Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eruptia polimorfa la lumina

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Definitie

Sus
Eruptia polimorfa la lumina

Eruptia polimorfa la lumina este rash-ul frecvent care apare secundar expunerii la soare (fotosensibilitate). Persoanele care prezinta sensibilitate la soare pot prezenta o eruptie dupa o expunere prelungita la soare, de obicei primavara sau la inceputul verii.

Eruptia este pruriginoasa, formata din pete (macule) de culoare rosie, care apar in interval de pana la o zi de la expunerea la soare. Inflamatia apare cel mai frecvent in partea superioara a gatului si toracelui, ca si pe brate si coapse.
Uneori denumita si intoxicatie solara sau eruptie polimorfa la lumina, aceasta se vindeca fara tratament in sapte pana la zece zile. Cu toate acestea, poate reaparea sau se poate agrava in primavara sau vara urmatoare.

Poate fi utila administrarea de creme cu hidrocortizon sau de antihistaminice, in cazul in care eruptia este suparatoare. Pentru tratarea si prevenirea eruptiei polimorfe la lumina, se recomanda expunerea treptata la soare primavara si evitarea expunerii prelungite la soare.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Simptomatologie
  3. Etiologie
  4. Factori de risc
  5. Investigatii de laborator si diagnostic
  6. Tratamentul
  7. Preventie
  8. Stilul de viata si ingrijirea la domiciliu
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptomatologie

Sus

Eruptia polimorfa la lumina consta intr-un rash de culoare rosie, care apare dupa expunerea la radiatiile ultraviolete (UV). Radiatiile ultraviolete exista in razele solare, in lampile si paturile pentru bronzat de la solare. Eruptia apare la cateva ore dupa expunerea la ultraviolete si poate dura pana la o saptamana sau mai mult. Cantitatea de radiatii ultraviolete necesara pentru a induce o asemenea reactie variaza foarte mult.

Eruptia poate avea aspect diferit de la o persoana la alta, dar de obicei include unul sau mai multe din urmatoarele:

- mici maculo-papule de culoare rosie;
- roseata;
- prurit;
- senzatie de arsura;
- tumefiere si formarea de vezicule;
- senzatie de intepaturi sau durere locala.

Eruptia polimorfa la lumina poate produce si stare febrila, cefalee, greata si stare generala alterata.

Eruptia polimorfa la lumina afecteaza de obicei persoanele nordice dupa prima sau a doua expunere la soare, primavara sau la inceputul verii.
De asemenea, poate afecta persoanele care isi petrec vacantele de iarna in locuri insorite. Cu fiecare expunere, fotosensibilitatea scade, de aceea eruptiile dispar in general spre sfarsitul verii. Cu toate acestea, inflamatia poate reaparea in primavara urmatoare, in primele expuneri la soare.

Etiologie

Sus

Etiologia eruptiei polimorfe la lumina este reprezentata de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Radiatiile ultraviolete sunt radiatii solare cu lungime de unda prea mica pentru ca ochiul uman sa o poata vedea. Lampile si solarele de bronzat produc de asemenea radiatii ultraviolete.

Radiatiile ultraviolete sunt impartite in 3 lungimi de unde - ultraviolete A (UVA), ultraviolete B (UVB) si ultraviolete C (UVC). Nu se cunoaste motivul pentru care anumite persoane sunt sensibile la radiatiile ultraviolete.

Factori de risc

Sus

Eruptia polimorfa la lumina afecteaza toate rasele, dar este mai frecventa in randul persoanelor cu piele deschisa la culoare, care locuiesc in tarile nordice. Desi poate aparea la orice varsta, de obicei apare mai frecvent in jurul varstei de 30 de ani.

Cand sa ne adresam medicului

Daca apar eruptii cutanate dupa scurte expuneri la soare, se recomanda consult medical. Acesta poate confirma diagnosticul de eruptie polimorfa la soare si stabili un plan de tratament pentru prevenirea aparitiei altor eruptii.
De asemenea, adresati-va medicului daca eruptia si inflamatia:

- acopera largi portiuni ale corpului;
- este insotita de febra inalta sau durere intensa;
- formeaza vezicule sau bule;
- continua sa apara, desi se evita expunerea la soare;
- apare dupa administrarea anumitor medicamente ca antihipertensive sau antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Investigatii de laborator si diagnostic

Sus

Medicul va efectua un examen clinic general si iti va pune intrebari despre istoricul bolii. Diagnosticul de eruptie polimorfa la lumina se bazeaza pe aspectul clinic si pe istoricul de expunere la soare.

Pentru confirmarea diagnosticului si excluderea altor afectiuni, medicul ar putea necesita efectuarea unor teste, ca analize de laborator sau o biopsie cutanata. De asemenea, ar putea fi necesara testarea sensibilitatii la soare, o procedura prin care se expun la soare mici portiuni de tegument, pentru a masura cantitatea de radiatii care ar putea reproduce afectiunea.

Alte afectiuni asemanatoare eruptiei polimorfe la lumina includ:

- Reactii fotoalergice - aceasta forma de alergie solara produce o eruptie eritemato-pruriginoasa, care apare datorita modificarilor de la nivelul sistemului imun. Cand acest lucru se intampla, pielea reactioneaza la fiecare expunere la soare dupa contactul cu un anumit medicament, substanta chimica sau planta.

Semnele si simptomele se pot extinde in regiunile care nu sunt expuse la soare. Odata corpul sensibilizat la o anumita substanta, va reactiona din nou la fiecare expunere.

- Urticaria solara - aceasta forma de alergie solara produce maculo-papule - pete rosii, elevate, de diferite marimi, care apar si dispar pe tegumente. Este declansata de radiatiile solare si poate aparea pe tegumente neacoperite la cateva minute de la expunere. Urticaria solara dispare in mod normal in cateva ore dupa incetarea expunerii la soare.

- Eruptia din lupusul eritematos - cea mai frecventa eruptie asociata lupusului eritematos este cea in forma de fluture (rash-ul malar), care apare la nivelul obrajilor si piramidei nazale. Unii pacienti cu lupus dezvolta leziuni cutanate (leziuni cutanate subacute), care seamana initial cu niste papule mici, dar care devin scuamoase si pruriginoase. Alti pacienti prezinta leziuni intinse, plane, pruriginoase cu centrul clar, semanand cu eruptia uriticariana. Aceste leziuni apar de obicei dupa expunerea la soare.

Tratamentul

Sus

Nu este necesar un tratament in cazul eruptiei polimorfe la lumina deoarece rash-ul se remite de la sine in 7 pana la 10 zile. Pentru ameliorarea eruptiei si prevenirea episoadelor viitoare se recomanda masuri de protectie solara: limitarea expunerii la soare, folosirea cremelor fotoprotectoare, purtarea de haine protectoare. Masurile de autoprotectie, ca folosirea de creme antiinflamatorii care se elibereaza fara prescriptie medicala, pot ajuta in calmarea pielii si pentru ameliorarea pruritului si a senzatiei de disconfort.

Daca masurile preventive nu sunt eficiente si continui sa prezinti reactii solare, medicul va putea prescrie un tratament, de exemplu creme cu corticosteroizi, pentru reducerea inflamatiei.

Preventie

Sus

Prevenirea este cea mai buna metoda pentru evitarea eruptiei polimorfe la lumina.

- Evitarea expunerii la soare intre 10:00-16:00. Deoarece radiatiile solare sunt mai puternice in aceasta perioada, incercati sa reprogramati activitatile care se desfasoara in aer liber pentru alte perioade ale zilei. Daca este imposibila evitarea acestor activitati, se recomanda limitarea timpului petrecut in aer liber in aceste perioade.

- Folosirea cremelor fotoprotectoare - inainte de expunerea la soare se recomanda aplicarea unei creme fotoprotectoare cu un factor de protectie solara de cel putin 15. Unele creme fotoprotectoare contin substante care blocheaza atat patrunderea ultravioletelor A (UVA), cat si a ultravioletelor B (UVB).

Pentru a identifica cremele care protejeaza impotriva UVA, pe eticheta cremei trebuie sa existe termenul de „spectru larg”. Ulterior, trebuie sa vedem daca crema respectiva contine unul dintre ingredientii: oxibenzon, sulisobenzon, dioxibenzon, avobenzone, dioxid de titan sau metilantranil.

- Utilizarea imbracamintei protectoare - pentru protectia solara mai sunt recomandate hainele care acopera mainile si picioarele, o palarie cu boruri largi, care confera o protectie mai buna comparativ cu o sapca de baseball sau golf. De asemenea, poti avea in vedere purtarea unor haine special destinate impotriva razelor solare.

- Fototerapia - expunerile la soare constante, de scurta durata, de-a lungul unor saptamani, pot preveni eruptiile care ar putea sa apara inainte de o vacanta pe perioada iernii sau inainte de sezonul de primavara.

Stilul de viata si ingrijirea la domiciliu

Sus

Pentru reducerea inflamatiei si a pruritului, pentru calmarea tegumentelor inflamate se recomanda urmatoarele masuri de ingrijire la domiciliu:

- Administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene, de tipul aspirinei sau ibuprofenului timp de cateva zile, conform prospectului, pana la disparitia eritemului solar si a inflamatiei subiacente.

- Aplicarea pe suprafetele afectate a unei creme sau lotiuni antipruriginoase. Cremele cu hidrocortizon care nu necesita prescriptie medicala, contin cel putin 1% hidrocortizon, putand calma temporar senzatia de mancarime.

- Aplicarea de comprese reci - de exemplu un prosop umezit in apa de robinet sau un dus cu apa rece - la nivelul zonelor afectate.

- Se recomanda pastrarea intacta a eruptiei pentru grabirea vindecarii si evitarea suprainfectiei. Daca este necesar, se recomanda efectuarea unor pansamente locale la nivelul bulelor.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate