Alergiile solare
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati
SusAlergia estre o afectiune sau un termen cu spectru larg.
Alergia descrie un spectru de afectiuni care provoaca formarea unor eruptii la nivel cutanat insotite de prurit ( mancarimi) uneori intens, cateodata insotite de mici vezicule pline cu lichid.
Alergia solara este o afectiune caracterizata de aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare. Adesea, alergia solara se manifesta prin eruptii care dau senzatia de mancarime. Alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule dar si alte simptome neplacute.
Cuprins articol
Tipuri
SusExista mai multe tipuri de alergii solare, si anume:
- eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitate)
- eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic)
- dermatita actinica cronica si urticaria solara.
Simptome
SusSimptome generale ale alergiilor
- prurit
-intepaturi
-denivelari observate ca piele in relief
- vezicule sau urticarie
- scurgeri
- umflatura
-papule
Simptomele alergiei solare depind de tipul acesteia:
Eruptia polimorfa la lumina
Simptomele eruptiei polimorfe la lumina (fotosensibilitatea) apar de la cateva minute pana la cateva ore de la expunerea la soare. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin faptul ca pe pielea inrosita apar umflaturi mici (papule) galbui sau albicioase sau chiar placi inflamate (umflaturi plate) care provoaca prurit. Din cauza vaselor de sange inflamate, pielea va fi rosie si tumefiata. Zona afectata cuprinde pielea de pe brate, gat si fata. Simptomele dispar in cateva zile daca zona afectata va fi protejata de lumina solara. Pentru majoritatea oamenilor acest tip de alergie se manifesta primavara si vara, timpuriu. Este cel mai comun tip de alergie cauzata de soare.
Eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic)
Apare in mod special la copiii si adultii tineri. Simptomele includ leziuni rosii, denivelate insotite de senzatia de mancarime, vezicule care se pot sparge, putandu-se extinde chiar si pe pielea care nu a fost expusa la soare. Buzele pot fi, de asemenea, afectate, crapate si uscate, la fel si zona obrajilor, gatului, urechilor, bratelor si mainilor. La unele persoane, prurigo actinic lasa cicatrici. Manifestarile incep din lunile de vara pana toamna, tarziu.
Dermatita actinica cronica
Poate provoca leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste si insotite de mancarime, in zona fetei, scalpului, spatelui si a partilor laterale ale gatului, toracelui superior si a mainilor. In unele cazuri, pot fi afectate palmele si talpile. Pe anumite regiuni, pielea sanatoasa alterneaza cu cea afectata de dermatita actinica. Simptomele bolii sunt similare cu simptomele provocate de contactul direct cu un alergen, cu cele ale dermatitei de contact, de exemplu.
Urticaria solara
Se manifesta la cateva minute de la expunerea la soare prin eruptie urticariana, mancarimi si aparitia de pustule. Acest tip de alergie poate afecta si zonele acoperite de imbracaminte prin care pot patrunde razele ultraviolete. Urticaria solara apare mai ales la varstnici. De obicei, simptomele incept sa se amelioreze la o ora dupa incetarea expunerii la soare.
Expectativa vigilenta
SusSe recomanda un consul la medicul dermatolog inca de la primele manifestari cutanate, mai ales in cazul simptomelor severe sau persistente.
Cauze
SusReactiile alergice la soare apar atunci cand radiatiile ultraviolete declanseaza modificari la nivelul celulelor pielii. Aceste modificari reprezinta un raspuns gresit al sistemului imunitar care identifica proteinele din celulele pielii ca fiind factori nocivi si reactioneaza ca atare: formeaza anticorpi care ataca celulele, determinand simptomele specifice. De regula, reactia alergica apare primavara sau vara, insa exista si persoane care au reactii alergice in timpul lunilor de iarna sau chiar la lumina din interior.
Anumite medicamente, produse chimice si afectiuni pot creste sensibilitatea pielii la soare (fotosensibilitate). De exemplu, existenta intr-un sampon a unei substante, poate creste fotosensibilitatea bolnavilor care sufera de lupus. Chiar daca, in cele mai multe cazuri, aceasta nu este o reactie alergica veritabila, simptomele pot fi similare cu cele cauzate de alergia la soare.
Inca nu s-a demonstra stiintific de ce unele persoane sunt alergice la soare si altele nu. Se considera totusi, ca si mostenirea genetica are un rol important.
Factori de risc
SusFactorii de risc in cazul alergiilor solare sunt determinati de starea generala de sanatate a unei persoane si de anumite conditii particulare:
Rasa. Oricine poate face alergii, dar unele tipuri de alergii sunt mai des intalnite la persoanele care apartin anumitor rase. De exemplu, cel mai frecvent tip de alergie la soare (eruptia polimorfa la lumina) apare mai ales la caucazieni. Prurigo actinic este frecvent intalnit la americanii nativi.
Sexul si varsta. Eruptia polimorfa la lumina se manifesta mai ales la fetele si femeile sub 30 de ani. Cu toate acestea anumite forme ale acestei alergii (eruptia de primavara juvenila, de exemplu) apare la baietii si barbatii tineri. Dermatita cronica actinica afecteaza cu precadere barbatii invarsta, care s-au expus timp indelungat la soare.
Expunerea la anumite substante. Unele simptome cutanate alergice se declanseaza atunci cand pielea intra in contact cu o anumita substanta si apoi cu lumina soarelui. Printre aceste substante sunt: parfumurile, dezinfectantii si chiar unele produse cu protectie solara.
Utilizarea anumitor medicamente. O serie de medicamente pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui, inclusiv antibioticele de tipul tetraciclinei, dar si antiinflamatoarele nesteroidiene precum ketoprofenul si medicamentele pe baza de sulfamide. Reactiile la medicamentele administrate pe cale orala sunt mai putin frecvente decat reactiile la produsele medicamentoase aplicate direct pe piele.
Alte boli de piele. Dermatita atopica sau alte tipuri de dermatita cresc riscul aparitiei alergiilor solare.
Predispozitia genetica. Riscul de a suferi de alergie solara este mai ridicat in cazul in care o persoane are o ruda de sange (parinte, frate) care manifesta, deja, acest tip de alergie.
Exista si o serie de medicamente care pot duce la o astfel de alergie printre care se enumara:
- unele antibiotice
- antifungice
- antihistaminice
- diuretice
- anticonceptionale
- retinoizi folositi impotriva acneei
Complicatii
SusMajoritatea simptomelor alergiilor solare dispar atunci cand pielea este protejata de lumina solara. In general, acestea nu provoaca nicio complicatie pe termen lung. Exista, totusi si exceptii: la unele persoane, prurigo actinic poate lasa cicatrici.
Consultul de specialitate
SusLa primele manifestari ale alergiilor solare probabil ca veti contacta medicul de familie sau medicul generalist. Cu toate acestea, veti fi directionat catre medicul dermatolog, pentru un diagnostic si tratament corect.
Pentru a stii ce informatii sa oferiti si ce sa asteptati de la medicul dvs. va prezentam cateva informatii care va ajuta sa fiti pregatiti pentru consultatie:
- In momentul in care va faceti programarea, intrebati daca trebuie sa luati anumite masuri inainte. De exemplu, daca medicul va face investigatii, unele dintre acestea necesita pregatire prealabila (in cazul fototestului, este interzisa administrarea de antibiotice, imunosupresoare sau alte medicamente, cu doua saptamani inainte).
- Notati-va orice simptom pe care l-ati avut, inclusiv cele care nu vi se par relevante. Fiti pregatit sa prezentati medicului manifestarile pe care le-ati avut, la cat timp au aparut dupa expunerea la soare, durata lor, daca ati protejat sau nu pielea cu creme speciale.
- Nu uitati sa specificati medicului chiar si aspecte ale stilului dvs. de viata, daca ati trecut prin perioade stresante sau schimbari majore importante.
- Faceti o lista cu toate medicamentele, suplimentele sau vitaminele pe care le luati. Includeti in aceasta lista orice substanta pe ca o utilizati pe piele.
- Mergeti insotit de un prieten sau un membru al familiei daca este posibil. Uneori poate fi dificil sa retineti toate informatiile pe care doriti sa le transmiteti medicului. Persoana care va insoteste va poate reaminti anumite lucruri.
- Notati intrebarile pe care doriti sa le puneti medicului. Timpul alocat unei consultatii medicale este limitat, de aceea, ar trebui sa pregatiti din vreme o lista de intrebari pentru a face cat mai eficienta intalnirea cu medicul.
Lista de intrebari va fi scrisa in ordinea prioritatii intrebarilor (de la cea mai importanta la cea mai putin importanta). In cazul alergiilor solare, printre intrebarile de baza pe care i le puteti adresa medicului ar trebui sa fie si urmatoarele:
- Care este cauza simptomelor mele?
- Exista si alte cauze adiacente pentru starea si manifestarile mele?
- Ce tipuri de investigatii am nevoie?
- Starea mea este cronica sau temporara?
- Care este cea mai buna atitudine terapeutica?
- Care sunt alternativele pe care le sugerati alaturi de abordarea principala?
- Ar trebui sa consult si alt specialist in afara de dermatolog?
- Exista si alternative la medicatia prescrisa?
- Exista brosuri, materiale tiparite sau online din care ma pot informa cu privire la afectiunea mea?
Pe langa aceste intrebari pregatite nu ezitati sa cereti lamuriri privind orice lucru sau exprimare medicala pe care nu o intelegeti in timpul consultatiei.
Ce informatii ar trebui sa ii oferiti medicului
Medicul specialist va va adresa o serie de intrebari. Fiti pregatit sa raspundeti la aceste intrebari pentru a folosi timpul consultatiei in avantajul dvs. Printre intrebarile formulate de medic se pot regasi si urmatoarele:
- La cat timp dupa expunerea la soare apar simptomele?
- Care sunt partile corpului in care se manifestaalergiile?
- Cum descrieti cat mai exact aspectul pielii afectate?
- Cat de severe sunt simptomele?
- Care a fost durata de manifestare a simptomelor, ultima data?
- Cum descrieti simptomele alergiei solare?
- Reactiile dvs. apar doar la lumina soarelui sau la lumina, in general?
- Simptomele apar doar in anumite perioade ale anului?
- Membrii familiei manifesta simptome alergice (orice fel de alergii)?
- Ce produse ati folosit pentru piele?
- Ce medicamente luati (inclusiv cele pe baza de plante)?
- Ce anume pare sa amelioreze simptomele?
- Ce anume pare sa agraveze simptomele?
Investigatii si diagnostic
SusPentru a fi sigur ca simptomele pielii dvs. nu se datoreaza altei cauze decat alergia solara, medicul dermatolog va poate recomanda o serie de investigatii. Diverse alte afectiuni pot provoca simptome similare. Uneori este suficient ca o alergie cutanata sa fie diagnosticata corect prin raspunsuri la intrebari si examinarea directa a zonelor afectate, atunci cand simptomele sunt prezente. Alteori se impune efectuarea unor teste si analize suplimentare.
Testele pentru diagnosticarea reactiilor cutanate determinate de expunerea la soare pot include:
Explorarea fotobiologica
Este testarea la lumina razelor ultraviolete, care presupune analizarea reactiei pielii la diverse lungimi de unda ale luminii ultraviolete emise de o lampa speciala.
Testul foto-pach
Acest tip de test se realizeaza in cazul in care medicul suspecteaza ca o anumita substanta care a venit in contact cu pielea dvs. determina reactia alergica la lumina soarelui. Testul consta in aplicarea a doi plasturi pe care s-a aplicat o doza de alergen (substanta) care poate cauza alergia. Dupa 24 de ore, medicul specialist va expune una dintre zone la lumina UV, iar pe cealalta nu. Daca apare o reactie doar la zona expusa, substanta in cauza are o contributie la aparitia alergiei. Lumina de testare si plasturii speciali sunt disponibili pentru aceasta investigatie doar in clinicile de specialitate.
Testele sangvine si probe cutanate
De obicei, aceste teste nu sunt necesare. Totusi, dermatologul poate solicita sa faceti si unul dintre aceste teste daca suspecteaza ca simptomele ar fi determinate de o alta afectiune, cum ar fi lupus, decat de alergia la soare. Prin intermediul acestor analize se recolteaza o proba de sange sau piele (biopsie) pentru examinari suplimentare in laborator.
Tratament
SusTratamentul depinde de tipul de alergie solara pe care il aveti. Acesta poate include:
Creme cu corticoizi
In functie de tipul de crema (compozitie si concentratie), eliberarea acestora se face cu sau fara prescriptie medicala.
Antihistaminice orale
Aceste medicamente blocheaza histamina - substanta chimica emisa in timpul unei reactii alergice si care cauzeaza simptomele alergiei. Medicul va va recomanda tipul de medicamente antihistaminice potrivite in cazul alergiei dvs. Posibil ca printre reactiile adverse ale acestora sa fie starea de somnolenta.
Corticosteroizi administrati pe cale orala
In cazul unei reactii alergice severe a pielii pot fi recomandate, pe termen scurt, aceste medicamente antiinflamatorii cu efect imediat. In unele cazuri, inainte de expunerea la soare, administrarea unui glucocorticoid oral poate preveni si ameliora simptomele grave. Totusi corticosteroizii administrati pe cale orala si utilizati pe termen lung, pot provoca reactii adverse deloc de neglijat. De aceea, aceste medicamente vor fi recomandate in cazul alergiilor severe, in scheme de tratament de scurta durata.
Alte medicamente
Pentru tratarea alergiilor solare se folosesc si medicamente care vindeca alte tipuri de boli (de exemplu medicamente utilizate pentru tratamentul malariei). De asemenea, anumite antibiotice utilizate de obicei in tratamentul infectiilor pot fi utile in tratamentul dermatitei actinice cronice.
Terapia cu raze UV sau fototerapia
Zonele cu probleme sunt expuse la o lampa speciala cu raze UV. Pielea se va obisnui treptat cu lumina ultravioleta si va reduce simptomele cauzate de expunerea la soare. Acest tratament se poate aplica de mai multe ori pe saptamana, pe o durata de cateva saptamani. In scop preventiv, tratamentul poate fi urmat in fiecare primavara.
Stil de viata si tratament la domiciliu
SusVa prezentam cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a preveni sau ameliora alergiile solare:
- Evitati expunerea la soare. Majoritatea simptomelor de alergii solare se amelioreaza atunci cand zonele afectate nu mai sunt expuse la soare.
- Aplicati pe piele lotiuni hidratante. Aplicarea de lotiuni hidratante previne iritatiile, pielea uscata si solzoasa.
- Folositi lotiuni calmante. Remediile pe care le puteti folosi acasa sunt lotiuni cu calamina si aloe vera.
Modalitati de prevenire
SusDaca sunteti alergic sau aveti o sensibilitate crescuta la expunerea la soare, puteti preveni arsurile solare prin urmatoarele metode:
- limitati timpul de expunere la soare. Nu stati la soare intre orele 10 si 15, atunci cand razele solare sunt puternice.
- evitati expunerea brusca, timp indelungat la soare. Majoritatea alergiilor solare se manifesta la persoanele care stau in soarele puternic al verii fara sa se protejeze in vreun fel. Incercati sa cresteti treptat timpul petrecut in aer liber, astfel incat celulele pielii sa aiba timp sa se adapteze la razele soarelui.
- purtati ochelari de soare si imbracaminte de protectie: tricouri cu maneci lungi, palarii cu boruri largi. Evitati tesaturile subtiri sau prin care trec razele ultraviolete. Daca stiti ca sunteti alergic la soare, puteti incerca sa achizitionati de la magazinele cu produse sportive, haine special concepute pentru a bloca razele ultraviolete.
- aplicati in mod constant creme si lotiuni de protectie solara. Aplicati pe piele creme si lotiuni de protectie solara (cu factor de protectie 30 sau mai mare). Reaplicati la fiecare 2 ore.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Factori care inrautatesc alergiile pielii
- Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de p ...
- Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita
- Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
- Deficitul de vitamina D
- Botoxul
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata
- Alergia la antiperspirant si deodorant
- Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic