Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Riscurile asociate sexului anal

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2019

Sexul anal, cel mai nesigur tip de sex

Sus
Riscurile asociate sexului anal

Contactul sexual anal este considerat ca fiind cel mai nesigur tip de sex, fiind asociat cu diferite riscuri potentiale ce nu sunt prezente in cazul sexului vaginal sau oral.

Cuprins articol

  1. Sexul anal, cel mai nesigur tip de sex
  2. Sexul anal creste riscul de infectii bacteriene
  3. Sexul anal creste riscul de infectii cu transmitere sexuala
  4. Sexul anal poate duce la agravarea hemoroizilor
  5. Sexul poate creste riscul de fistule
  6. Sexul anal si sarcinile nedorite
  7. Complicatii pe termen lung ale sexului anal
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Sexul anal creste riscul de infectii bacteriene

Sus

Lipsa de lubrifiere si fragilitatea tesuturilor sunt factori ce maresc riscul de leziuni atunci cand are loc contact sexual anal.

Scaunul trece prin rect si anus atunci cand paraseste organismul, iar din alcatuirea sa fac parte si bacteriile. Acestea profita de leziunile existente si le folosesc drept poarta de intrare in organism. Acest lucru creste riscul de formare a abceselor anale, infectii profunde ale pielii, ce necesita tratament cu antibiotice.

Pentru a minimiza acest risc, persoanele care realizeaza acest tip de contact sexual trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

- folosirea unui lubrifiant pe baza de apa pentru a reduce riscul de rupturi tisulare;
- folosirea prezervativelor si schimbarea acestora atunci cand se alterneaza intre sexul anal si cel vaginal;
- intreruperea contactului sexual daca apare durere sau disconfort.

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca utilizarea spermicidelor poate creste riscul de iritatie anala. Astfel, se recomanda evitarea folosirii produselor cu spermicide in timpul sexului anal.

Sexul anal creste riscul de infectii cu transmitere sexuala

Sus

Alaturi de infectiile bacteriene, sexul anal este insotit si de cresterea riscului de infectii cu transmitere sexuala. Mecanismul de producere este acelasi, tegumentele avand sanse mari sa se rupa in timpul sexului anal.

Cele mai frecvente infectii ce se pot transmite prin acest mod sunt:

- Chlamydia;
- Gonoreea;
- Hepatita;
- HIV;
- Herpesul.

De foarte multe ori, afectiunile de acest tip sunt cronice, neexistand tratament curativ. Conform unor studii recente, sexul anal este cel mai riscant comportament sexual asociat cu infectia HIV.

De asemenea, partenerii pasivi au de 13 ori mai multe riscuri de a prelua infectia cu HIV de la partenerii activi.

Riscul transmiterii infectiilor sexuale poate fi diminuat daca se utilizeaza prezervativele.

Totusi, prezervativele nu sunt 100% eficiente in prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala.

Specialistii recomanda ca persoanele care prezinta un risc crescut de a se infecta cu virusul imunodeficientei umane sa ia in calcul profilaxia de preexpunere (PrEP). Aceasta presupune administrarea unor medicamente ce reduc riscul infectiei.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de tipul de lubrifiant folosit, deoarece lubrifiantii pe baza de ulei pot deteriora prezervativele din latex.

Sexul anal poate duce la agravarea hemoroizilor

Sus

Hemoroizii sunt zone dilatate ale vaselor de sange de la nivelul rectului. Acestia sunt neplacuti si pot produce durere, mancarime si sangerare.

Sexul anal irita hemoroizii existenti si ii poate agrava. Totusi, se considera ca sexul anal nu produce aparitia hemoroizilor in cazul persoanelor care nu au aceasta afectiune.

Prevenirea iritarii hemoroizilor nu este intotdeauna posibila, insa folosirea unei cantitati suficiente de lubrifiant poate fi de ajutor in unele cazuri.

Sexul poate creste riscul de fistule

Sus

Aceasta este o complicatie mai rara a sexului anal si implica o ruptura de dimensiuni importante la nivelul mucoasei anusului sau rectului.

Uneori, ruptura are dimensiuni atat de mari incat se extinde dincolo de intestin. Fistulele pot reprezenta situatii medicale de urgenta, deoarece permit scaunului sa ajunga in diferite locuri din organism.

Scaunul contine cantitati semnificative de bacterii, iar contactul sau cu o fistula poate duce la infectii si diferite alte daune. De obicei, fistulele anale sunt tratate prin interventii chirurgicale, urmate de planuri de tratament cu antibiotice.

Fistulele anale reprezinta complicatii rare, dar este importanta evitarea lor. Astfel, se recomanda o lubrifiere adecvata si oprirea contactului sexual daca apar orice fel de dureri.

Sexul anal si sarcinile nedorite

Sus

Un mit comun este ca femeile nu pot ramane insarcinate ca rezultat al sexului anal. Acest lucru nu este in intregime adevarat, deoarece se poate ca sperma sa patrunda in vagin in urma sexului anal.

Sansele ca acest lucru sa se intample sunt extrem de mici, dar trebuie luate in calcul.

Pentru ca sarcina sa fie prevenita complet, se recomanda folosirea prezervativelor chiar si atunci cand sunt realizate contacte sexuale anale.

De asemenea, daca partenerii doresc sa alterneze sexul anal cu cel vaginal ar trebui sa schimbe prezervativele pentru a minimiza expunerea bacteriana.

Complicatii pe termen lung ale sexului anal

Sus

Unele persoane considera ca rectul poate suferi diferite leziuni pe termen lung ce pot produce incontinenta fecala.

Nu toate cercetarile sunt de acord cu acest lucru, dar merita mentionat un studiu realizat in anul 2016. In acest studiu a fost analizat comportamentul sexual al 4.170 de adulti. Astfel, s-a descoperit ca 37,3% dintre femei si 4,5% dintre barbati au avut contacte sexuale anale.

De asemenea, s-a constatat ca rata incontinentei fecale a fost usor mai ridicata la aceste persoane in comparatie cu cele ce nu au intretinut relatii sexuale anale.

In urma studiului, unii cercetatori au ajuns la concluzia ca exista o posibila legatura intre incontinenta fecala si sexul anal.

Cu toate acestea, alti experti au negat acest lucru, deoarece in studiu nu au fost evaluati si alti factori ce ar fi putut duce la aceste rezultate.

Prin urmare, este dificil pentru medici si cercetatori sa sustina un anumit punct de vedere, dar afirma ca adoptarea unor masuri de precautie eficiente sau abtinerea de la sexul anal sunt metode ce pot ajuta la evitarea multor complicatii nedorite.

Concluzii

Sus

Sexul anal poate fi o optiune sexuala placuta pentru unele persoane, dar trebuie stiut ca vine la pachet cu anumite riscuri.

Totusi, daca se adopta masuri de precautie, precum utilizarea de lubrifianti pe baza de apa, riscurile pot fi minimizate.

Comunicarea cu partenerul despre orice disconfort asociat contactului sexual anal poate ajuta la schimbarea factorilor negativi ce cresc posibilitatea de ranire.

De asemenea, se recomanda folosirea prezervativului pentru a se diminua riscul de infectii, dar si pentru a se evita sarcinile nedorite.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate