Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in pediculoza pubiana

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2015
Primul ajutor in pediculoza pubiana

Pediculoza pubiana este o boala cu transmitere sexuala cauzata de paduchii lati, denumiti stiintific Phthirus pubis. Aceste insecte de dimensiuni foarte mici pot fi transmise de persoanele cu o igiena intima precara sau de obiecte contaminate (asternuturi, toalete publice etc.).

La fel ca celelalte specii de paduchi, cei lati se ataseaza de firele de par corporale, isi depun ouale si se hranesc cu sangele gazdei. Larvele produc alti paduchi lati dupa aproximativ doua saptamani de la formarea lor.

Pediculoza pubiana se instaleaza in general in regiunea intima, insa se poate extinde si catre axile, parul abdomenului sau gene. Parazitii au un diametru de circa 2 milimetri si o culoare cenusiu-deschisa, fiind dificil de observat cu ochiul liber.

O persoana care a contactat pediculoza pubiana resimte mancarimi accentuate care se agraveaza pe timpul noptii (perioada in care parazitii se hranesc). Alte simptome specifice sunt inflamatiile pielii (provocate de scarpinatul agresiv), asprirea pielii in regiunea contaminata, ranile cauzate de frictiune si, in unele cazuri, infectii bacteriene la nivelul plagilor deschise.

Intrucat este foarte contagioasa si produce un disconfort accentuat, pediculoza pubiana implica adoptarea unor masuri urgente de prim ajutor:

- Efectuati urgent un control medical, astfel incat specialistul sa va poata recomanda o lotiune, un sampon sau un unguent special concepute pentru eliminarea paduchilor lati.
- Tineti cont de faptul ca solutiile indicate omoara pe loc parazitii, insa nu si ouale acestora. De aceea, este important sa indepartati ouale cu un pieptene special sau o penseta.
- Membrii familiei si partenerul intim sunt cei mai expusi contaminarii. Chiar daca apropiatii nu prezinta simptome, este bine sa urmeze si ei tratamentul recomandat de medic, pentru prevenirea imprastierii parazitilor.
- Spalati hainele, asternutul de pat sau prosoapele folosite de persoana infectata cu doua zile inainte de inceperea tratamentului. Folositi apa la temperaturi cat mai ridicate.
- Daca anumite piese vestimentare, textile sau obiecte nu pot fi spalate acasa, infasurati-le in folie de plastic si mentineti-le astfel timp de doua saptamani.
- Persoana infectata trebuie sa intrerupa orice forma de act sexual pana la indepartarea definitiva a paduchilor lati si a oualor acestora.
- Este posibil sa fie nevoie de repetarea tratamentului dupa 9-10 zile.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate