a evolua catre transformarea tumorala.
Patogenia la nivel celular consta intr-o proliferare excesiva a celulelor derivate din creasta neurala, cum ar fi celulele Schwann, melanocitele si fibroblastii, in mai multe focare. Melanocitele functioneaza anormal, contribuind la formarea ariilor circumscrise de hiperpigmentare.
Semne
SusManifestari clinice
Tabloul clinic al NF1 este caracterizat de arii multiple circumscrise de hiperpigmentare, insotite de tumori cutanate si nervoase de diverse tipuri. Aceste manifestari pot varia semnificativ de la un individ la altul si pot afecta multiple organe si sistem
Manifestari cutanate
Petele café-au-lait reprezinta hiperpigmentari cutanate ovale care apar scurt timp dupa nastere. Acestea variaza in dimensiuni de la 1 mm la 2 sau mai multi cm, cu o gama de culori de la maro deschis la maro inchis. Desi nu cresc in numar odata cu varsta, se extind si devin mai pigmentate in timpul pubertatii.
Aceste pete constituie cea mai frecventa manifestare clinica din copilarie si sunt caracterizate anatomo-patologic ca leziuni melanocitice displazice, fara potential de transformare maligna.
Prezenta maculelor hiperpigmentate axilare si inghinale este caracteristica, iar asocierea cu petele café-au-lait este considerata patognomonica pentru Eurofibromatoza Tip I.
Tipologie
SusNeurofibroamele pot fi cutanate si subcutanate si reprezinta caracteristica principala a bolii si apar in copilaria tarzie si adolescenta.
Acestea pot fi clasificate in trei tipuri distincte:
Neurofibroame dermice
Localizate superficial, au origine din ramurile nervoase terminale din piele. Se prezinta sub forma unor mase nodulare sau pediculate, bine circumscrise si neincapsulate. La nivel microscopic, se caracterizeaza prin proliferarea unei populatii libere de celule fusiforme si formarea de fibre de colagen. Malignizarea este rara.
Neurofibroame nodulare
Localizate pe traiectul nervilor periferici si trunchiurilor nervoase mari, acestea nu infiltreaza tesuturile din jur si nu prezinta hipertrofie a tesutului conjunctiv. Nu adera la tegument si reprezinta o manifestare frecventa a Eurofibromatozei Tip I.
Neurofibroame plexiforme
Localizate pe radacinile nervilor rahidieni, in lungul nervilor periferici mari, in regiunea mediastinala si retroperitoneala, acestea pot interesa segmente mari ale nervilor, uneori extinzandu-se spre maduva spinarii. Aceste neurofibroame au un potential de evolutie spre neurofibrosarcom.
Nodulii Lisch sunt hamartoame mici ale irisului, vizibili in aproape 95% dintre pacientii cu NF1, fiind absenti in cazul neurofibromatozei Tip II. Aceste hamartoame melanocitice se manifesta sub forma de mici proeminente la nivelul irisului, variind in culoare de la galben la brun. Ele sunt constituite din celule fusiforme pigmentate si sunt esentiale pentru diagnosticul si monitorizarea evolutiei neurofibromatozei Tip I.
Asocieri cu alte tumori si anomalii
In plus, fata de prezenta nodulilor Lisch, pacientii cu NF1 pot dezvolta diverse tumori si anomalii, evidentiind complexitatea acestei boli genetice. Printre acestea se numara gliom optic, prezent in aproximativ 15% dintre cazuri, feocromocitom, ganglioneurinom, tumora glomica, rabdomiosarcom si tumora Wilms. Alte anomalii asociate includ chisturi osoase, defecte ale oaselor craniene, pubertate precoce, scolioza, siringomielie, hidrocefalie si deficit de inteligenta.
Manifestari clinice comune
Meningioamele si gliomele, de obicei de grad redus si putin evolutive, sunt intalnite frecvent in cazurile de NF1, afectand in special caile optice, chiasma, hipotalamusul si tractul cortico-spinal. Tumori maligne ale nervilor periferici, tumora glomica, rabdomiosarcom si tumora Wilms reprezinta, de asemenea, manifestari clinice comune ale bolii.
Implicatii clinice si anomalii asociate
Neurofibromatoza Tip I poate avea o varietate de implicatii clinice si anomalii asociate. Printre acestea se numara chisturile osoase, care pot duce la fracturi patologice, defecte ale oaselor craniene, inclusiv disgenezie de sfenoid si hipertrofie osoasa, scolioza, pubertatea precoce, feocromocitom, siringomielie, hidrocefalie si deficit de inteligenta. Incidenta crescuta a crizelor epileptice in comparatie cu populatia generala pune in evidenta complexitatea si impactul acestei afectiuni asupra sistemului nervos central.
Diagnostic
SusDiagnosticul si gestionarea neurofibromatozei Tip I (NF1) implica o abordare paraclinica si terapeutica comprehensiva pentru a evalua si trata manifestarile specifice ale bolii.
Metode clinice si paraclinice eurofibromatoza Tip I
Examinarea Oftalmologica: Identificarea nodulilor Lisch reprezinta un aspect crucial al diagnosticului, oferind informatii semnificative despre afectarea sistemului nervos in NF1.
Examinarea Dermatologica: Evaluarea manifestarilor cutanate, cum ar fi petele café-au-lait si neurofibroamele, este esentiala in diagnosticul si monitorizarea evolutiei bolii.
Investigatii neurologice
EEG pentru identificarea epilepsiei si potentiale evocate (PEV, PEA) pentru evaluarea functiei sistemului nervos central.
Imagistica: CT si IRM a craniului pot dezvalui tumori cerebrale, inclusiv neurinomul de acustic. In unele cazuri, investigatii IRM medulare sau mediastinale sunt necesare.
Testul Urinei pe 24 de Ore: Este recomandat in caz de suspiciune de feocromocitom, oferind informatii utile pentru evaluarea functiei glandelor suprarenale.
Aspecte anatomopatologice
SusCaracteristici tumori cutanate in NF1 si NF2
Epiderma este subtire, prezentand modificari caracteristice.
Colagenul si elastina dermului sunt inlocuite cu un aranjament lax de tesut conjunctiv.
Peteele café-au-lait au un numar normal de melanocite, dar cu un exces de melanosomi.
Tumorile nervoase contin o combinatie de fibroblaste si celule Schwann.
Tumorile de nerv optic sunt o exceptie, continand o combinatie de fibroblaste si astrocite.
5% din aceste tumori pot suferi degenerare, cele periferice evoluand catre sarcoame, iar cele centrale catre astrocitoame si glioblastoame.
Tratament
SusProfilaxie Genetica
O componenta cruciala a gestionarii NF1 consta in sfatul genetic pentru informarea persoanelor afectate si a familiilor acestora.
Indepartarea Tumorilor Simptomatice
Optiuni chirurgicale pot fi considerate pentru indepartarea tumorilor care determina simptome sau complicatii.
Concluzie
SusNeurofibromatoza de tip 1 este o afectiune genetica complexa, cu manifestari clinice variate si implicatii genetice importante. Intelegerea detaliata a tabloului clinic, epidemiologiei si patogeniei acestei boli reprezinta un pas crucial in dezvoltarea unor strategii de diagnostic precoce si tratament personalizat pentru indivizii afectati de Boala Recklinghausen.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
https://www.nhs.uk/conditions/neurofibromatosis-type-1/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Tumori gastrointestinale stromale
- Neurinomul acustic
- Neurinomul nervului acustic
- Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide
- Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare
- Probleme ale cavitatii bucale
- Tumorile maduvei spinarii
- Bolile hepatice genetice - diagnostic, tipologie, tratament
- Tipologia tumorilor mamare si tratarea lor