Afectiunile cutanate
Tipuri
SusAcneea este o afectiune cutanata frecventa, care apare in perioada adolescentei si se poate prelungi si la adultul tanar. Exista forme usoare de acnee, cu minime modificari cutanate de tipul punctelor negre (comedoane) dar si forme severe, cu "cosuri" profunde si dureroase la nivelul pielii (formele chistice).
Acestea pot aparea la nivelul toracelui anterior (pieptului) sau spatelui, dar si la nivelul fetei sau gatului. Baietii prezinta de obicei forme mai severe decat fetele. Multe fete prezinta eruptie acneica inainte de primul ciclu menstrual, datorita modificarilor hormonale specifice varstei.
In timpul sarcinii, pot aparea placarde hiperpigmentate (de culoare inchisa), la nivelul fetei. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de "masca de sarcina" sau cloasma gravidica si dispare de obicei dupa nastere.
Etiologia (cauza) cloasmei nu este cunoscuta, desi se presupune ca modificarile hormonale survenite in timpul sarcinii, determina stimularea celulelor care produc pigment de la nivelul pielii (numite melanocite).
Reducerea modificarilor de pigmentare care apar in timpul sarcinii se poate face prin evitarea expunerii la soare si prin folosirea de creme fotoprotectoare.
Keratoza actinica este o modificare cutanata diferita de culoarea pielii, care apare in cazul unei expuneri prelungite la soare.
Desi nu este o formatiune canceroasa, exista un risc de a se transforma tumoral, cel mai frecvent in carcinom spinocelular (este un cancer dezvoltat de la nivelul stratului spinos al pielii).
Mai pot aparea reactii alergice la anumite tratamente (medicamente), cu aparitia unor modificari cutanate sau cu dezvoltarea de reactii cutanate in timpul expunerii la soare de catre persoane care faceau in perioada respectiva anumite tratamente (aceasta reactie se numeste fotosensibilitate).
Eruptii, urticarie sau mancarime pot aparea si in unele cazuri se pot extinde si pe regiunile care nu sunt expuse la soare (acest fenomen se numeste alergie solara).
Cauze
SusModificarile cutanate mai pot fi produse de:
- bolile autoimune, ca lupusul sau sclerodermia;
- reactii la diferite intepaturi, ca boala Lyme produsa de muscatura de capusa;
- infectii cutanate bacteriene, ca impetigo sau celulita;
- infectii virale, ca varicela (varsatul de vant) sau zona zoster;
- afectiuni hepatice, ca hepatite, care pot determina colorarea galbena (icter) a pielii si sclerelor (albul ochiului).
Modificari cutanate frecvente
Acestea cuprind:
- nevii (alunitele): majoritatea oamenilor prezinta intre 10-40 de nevi. Acestia pot aparea pana la varsta de 40 de ani si se pot modifica cu timpul. Pot creste in dimensiune si relief, pot dezvolta un fir de par, isi pot modifica culoarea, se pot estompa sau pot disparea;
- excrescente cutanate sunt niste formatiuni fara semnificatie, care apar mai frecvent la nivelul pliurilor cutanate-inghinal sau axilar, pe tegumentele de sub sani sau la nivelul pliurilor gatului, se mai numeste si acrocordon. Initial au forma unor pete cafenii, dupa care pot creste unele devenind pediculate. Nu se transforma niciodata in cancer cutanat;
- keratozele seboreice sunt formatiuni tumorale benigne, care se dezvolta mai ales pe toracele anterior sau posterior, mai rar pe scalp (pielea capului), fata sau gat. Apar ca mici pete pigmentare brune, care dezvolta pe suprafata o crusta keratozica, asemanatoare unei veruci (neg). Keratozele seboreice nu se transforma niciodata in cancer de piele.
De retinut!
Tratamentul modificarilor cutanate depinde de cauza fiecareia si de simptomele asociate. Nevii (alunitele), excrescentele cutanate si alte modificari pot fi excizate (indepartate prin diferite metode), daca sangereaza, daca sunt traumatizate sau sunt situate in zone cu probleme.
Cancerul de piele
SusIn timp ce unele modificari cutanate sunt normale si apar cu varsta, altele pot fi determinate de cancerul de piele. Cancerul de piele se poate dezvolta pe un nev (alunita) sau alta formatiune tumorala, pe o modificare survenita la nivelul unui nev sau tumoreta, pe o rana care nu se vindeca sau pe o iritatie a pielii.
Cancerul de piele modifica celulele epidermului si tesuturile din jur si se pot raspandi si in alte parti ale corpului. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular si melanomul.
Cauzele aparitiei cancerului de piele sunt:
- expunerea prelungita la soare, ca de exemplu un episod de arsura solara severa in copilarie;
- perioade indelungate de expunere prelungita la soare in perioada adulta;
- frecventarea solarelor pentru bronzare sau expunerea la lampi cu ultraviolete care pot fi mai daunatoare decat expunerea la soare deoarece au o intensitate mai mare a razelor ultraviolete;
- expunere repetata la raze X, substante chimice sau alte substante radioactive;
- radioterapia folosita pentru tratarea psoriazisului, eczemelor sau acneei.
Sarcomul Kaposi este o forma grava de cancer cutanat. Se intalneste frecvent in cazul pacientilor cu depresie imunitara, de exemplu persoanele cu infectie HIV. Acesta consta in aparitia unor noduli rosii-violacei, usor supradenivelati, situati mai ales pe fata, membre, trunchi si in cavitatea bucala.
Descoperirea si tratamentul intr-un stadiu precoce poate evita aparitia unor probleme. Tipul de tratament se stabileste in functie de tipul de cancer, localizare si de stadiul evolutiv in momentul diagnosticului.
Tratament ambulatoriu
SusMajoritatea nevilor, excrescentelor cutanate, petelor sau formatiunilor reliefate nu necesita tratament ambulator.
Cu toate acestea, urmatoarele masuri pot fi utile:
- mentinerea zonei curate si uscate, folosirea pentru spalare a unui sapun bland si spalarea zonei cu apa calduta (nu fierbinte); nu se recomanda frecarea (cu peria) pe zona respectiva;
- evitarea iritarii zonei:
- nu se apasa, scarpina sau rupe formatiunea respectiva;
- se lasa zona libera de cate ori este posibil;
- purtarea hainelor adecvate pentru a evita iritarea formatiunii sau acoperirea acesteia cu un pansament;
- ascunderea semnelor din nastere sau nevilor (alunitelor), in cazul in care acestea incomodeaza; exista o serie de produse cosmetice utile in acest scop;
- folosirea unor produse hidratante in perioadele reci pentru cei care locuiesc in zone cu climat uscat;
- se recomanda dus dupa inotarea in bazin sau mare pentru indepartarea sarurilor de pe corp, apoi folosirea unor lotiuni hidratante;
- autoexaminarea periodica pentru depistarea aparitiei de formatiuni noi sau de modificari ale formatiunilor existente;
- dieta echilibrata si consumul zilnic de lichide intre 8-12 pahare.
Protejarea pielii impotriva soarelui
- limitarea expunerii la soare, mai ales intre 10:00-16:00;
- purtarea unor haine protectoare, incluzand palarie (sapca), camasa cu maneca lunga si pantaloni;
- purtarea ochelarilor cu protectie solara;
- folosirea lotiunilor cu protectie contra razelelor solare (impotriva UVA si UVB) si care contin un factor de protectie de cel putin 15, folosirea cremelor din 2 in 2 ore in cazul expunerii la soare, aplicarea acestora pe toata perioada insorita a anului;
- se recomanda evitarea solarelor de bronzat, care emit radiatii ultraviolete, pot cauza diferite afectiuni cutanate si pot creste riscul de cancer cutanat.
Daca nevul, pata sau excrescenta evidentiaza semne de infectie, ca roseata locala sau usoara secretie purulenta se recomanda urmatoarele:
- spalarea blanda, o data sau de doua ori pe zi, a formatiunii cu un sapun antibacterian;
- lasarea libera (descoperita) a formatiunii, daca nu este iritata sau acoperita de secretii;
- in cazul in care formatiunea capata aspect iritat sau prezinta depozite purulente, se recomanda aplicarea locala a unui unguent cu antibiotic, ca bacitracina sau polimixina B, apoi acoperirea acesteia cu un pansament ocluziv; unguentul are rolul de a impiedica lipirea pansamentului de leziune;
- schimbarea pansamentului zilnic sau de cate ori se murdareste; in cazul in care pansamentul se lipeste de crusta, se recomanda inmuierea lui in apa calduta pentru facilitarea dezlipirii;
- recunoasterea semnelor de infectie ca durere locala, tumefiere (umflarea) leziunii, roseata, caldura locala, febra sau stare de rau general.
Profilaxie
SusMajoritatea modificarilor cutanate (nevi, excrescente pigmentare) nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, exista cativa pasi de urmat pentru prevenirea aparitiei unor afectiuni ale pielii.
Profilaxia iritatiei:
- se recomanda purtarea de haine moi, din bumbac sau de moleschin sub echipamentul sportiv; o parte din echipamentul sportiv, ca diverse bretele, pot traumatiza diversele formatiuni de pe piele si produce iritatii;
- se recomanda evitarea purtarii hainelor prea stramte;
- aranjarea hainelor astfel incat curelele, bretelele sau elasticele de la nivelul sutienului sau lenjeriei de corp sa nu irite formatiunile de pe piele.
Prevenirea aparitiei infectiei:
- clatirea atenta a pielii dupa dus;
- tamponarea cu atentie a pielii pentru uscare;
- evitarea stoarcerii formatiunilor care apar pe piele;
- se recomanda efectuarea dusului dupa activitati care produc transpiratie;
- evitarea folosirii de produse uleioase, care pot obtura (astupa) porii; in locul acestora se recomanda folosirea de lotiuni hidratante; folosirea de produse care contin pe eticheta termenii-fara ulei, hipoalergenice si noncomedogenic.
Prevenirea cancerului cutanat
Majoritatea cancerelor cutanate pot fi prevenite; respectati urmatoarele sfaturi pentru protejarea pielii impotriva soarelui; urmatoarele scad sansele de a dezvolta un cancer de piele si se previne imbatranirea prematura a pielii (aparitia ridurilor):
- evitarea expunerii la soare, mai ales intre 10:00-16:00; cautarea de zone umbroase si evitarea expunerii directe la soare;
- purtarea hainelor protectoare, incluzand palarii sau sapca cu bor larg, camasa cu maneci lungi si pantaloni; sunt de preferat hainele tesute, inchise la culoare si mulate pe corp;
- purtarea ochelarilor cu protectie solara, care blocheaza patrunderea razelor ultraviolete;
- folosirea lotiunilor protectoare impotriva soarelui, chiar daca este innorat; un produs fotoprotector este unul care blocheaza patrunderea radiatiilor ultraviolete (atat UVA, cat si UVB) si care are un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 15, se recomanda aplicarea lotiunii cu 30 minute inainte de expunerea la soare si apoi din doua in doua ore pe durata expunerii; de asemenea reaplicarea lui dupa inot;
- folosirea produselor cu factor de protectie mai mare la altitudini ridicate sau in zonele tropicale;
- atentie atunci cand sunteti pe nisip, pe zapada sau pe apa, deoarece aceste suprafete reflecta 80% din razele soarelui;
- evitarea expunerii prelungite la soare, desi se folosesc produse protectoare solare ;
- evitarea frecventarii solarelor pentru bronzat; bronzatul artificial poate cauza diverse afectiuni cutanate si creste riscul cancerului de piele.
Protejarea pielii copilului
80% din expunerea la soare se dobandeste inainte de 20 de ani;
- copiii mai mici de 6 luni nu ar trebui expusi direct la soare;
- se recomanda invatarea copiilor sa isi protejeze adecvat pielea de soare;
- copiii trebuie sa poarte haine protectoare, ochelari de soare si o palarie, in timpul expunerii la soare;
- alegerea unei lotiuni protectoare cu SPF intre 25-30; invatarea copilului cum sa o foloseasca;
- respectarea instructiunilor de pe eticheta;
- aplicarea ei cu 30 minute inainte de expunerea la soare;
- reaplicarea acesteia din doua in doua ore si dupa inot, chiar daca este rezistenta la apa.
Pentru prevenirea aparitiei verucilor (negilor) se recomanda evitarea contaminarii cu virusul care le produce.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
- Afectiunile pielii la adulti
- Afectiuni cronice care se pot agrava vara
- Alimente care pot declansa alergii cutanate
- Testele cutanate pentru depistarea alergiilor
- Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?
- 6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului
- Afectiunile care provoaca durere faciala
- Machiajul: afectiuni provocate
Citeste pe aceeasi tema
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate
- Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat
- Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente