Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala

Actualizat la data de: 22 August 2011

Generalitati

Sus
Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala

Medicii au propriile lor opinii cu privire la cine ar trebui sa se testeze pentru a depista daca sufera sau nu de vreo boala cu transmitere sexuala. Recomandarile acestora au la baza rezultatele statisticilor si cercetarilor legate de activitatea sexuala si a sanselor de infectare.

Specialistii considera ca cea mai buna strategie este cea care ia in calcul educatia sexuala la care se adauga propria experienta sexuala si nivelul de preocupare al fiecaruia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. O viata sexuala activa
  3. Persoanele cu varsta sub 24 de ani
  4. Daca un barbat intretine relatii sexuale cu alti barbati
  5. Cazul femeilor - indiferent de orientare sexuala
  6. Citeste pe aceeasi tema

O viata sexuala activa

Sus

Medicii recomanda ca orice adult activ sexual si femeile insarcinate sa faca testele pentru identificarea virusului HIV. In prezent sunt disponibile inclusiv teste de urina pentru identificarea chlamydiei si gonoreei, ceea ce face ca analizele sa devina mai usor de realizat, ca oricand. Unii specialisti considera ca este necesara testarea pentru ambele infectii, mai ales pentru cei care se incadreaza in grupele cu risc crescut, dar oricine poate solicita aceste analize medicale.

Persoanele cu varsta sub 24 de ani

Sus

Tinerii care au varsta intre 15 si 24 de ani reprezinta doar 25% din populatia activa sexual. Cu toate acestea, ei reprezinta aproximativ 50% dintre cei care sufera de boli cu transmitere sexuala. De aceea, acestia trebuie sa faca cel putin o data pe an investigatii pentru depistarea HIV, sifilisului, chlamidiei si gonoreei. In functie de comportamentul sexual al unei persoane, perioada de investigare poate varia de la cateva luni la doi ani, in cazul relatiilor monogame. Testarea pentru chlamydia este un test foarte important mai ales pentru femeile tinere.

Boala este frecvent intalnita si are consecinte neplacute, desi simptomele sale nu sunt prea evidente. Majoritatea medicilor nu recomanda barbatilor heterosexuali decat analizele pentru depistarea HIV, cu exceptia cazurilor in care acestia au simptome. Riscurile la care sunt supuse femeile care contacteaza HPV si chlamydia sunt destul de mari pentru sanatate. Aceste boli cu transmitere sexuala pot afecta inclusiv fertilitatea masculina. De asemenea, oricine poate solicita medicului sa fie testat pentru sifilis, in functie de activitatea sa sexuala, frecventa infectarii in comunitatea din care face parte si gradul de interes.

Daca un barbat intretine relatii sexuale cu alti barbati

Sus

Testarile pentru HIV si sifilis sunt deosebit de importante in cazul acestor categorii, deoarece exista o rata ridicata a ambelor infectii in randul barbatilor care au parteneri de sex masculin. In functie de numarul de parteneri, se va lua in considerare repetarea mai mult de o data pe an a acestor investigatii.

Chlamydia si gonoreea sunt cele mai des intalnite, iar pentru a evita disconfortul produs de recoltarea din uretra, se pot solicita noile teste de urina pentru identificarea acestora.

Cazul femeilor - indiferent de orientare sexuala

Sus

Toate femeile trebuie sa faca testul Papanicolau anual pentru a se asigura ca nu exista anomalii (potential precanceroase) ale celulelor colului uterin (posibil cauzate de HPV). Femeile sub 26 de ani ar trebui sa se vaccineze contra HPV, iar cele mai tinere ar fi recomandat sa faca anual analize pentru chlamydia.

Daca au parteneri multipli, medicul trebuie consultat mai des pentru investigatii. Nici in cazul femeilor, examenul pelvin complet nu este necesar, intrucat multe afectiuni pot fi detectate in urma unor simple teste ale urinei, informatie importanta mai ales in cazul persoanelor de sex feminin care se simt inconfortabil in timpul consultatiei la medicul ginecolog.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate