Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este zona zoster
SusZona zoster este o eruptie dureroasa a pielii. Acest tip de herpes este cauzat de virusul varicelo-zosterian. Zona zoster apare, de obicei, intr-o banda, o fasie sau o mica zona pe o parte a fetei sau a corpului. De asemenea, aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de herpesul zoster.
Zona zoster apare cel mai frecvent la persoanele in varsta sau la persoanele care au un sistem imunitar slabit, din cauza stresului, a unor leziuni, a anumitor medicamente sau din alte motive.Majoritatea persoanelor care au avut zona zoster se vor vindeca si nu vor mai avea aceasta conditie. Dar, uneori, este posibil ca zona zoster sa recidiveze.
Cuprins articol
- Ce este zona zoster
- Cat timp dureaza
- Zona zoster este contagioasa?
- Semne si simptome
- Cand trebuie sa va adresati medicului?
- Cauzele aparitiei zonei zoster
- Factorii de risc ai zonei zoster
- Complicatiile zonei zoster
- Teste si diagnosticare
- Tratament
- Prevenirea zonei zoster
- Ce este nevralgia postherpetica?
- Citeste pe aceeasi tema
Cat timp dureaza
SusZona zoster dureaza in general intre 2 si 6 saptamani. Cei mai mult oameni au aceasta conditie o singura data, dar uneori, este posibil sa reapara si de mai multe ori.
Herpesul zoster apare atunci cand virusul care provoaca varicela patrunde din nou in corpul dumneavoastra. Dupa ce va refaceti de varicela, virusul ramane in stare latenta in radacinile nervoase. La unele persoane, virusul ramane in stare latenta pentru totdeauna. La altele, virusul se reinstaleaza atunci cand apar diferite boli, stres sau sistemul imunitar este slabit si imbatranit.
Unele medicamente pot declansa virusul sa reactioneze si sa provoace o eruptie a zonei zoster. Nu este foarte clar de ce se intampla acest lucru. Dar din momentul in care virusul devine din nou activ, acesta poate provoca doar zona zoster, nu varicela.
Zona zoster este contagioasa?
SusZona zoster nu se poate lua de la alte persoane. Dar exista o mica sansa ca o persoana cu o eruptie a zonei zoster sa poata transmite virusul la o alta persoana care nu a avut varicela si care nu s-a vaccinat impotriva varicelei.
Semne si simptome
SusSemnele si simptomele de herpes zoster afecteaza, de obicei, numai o mica sectiune din corpul dumneavoastra.
Aceste semne si simptome pot include si:
-Durere, senzatie de arsura, amortela sau furnicaturi;
-Sensibilitate la atingere;
-O eruptie de culoare rosie, care incepe la cateva zile dupa ce apare durerea;
-Mancarimi.
Unii oameni mai experimenteaza si:
-Oboseala;
-Dureri de cap;
-Sensibilitate la lumina;
-Oboseala.
Durerea este, in general, primul simptom al aparitie zonei zoster. Pentru unii, acest simptom poate fi intens. In functie de localizarea durerii, uneori aceasta poate fi confundata cu un simptom al problemelor care afecteaza inima, plamanii sau rinichii. Unii oameni au dureri ale zonei zoster fara a dezvolta vreodata eruptii cutanate.
Cand trebuie sa va adresati medicului?
SusContactati imediat medicul daca banuiti ca suferiti de zona zoster, dar mai ales in urmatoarele situatii:
-Durerile si eruptiile cutanate apar in apropierea unui ochi. Daca este lasata netratata, aceasta infectie poate duce la deteriorarea permanenta a ochiului, afectand astfel si vederea;
-Aveti varsta de 70 de ani, deoarece varsta creste semnificativ riscul de complicatii;
-Stiti ca aveti un sistem imunitar slabit (din cauza cancerului, medicamentelor sau a diferitelor boli cronice);
-Eruptia zonei zoster este larg raspandita si foarte dureroasa.
Cauzele aparitiei zonei zoster
Sus- Herpesul zoster este cauzat de virusul varicelo-zosterian – acelasi virus care cauzeaza si varicela. Oricine a suferit de varicela poate dezvolta zona zoster. Dupa ce va vindecati de varicela, virusul poate intra in sistemul nervos si poate ramane acolo in stare pasiva cativa ani. In cele din urma, se poate reactiva si poate produce zona zoster. Motivul pentru care se repeta acest lucru este neclar. Dar poate fi din cauza imunitatii slabe la infectii pe masura ce acestea se inmultesc. Zona zoster este mai frecventa la persoanele in varsta si la persoanele care au sistemul imunitar slabit.
- Virusul varicelo-zosterian face parte din grupul de virusi numiti si virusii herpesului, care includ virusii ce cauzeaza leziuni si herpes genital. Din acest motiv, zona zoster este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de herpesul zoster. Dar virusul care cauzeaza varicela si zona zoster nu este acelasi virus responsabil de leziunile herpesului genital.
Sunteti contagios?
O persoana cu zona zoster poate transmite virusul varicelo-zosterian pentru oricine nu este imun la varicela. Acest lucru se intampla de obicei prin contact direct cu leziunile deschise ale eruptiilor cutanate ale zonei zoster. Odata infectata, persoana va dezvolta varicela, insa, cu toate acestea, nu va dezvolta zona zoster. Varicela poate fi periculoasa pentru anumite grupuri de persoane.
Evitati contactul fizic cu:
-Oricine are un sistem imunitar slab;
-Nou-nascutii;
-Femeile gravide.
Factorii de risc ai zonei zoster
SusOricine a avut vreodata varicela poate dezvolta si zona zoster. Cei mai multi adulti au avut varicela atunci cand au fost copii, inainte de aparitia vaccinurilor de rutina din copilarie, ce puteau tine deoparte varicela.
Factorii care pot creste riscul de a dezvolta zona zoster includ:
-Varsta – zona zoster este mai frecventa la persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Riscul de aparitie a zonei zoster creste odata cu varsta. Unii experti estimeaza ca jumatate din populatia de persoane cu varsta de 80 de ani sau mai mare va dezvolta zona zoster.
-Anumite boli – bolile care slabesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV sau SIDA si cancer, pot creste riscul de aparitie a herpesului zoster.
-Tratamente in curs impotriva cancerului – radioterapiile sau chimioterapiile pot reduce rezistenta la boli si pot declansa dezvoltarea zonei zoster.
-Administrarea de medicamente – medicamentele concepute pentru a preveni respingerea organelor transplantate pot creste riscul de herpes zoster – la fel ca si utilizarea prelungita de steroizi, cum ar fi prednisonul.
Complicatiile zonei zoster
SusComplicatiile zonei zoster pot include printre altele si:
-Nevralgia postherpetica – pentru unele persoane, durerea zonei zoster continua mult timp dupa ce petele au fost sterse. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica si apare atunci cand fibrele nervoase deteriorate trimit mesaje de confuzie si exagerare.
-Pierderea vederii – zona zoster in sau din jurul unui ochi (zona zoster oftalmica) poate provoca infectii dureroase ale ochilor ce pot duce la pierderea vederii.
-Probleme neurologice – in functie de nervii care sunt afectati, zona zoster poate provoca o inflamare a creierului (encefalita), paralizia faciala sau probleme de auz ori de echilibru.
-Infectii ale pielii – in cazul in care petele zonei zoster nu sunt tratate in mod corespunzator, infectiile cutanate bacteriene se pot dezvolta pe intreaga suprafata a corpului dumneavoastra.
Teste si diagnosticare
SusZona zoster este de obicei diagnosticata pe baza istoricului de durere de pe o anumita parte a corpului, impreuna cu eruptia petelor. Medicul dumneavoastra poate lua si o parte din tesut pentru a fi examinata in laborator.
Tratament
SusNu exista niciun remediu pentru zona zoster, dar tratamentul prompt cu medicamente antivirale poate accelera vindecarea si poate reduce riscul de complicatii.
Zona zoster poate cauza dureri severe, astfel incat medicul va poate prescrie:
-Diferite tipuri de creme;
-Anticonvulsivante;
-Antidepresive triciclice;
-Agenti de amorteala;
-Medicamente care contin narcotice;
-Injectii ce contin corticosteroizi si anestezice locale.
Medicul va examina pielea, eventual atingand in anumite locuri pentru a determina granitele zonei afectate. In cele mai multe cazuri, testele nu sunt necesare. Niciun tratament nu amelioreaza nevralgia la toate persoanele. In multe cazuri este nevoie de o combinatie de tratamente pentru a reduce durerea.
- Plasturi de lidocaina pentru piele – acesti plasturi pot fi taiati pentru a se potrivi doar pentru zona afectata. Aplicati acesti plasturi, disponibili pe baza de reteta, direct pe piele pentru a oferi un ajutor temporar.
- Anticonvulsivante – anumite medicamente antiepileptice pot diminua durerea de nevralgie postherpetica. Aceste medicamente stabilizeaza activitatea electrica anormala a sistemului nervos provocata de nervii lezati. Efectele secundare ale acestor medicamente includ somnolenta, gandire neclara, instabilitate si umflaturi la nivelul picioarelor.
- Antidepresive – anumite antidepresive afecteaza produsele chimice cheie ale creierului, care joaca un rol important atat in ceea ce priveste depresia, cat si modalitatea in care corpul interpreteaza durerile. Reactiile adverse frecvente ale acestor medicamente includ somnolenta, ameteli sau cresteri in greutate.
Prevenirea zonei zoster
SusDoua vaccinuri pot ajuta la prevenirea herpesului zoster – vaccinul impotrivei varicelei si vaccinul impotriva zonei zoster.
a.Vaccinul impotriva varicelei. Vaccinul impotriva varicelei (Varivax) a devenit o imunizare de rutina inca din perioada copilariei pentru a preveni varicela. Vaccinul este, de asemenea, recomandat si pentru adultii care nu au avut aceasta conditie pana in momentul de fata. Desi vaccinul nu garanteaza ca persoanele nu vor dezvolta varicela sau zona zoster, se pot reduce sansele de a aparea complicatii si de a reduce severitatea bolii.
b.Vaccinul impotriva zonei zoster – Administratia Alimentelor si Medicamentelor a aprobat utilizarea vaccinului impotriva zonei zoster pentru adultii cu varsta de 50 de ani sau mai mare. La fel ca si vaccinul impotriva varicelei, vaccinul herpesului zoster nu garanteaza ca persoanele nu vor dezvolta zona zoster. Dar acest vaccin va reduce probabil cursul si gravitatea bolii si reduce riscul de aparitie si dezvoltare a nevralgiei postherpetice..
Ce este nevralgia postherpetica?
SusNevralgia postherpetica este o complicatie a zonei zoster, care este cauzata de virusul varicelei. Acesta nevralgie afecteaza fibrele nervoase si pielea, cauzand dureri cu senzatie de arsura care dureaza mult timp dupa ce iritatiile herpesului zoster dispar.
Riscul de a dezvolta nevralgie postherpetica creste odata cu varsta, afectand in primul rand persoanele cu varsta de 60 de ani. Nu exista niciun tratament pentru aceasta conditie, insa tratamentele pot usura simptomele. Pentru majoritatea persoanelor, nevralgia postherpetica se imbunatateste in timp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia?
- Chistul sinovial, depistat adesea accidental. Care sunt simptomele?
- Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit
- 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate
- Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare
- Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului
- De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului