Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
Ce este pielea
SusPielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.
Interactiunea dintre sistemul endocrin si tegument se realizeaza printr-o serie de mecanisme fiziologice complexe. Tulburarile hormonale endocrine, pot duce la anumite aspecte specifice sau nespecifice ale pielii, dar care pot orienta medicul dumneavostra inspre o anumita patologie.
Cuprins articol
Ce este sindromul de ovare polichistice
SusAceasta afectiune este caracterizata prin prezenta unui exces de hormoni androgeni, care poate duce la lipsa ovulatiei, dereglari menstruale si aparitia unor manifestari cutanate specifice. De asemenea apare si o cresterii a nivelului de insulina si o cresterii a rezistentei la insulina.
Sindromul ovarelor polichistice apare la aproximativ 5-10% din femeile la varsta reproductiva, fiind asadar o afectiune foarte frecvent intalnita.
Aceste sindrom se caracterizeaza prin:
1. Oligoovulatie - mai putin de 8 menstruatii in 12 luni sau anovulatie
2. Hiperandrogenism
3. Ovare polichistice
Aceasta afectiune este diagnosticata in urma unui consult ginecologic , iar orice modificare a ciclurilor menstruale trebuie investigata corespunzator.
Efectele androgenilor asupra unitatii pilosebacee pot varia in functie de localizarea anatomica, producand efecte patofiziologice asupra cresterii firelor de par si a diferentierii lor, asupra marimii si activitatii glandelor sebacee si asupra keratinizarii foliculare.
Semne si simptome
SusCele mai frecvente modificari aparute la nivelul pielii, ce insotesc aceasta conditie sunt:
- acneea vulgara
- hirsutismul
- alopecia androgenetica
- acantosis nigricans
Daca suferiti de una din aceste conditii, este foarte important sa va adresati medicului dermatolog pentru a incepe un plan terapeutic potrivit.
Acneea vulgara din SOPC - apare tot datorita excesului de hormoni androgeni, si este distribuita la nivelul barbiei si mandibulei. Este de multe ori rezistenta la formele clasice de tratament si reprezinta o provocare atat pentru medic cat si pentru pacient.
Hirsutismul - SOPC este cea mai frecventa cauza a hirsutismului, acesta reprezentand cresterea firelor de par pe zone precum fata (barbia in special ), gat, spate, piept si abdomen inferior . Hiperandrogenismul contribuie la aceasta prezentare clinica prin cresterea grosimii firelor de par si prelungirea fazei anagene a cresteruu parului in regiuni precum barbia, axilele si zona pubiana . Totusi, nivelurile de androgeni nu se coreleaza direct cu cantitatea parului.
Alopecia androgenetica - tot in cadrul acestei afectiuni, sub influenta hormonilor androgeni poate sa apara pierderea sau rarirea parului, cu o distributie specifica, la nivel biparietal ( in zonele laterale si posterioare ale fruntii), si la nivelul vertexului.
Acantosis nigricans - reprezinta o coloratie maro/ neagra aparuta la nivelul pliurilor, cum ar fi la nivelul axilei sau la nivelul cefei. Aceasta este determinata de rezistenta la insulina ce apare in cadrul acestei afectiuni.
Aceste manifestari dermatologice pot sa ofere indicii precoce in ceea ce priveste recunoasterea si diagnosticatea SOPC , iar tratamentul lor poate creste semnificativ calitatea vietii pacientilor si increderea in sine.
Tratament
SusManagementul initial al SOPC implica scaderea in greutate si modificari alimentare. Abordarile farmaceutice folosesc in mod tipic contraceptive orale ca masura de prima linie, cu adaugarea unor agenti anti-diabetici pentru a scadea rezistenta la insulina si pentru a preveni hiperglicemia, dupa nevoie.
Cum scapam de parul nedorit
In ceea ce priveste tratamentul eficient al hirsutismului, acesta implica asocierea concomitenta a terapiei hormonale si alte metode de indepartare fizica a parului. Terapia hormonala actioneaza asupra firului de par in aproximativ 6-9 luni, aceasta fiind perioada de timp necesara pentru a obtine efecte vizibile.
Tratamentul suplimentar pentru hirsutism include indepartarea parului nedorit cu laser, cu rezultate variabile, fiind de multe ori necesare mai multe sedinte decat in mod normal.
Cum tratam acneea
Pentru tratamentul acneei, controlul hormonal este esential, insa exista si alte variante topice pentru a optimiza eficienta tratamentelor sistemice.
Retinoizii topici previn formarea de comedoane prin normalizarea descuamarii foliculare si reducerea inflamatiei. S-a demonstrat ca reduc numarul de leziuni acneice inflamatorii si noninflamatorii (atat comedoniene, cat si inflamatorii) cu aproximativ 40–70%.
Solutiile antimicrobiene topice vizeaza in principal acneea inflamatorie si s-au dovedit a fi eficiente in diminuarea tulpinilor rezistente la antibacteriene ale bacteriei Propionibacterium acnes. De asemenea, acestea au demonstrat reducerea leziunilor inflamatorii, dar mai multe studii au raportat o eficacitate mai buna in cazul utilizarii combinatiilor de medicamente cu peroxid de benzoil, acizi, precum acidul azelaic, glicolic sau salicilic si retinoizi topici.
Cum tratam alopecia androgenetica
In urma stabilirii unui echilibru hormonal, aceasta problema devine reversibila.
Pentru a grabi procesul, o optiune de tratament eficienta pentru alopecia androgenetica la femei include minoxidilul topic de 2-5% . Acesta poate fi combinat in anumite situatii cu substante antiandrogenice topice.
Acanthosis nigricans se amelioreaza prin scaderea in greutate si corectarea hiperinsulinemiei.
Obezitatea si supraponderea frecvente in SOPC, sunt o cauza importanta a rezistentei la insulina. Reducerea in greutate prin schimbari alimentare si cresterea activitatii fizice contribuie in mod semnificativ la succesul managementului acestei afectiuni.
Concluzie
SusSOPC determina modificari tegumentare si sistemice extrem de neplacute, care pot constitui o adevarata sursa de anxietate. Este important de retinut faptul ca modificarile tegumentare si ale anexelor cutanate ne pot anunta de existenta unor schimbari hormonale, astfel incat sa ne prezentam medicului ginecolog sau dermatolog.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagnosis-treatment/drc-20353443
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17645376/
https://www.webmd.com/women/what-is-pcos
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Pubertatea si patologia ei
- Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni
- Ce se ascunde in spatele dereglarilor hormonale
- Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale
- Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci
- Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect
- Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane
- Dezinfectantii pot duce la dermatite de contact sau alte afectiuni ale pielii?
- 10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii