Ghid de ingrijire a pielii, in functie de tipul de ten
Ingrijirea pielii
SusDin ce in ce mai multi oameni se confrunta cu probleme ale pielii, de la simple puncte negre sau pori dilatati, pana la acnee severa ce necesita tratamente antibiotice ori hormonale, dublate de proceduri cosmetice pentru a reda persoanelor afectate increderea de sine.
Astfel, nevoia de o rutina de ingrijire a pielii a devenit din ce in ce mai accentuata, existand nenumarate propuneri de construire a unui program zilnic care isi propune sa redea aspectul de ten curat, luminos, fara imperfectiuni.
Cu toate ca tenul fiecarui individ are particularitatile sale, se poate incepe o rutina plecand de la o serie de pasi de baza, urmand a se adauga, in functie de necesitati, diversi produsi activi care sa redea stralucirea si sa neutralizeze problemele. Intre factorii de agresiune sunt demni de mentionat dieta, exercitiul fizic, predispozitia genetica si produsele care pot contine iritanti.
Cuprins articol
Reguli de baza
SusIndiferent de tipul de ten, pentru a avea o piele sanatoasa si luminoasa, este necesar sa se respecte niste principii de baza: mentinerea unei hidratari adecvate, schimbarea fetei de perna cel putin o data pe saptamana, strangerea parului in timpul noptii pentru a intra cat mai putin in contact cu pielea, folosirea produselor fara parfum sau iritanti, precum si, cel mai important, utilizarea unei creme cu factor de protectie in fiecare zi, indiferent daca se opteaza pentru machiaj sau nu.
De asemenea, de fiecare daca cand se introduce in rutina un produs nou, este indicat sa se testeze o eventuala sensibilitate, aplicand o cantitate mica intr-o zona ce poate fi urmarita pe parcursul a 48 de ore, pentru a observa orice fel de reactii adverse ce pot aparea (iritatii, roseata, mancarimi).
O alta regula de baza este evitarea folosirii produselor iritante, de tipul sucului de lamaie, bicarbonatului de sodiu, pastei de dinti, zaharului sau vitaminei E aplicate topic.
Este deosebit de important sa se indeparteze orice urma de machiaj inainte de culcare, intrucat produsele de acest tip blocheaza porii si favorizeaza aparitia acneei. Numai dupa demachiere poate fi inceputa o rutina corecta, ce presupune curatare, hidratare si aplicare de agenti activi.
Cunoasterea tipului de ten
SusOrice rutina corecta incepe cu identificarea corecta a tipului de ten. Astfel, se intalnesc: tenul uscat, gras, mixt, sensibil sau normal. Tenul uscat se caracterizeaza prin pori mici, piele lipsita de elasticitate, pete rosiatice, linii de expresie reliefate. Tenul gras poate fi recunoscut prin porii dilatati, aspectul lucios, uleios al pielii, prezenta punctelor negre, cosurilor sau pustulelor in cazuri complicate de o acnee.
Tenul mixt prezinta atat caracteristici ale tenului uscat, cat si ale celui gras. De exemplu, la nivelul nasului, fruntii sau barbiei, se remarca prezenta tenului gras. Porii sunt mai dilatati decat in mod normal, apar punctele negre, iar pielea are un aspect lucios.
Tenul sensibil se caracterizeaza prin roseata, arsuri, mancarimi, zone uscate, deshidratate si apare, deseori, ca raspuns al pielii la o agresiune provocata de diverse produse de ingrijire. De departe cel mai dorit tip de ten este tenul normal, lipsit de imperfectiuni, fara urme de sensibilitate, cu pori abia vizibili, avand un aspect sanatos si luminos.
Curatarea tenului
SusDupa identificarea tipului de ten, urmatorul pas este curatarea corecta, zilnica a tenului. In functie de nevoi, se poate apela la diversi agenti de curatare, de exemplu: pentru tenul uscat si sensibil, este necesar sa se apeleze la un produs calmant, care sa nu contina parfum sau alcool (usuca pielea aditional).
Se recomanda o curatare usoara, cu apa calduta si un produs care sa respecte recomandarile anterioare. De asemenea, se poate apela la o exfoliere usoara, o data pe saptamana, pentru a inlatura celulele moarte. Astfel, tenul va arata mai curat si uniform. In ceea ce priveste tenul gras, se prefera utilizarea unor cleansere care sa nu contina uleiuri, ce vor fi indepartate cu apa calduta.
Pentru a tine sub control aspect lucios, gras al tenului, se poate apela la tonere, cu conditia ca acestea sa fie folosite moderat si doar pe piele integra, pentru a nu irita.
Aplicare unei creme
SusIndiferent de varsta sau tipul de ten, este necesar sa se aplice o crema in fiecare zi. Aceasta trebuie sa fie adaptata tipului de ten si nevoilor acestuia, astfel incat un ten uscat necesita hidratare intensa, in timp ce un ten gras, pe langa hidratare, are nevoie de o crema usoara, fara uleiuri, pentru a evita blocarea porilor.
Folosirea unei creme cu factor de protectie solara
Una dintre cele mai importante reguli de ingrjire a pielii este aplicarea unei creme cu factor de protectie solara. Unele produse de make-up pot avea inscriptionata pe eticheta protectia impotriva razelor UV, insa acest lucru nu este suficient, fiind necesar un produs special destinat pentru protectie solara. Dermatologii recomanda produsele cu SPF de minim 30, care trebuie utilizate zilnic, indiferent daca este insorit sau nu. De asemenea, recomandarile indica reaplicarea la fiecare doua ore sau chiar mai des daca persoana inoata sau transpira abundent.
Este important de retinut ca razele solare sunt un factor important de agresiune al pielii, fiind indicat sa fie limitata expunerea intre orele 10 si 16, cand acestea sunt cele mai agresive.
Obiceiuri pentru a avea un ten curat si sanatos
SusPentru a avea o piele sanatoasa, fiecare dintre noi trebuie sa tina cont de anumite aspecte, precum: limitarea bailor lungi, cu apa fierbinte, care indeparteaza uleiurile esentiale de la nivelul pielii (se recomanda dusurile cu apa calduta), evitarea sapunurilor, utilizarea unui prosop curat sau a unor servetele cosmetice pentru uscare, hidratarea corespunzatoare.
Un alt deziderat este respectarea unei diete sanatoase, bogata in fucte, legume, si fibre. Desi nu exista o corespondenta demonstrata stiinfic intre dieta si aparitia acneei, anumite studii sugereaza ca o alimentatie bogata in ulei de peste si saraca in grasimi, dulciuri rafinate si procesate poate conferi un aspect intinerit pielii. Hidratarea este si ea foarte importanta, adaptata nevoilor organismului (cel putin 2 litri de apa in fiecare zi).
Concluzii
SusFiecare tip de ten se caracterizeaza prin particularitati si nevoi diferite, de aceea este absolut necesar, ca prim pas al oricarui ghid de ingrijire a pielii, sa se identifice despre ce fel de piele este vorba. Apoi, tinand cont de sfaturile amintite mai sus, se poate construi o rutina, la care, treptat, pot fi adaugati diversi agenti care sa trateze problemele tenulu
In cazul in care o persoana se confrunta cu acnee, ten sensibil, dermatita sau alte afectiuni dermatologice, este recomandat sa se apeleze la un consult medical de specialitate, pentru a preveni aparitia unor semne sau complicatii. Nu in ultimul rand, este recomandat sa se tina sub control dieta, sa existe o hidratare adecvata si sa se utilizeze zilnic creme cu factor de protectie solara de minim 30.
Bibliografie
• https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-skincare-routine
• https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237
• https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care#home-test
• https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/daily-skin-care-in-3-simple-steps
• https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type#1-2
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala
- Alergiile la produsele cosmetice
- Anatomia coloanei lombare
- Anatomia mainii
- Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva ...
- Indrumari pentru curatarea corecta a tenului
- Cum sa va curatati tenul
- Ingrijirea tenului gras, cu tendinta acneica
- Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si st ...