Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza
Generalitati
SusNegii sau verucile sunt niste excrescente ale pielii, necanceroase, care apar atunci cand un virus infecteaza straturile superficiale ale epidermului.
Virusul care cauzeaza verucile se numeste virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus). Infectia cu HPV este mult mai probabila atunci cand exista leziuni ale pielii, de exemplu taieturi.
Din pacate, acest virus care cauzeaza aparitia verucilor este foarte contagios, astfel negii se pot transmite si prin contact direct.
Verucile sunt tari la atingere, insa pot fi plate si moi. Acestea sunt de culoarea pielii, dar pot fi si inchise la culoare, maro sau chiar gri-negre. Dupa acnee, verucile sau negii sunt cea mai frecventa suferinta dermatologica.
Copiii sunt mai susceptibili la aparitia verucilor, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, insa acest lucru nu inseamna ca verucile nu apar si la alte varste.
Trebuie specificat ca negii nu sunt bataturi, desi seamana cu acestea, ci sunt leziuni care au un continut solid si care pot fi simtite la palpare. Negii pot sa apara pe maini, degete, dar si pe talpa, pe cap, gat sau pe genunchi.
De asemenea, trebuie spus ca, desi negii sunt practic infectii ale pielii cu HPV (Human Papilloma Virus), virusul care favorizeaza cancerul de col uterin, verucile nu se transforma in cancer.
Cuprins articol
Principalele cauze
SusVerucile sunt provocate de virusul papiloma uman (HPV), ce patrunde in piele printr-o taietura sau zgarietura si provoaca o multiplicare rapida a celulelor. Concret, un neg apare in momentul in care virusul HPV infecteaza straturile superioare ale pielii si cauzeaza cresterea rapida a celulelor.
Virusul se poate raspandi de la o veruca existenta si in alte parti ale corpului, provocand aparitia mai multor astfel de negi.
Tipuri variate ale acestui virus se pot dezvolta intr-un mediu calduros sau in spatii umede cum sunt dusurile, podelele vestiarelor sau piscinele. Este mult mai probabila aparitia verucilor in cazul ranilor deschise pe suprafata pielii, cum ar fi taieturi, unghii incarnate sau taiate prea scurt sau zgarieturi.
Mod de transmitere
SusVerucile se raspandesc prin contactul direct cu virusul HPV. Infectia se poate raspandi usor si prin atingerea verucii si apoi atingerea altei parti a corpului. De asemenea, o persoana poate fi infectata prin folosirea aceluiasi prosop, a aparatelor de ras sau a altor obiecte personale cu persoana care deja are un neg.
Diagnostic
SusMedicul dermatolog poate identifica o veruca inca de la prima vizita, in momentul in care pacientul ajunge in cabinet. Foarte rar medicul poate considera ca este necesara efectuarea biopsiei.
Tratament
SusDe cele mai multe ori, verucile dispar fara tratament, mai ales in cazul copiilor. La adulti insa acestea nu dispar atat de usor si uneori este necesar un tratament, care va fi urmat numai la recomandarea medicului dermatolog.
De asemenea, in cazul verucilor comune la adulti se poate apela la crioterapia (inghetarea) negului, acesta fiind un tratament nedureros.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Negii genitali
- Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism
- Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate?
- Negii anali - simptome, cauze si tratament
- Moduri de transmitere a papiloamelor cutanate (negii)
- Disfunctiile sexuale si tratamentul lor prin acupunctura
- Cancerul de col uterin. Simptome si tratament
- Transmiterea bolilor venerice. Analize recomandate si tratament
- Petele de varsta sau lentigo solar: cauze, simptome si tratament