Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Iritatiile pielii - cele mai frecvente afectiuni si cauzele lor

Actualizat la data de: 25 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Iritatiile pielii - cele mai frecvente afectiuni si cauzele lor

Iritatiile pielii reprezinta eruptii cutanate, care determina o schimbare vizibila a texturii pielii sau a culorii acesteia. In zona iritata pielea devine sensibila la atingere si pruriginoasa.

Cele mai frecvente iritatii includ eczema, urticaria si piciorul atletului. Infectiile care cauzeaza eruptii cutanate pot fi fungice, bacteriene, parazitare sau virale. Eruptiile care dureaza mai mult de cateva zile si care sunt inexplicabile trebuie evaluate de catre un medic dermatolog.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Boli de piele care provoaca ulceratii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Iritatiile aparute la nivelul pielii pot avea cauze interne, precum stresul, alimentatia sau medicatia, sau pot fi determinate de factori externi, asa cum este cazul dermatitei de contact, care este rezultatul contactului pielii cu diversi factori iritanti, ce declanseaza o reactie alergica.

O serie de plante pot irita pielea si pot provoca mancarime. Printre acestea se numara iedera otravitoare, otetarul salbatic si stejarul salbatic. De asemenea, insectele precum tantarii produc substante care provoaca iritatie si mancarime.

Simptome

Sus

Mancarimea si inrosirea pielii sunt cele mai frecvente simptome ale eruptiilor cutanate.

In zona afectata, pielea devine inflamata, apar ulceratii si nevoia de scarpinare. In cazuri mai grave pot aparea papule, pustule si chiar infectii.

Boli de piele care provoaca ulceratii

Sus

Dermatita atopica. Este o afectiune necontagioasa care determina o inflamare a pielii numita eczema. Aceasta este des intalnita in copilarie si provoaca eruptii cutanate in spatele genunchilor si in interiorul cotului, pe partile laterale ale gatului precum si pe incheietura mainii, glezne si maini.

De asemenea, poate aparea si la nivelul obrajilor. Se intalneste frecvent la pacientii care sufera de astm sau de febra fanului.

Dermatita seboreica. Este cea mai frecventa eruptie cutanata care afecteaza adultii. Dermatita seboreica produce o iritatie rosiatica care afecteaza scalpul, fruntea, sprancenele, obrajii si pavilioanele urechilor.

Dermatita de contact. Este o eruptie care apare fie prin contactul cu o substanta chimica specifica la care pacientul este alergic, fie cu o substanta care irita pielea.

Unele substante chimice sunt atat iritante, cat si alergene. Aceasta eruptie cutanata afecteaza partile pielii care au intrat in contact direct cu acea substanta.

Substantele iritante pot include sapunurile de rufe sau de corp, dar si produsele cosmetice. Alergenele includ cauciucul, metale precum nichelul, parfumuri, cosmetice sau plante precum iedera otravitoare sau otetarul salbatic.

Iritatita de scutec. Apare la majoritatea sugarilor atunci cand fecalele si urina intra in contact cu pielea pentru un timp indelungat. Se manifesta prin eruptii in zonele aflate in contact cu scutecul. Pielea devine rosie, umeda, iritata si calda la atingere.

Psoriazisul. Determina o crestere rapida si exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate, albicioase. Acestea sunt localizate la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si in partea inferioara a spatelui.

Urticaria. Apare brusc sub forma unor umflaturi rosii, care dispar in cateva ore. Aceasta poate fi cauzata de consumul alimentelor care contin histamina, precum fructele cu multe seminte, ouale sau de unele medicamente.

Piciorul atletului. Este o infectie comuna determinata de fungi. Se manifesta prin roseata si arsuri la nivelul talpilor, mancarime intensa a picioarelor si zone cu piele crapata sau basicata.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate