Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Flictenele: tratament si prevenire

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Flictenele: tratament si prevenire

Flictenele sunt mici inflamatii pline cu lichid, care apar la nivelul pielii. Acestea apar ca raspuns al organismului la frictionarea pielii cu anumite suprafete.

De regula, flictenele apar in randul sportivilor, care participa la competitii de lunga durata, cum ar fi maratoanele, deoarece este creat mediul favorabil aparitiei acestora: suprasolicitarea mainilor si picioarelor, transpiratie, umiditate excesiva in interioru pantofului.

Pentru a proteja zona expusa fictionarii, organismul produce lichidul care se gaseste in interiorul flictenelor.

Trebuie mentionat ca toti oamenii sunt expusi la aparitia flictenelor, insa un caz special este reprezentat de persoanele care sufera de diabet zaharat, deoarece una dintre complicatiile diabetului se numeste piciorul diabetic, o complicatie care apare la membrele inferioare la persoanele cu diabet si care este cauzata de orice leziune, chiar si minora, care poate determina ulceratii si se poate suprainfecta.

Astfel, in cazul diabeticilor este obligatoriu prevenirea flictenelor deoarece poate conduce aparitia acestei complicatii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratament
  4. Prevenire
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauza principala care conduce la aparitia flictenelor (basicilor) este frictionarea stratului superior al pielii cu diferite suprafete. Primele semne care avertizeaza aparitia unei flictene sunt: aparitia inflamatiei si a eritemului pe o anumita suprafata a pielii.

Apoi, daca frictionarea este prelungita, partea superioarea a zonei afectate se va umple cu lichid, iar la suprafata pielii poate fi vazuta o vezicula plica cu lichid.

Cauzele frecvente care duc la aparitia flictenelor:

- caldura, transpiratia;

- frictionarea cauzata de pantofi sau sosete inadecvate;

- reactii alergice sau arsuri;

- transpiratia excesiva la nivelul picioarelor.

Frecvent flictenele apar la nivelul mainilor si picioarelor, tocmai fiindca aceste parti ale corpului sunt cele mai expuse frictionarilor de patofi, sosete sau echipamente sportive.

Tratament

Sus

In cazul in care deja o persoana se confrunta cu o flictena scopul este acela de a intrerupe frictionare pentru a evita ca flictena sa se mareasca sau sa se infecteze. Semnele infectiei sunt: aparitia puroiului, eritemului, incalzirea puternica a zonei afectate.

Flictenele de dimensiuni mici care nu au supurat nu produc disconfort atata timp cand nu mai sunt agasate si sunt lasate sa se vindece. Trebuie stiut ca acea mai buna protectie importiva infectiilor este propria flictena a pielii.

Flictenele mari, dureroare pot fi drenate atata timp cand stratul superior al pielii este pastrat intact. Pentru o mai mare siguranta in cazul procesului de drenare, mai intai zona inconjuratoare este dezinfectata cu alcool sau cu sapun antibacterian si apa.

Apoi, acul folosit este sterilizat la o flacara, pana cand varful acului lumineaza rosu, dupa care este lasat sa se raceasca. In cele din urma, intr-o margine a flictenei se face o mica incizie, pe unde va fi scos lichidul prin aplicarea unei presiuni usoare. La final se aplica un unguent cu antibiotic, un bandaj local si se lasa sa se vindece.

Atentie!

Prin drenare nu presupune scoaterea lichidului pana cand apar picaturi de sange.

Prevenire

Sus

Prevenirea aparitia flictenelor presupune reducerea la minim la frictionarii pe suprafata pielii.

Acest lucru poate fi posibil prin:

- purtarea de incaltaminte corespunzatoarea cu numarul si calapodul piciorului;

- evitarea pe cat posibil a transipartiei excesive la nivelul picioarelor;

- schimbarea in mod regulat a sosetelor, mai ales atunci cand practicati un sport, urcati pe munte etc.;

- o igiena corespunzatoare a picioarelor;

- folositea pudrei de picioare pentru ca acestea sa fie pastrate uscate;

- alegerea sosetelor de buna calitatea, deoarece reduc frictionarea si transpiratia;

- aplicarea plasturilor in zonele sensibile cand stiti ca mainile si picioarele dvs. vor si suprasolicitate (drumetii, curatanie generala etc).


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate