Gonoreea sau infectia gonococica
Generalitati
SusNeisseria gonorrhoeae este cauza gonoreei, o boala cu transmitere sexuala care afecteaza femeile, barbatii si copiii. In fiecare an sunt raportate aproximativ 1 milion de cazuri, in timp ce un numar cel putin identic nu sunt raportate. Consecintele medicale si sociale sunt semnificative. Poate cauza infertilitate la femei si este un factor de risc major pentru infectia HIV. In medie, un barbat va fi infectat la fiecare al 4-lea contact sexual cu o femeie infectata, in timp ce o femeie va fi infectata la fiecare al 2-lea contact sexual cu un barbat infectat.
Mecanismul infectiei cu Neisseria gonorrhoeae este diferit la femei si barbati. O caracteristica remarcabila a acestui microorganism, descoperita de un grup de cercetatori microbiologi, este abilitatea extraordinara de a supravietui in unica lui gazda, organismul uman. Michael A. Apicella, M.D., profesor de microbiologie si seful grupului de cercetatori ai Neisseria gonorrhoeae, a descoperit faptul ca gonococul infecteaza femeile si barbatii folosind mecanisme patogenetice diferite.
Cuprins articol
Mecanism fiziopatogenic
SusN. gonorrhoeae este un patogen exclusiv uman care nu are alta poarta de intrare, inafara de mucoasa umana, si in special cea genitala. A dezvoltat mecanisme remarcabile prin care evita atacul sistemului imun al gazdei (congenital si adaptat). In particular, la suprafata are un invelis format din structuri antigenice identice cu antigenii eritrocitari umani.
Printr-un mecanism unic, variabil si aparent intamplator, sunt exprimati un numar de factori de virulenta importanti, permitandu-le sa fie omniprezenti la anumite persoane, in diferite conditii de mediu.
Factorii de adeziune, numiti pili, au o antigenitate larg variabila. Acest fapt se datoreaza unui mecanism genetic unic, cu ajutorul caruia, largi portiuni din structura sunt codificate in anumite casete, ce pot fi intamplator mutate inauntrul sau inafara genei exprimate. Mecanismul este asemanator cu exprimarea portiunii variabile a imunoglobinelor codificate la mamifere.
Rezultatul este ca un singur microorganism are abilitatea sa produca peste 1 milion de pili antigenici distincti, in acest mod permitandu-i sa depaseasca atacul sistemului imun al gazdei.
O caracteristica remarcabila a N. Gonorrhoeae este capacitatea de a infecta femeile si barbatii prin mecanisme patogenetice diferite. Ambele mecanisme sunt extrem de eficiente si se folosesc de conditiile din mediul gazdei si de expresia receptorilor de suprafata ai celulei. Aceste mecanisme au fost pentru prima oara studiate in departamentele de microbiologie, urologie si obstetrica/ginecologie ale Universitatii din Iowa, SUA.
La barbati
Studiile au aratat ca celulele epiteliale care tapeteaza cele doua treimi distale ale uretrei masculine sunt susceptibile la infectia cu gonococ. Infectarile umane experimentale au relevat ca timp de 40 de ore de la infectare, gonococul nu poate fi cultivat din exudatul uretral sau urina, deoarece gonococul patrunde in celulele mucoasei imediat dupa infectare, putand fi cultivat doar dupa ce s-a replicat (multiplicat) in aceste celule, care vor fi "adaposturile" lor din mucoasa.
Patrunderea lor in celulele epiteliale nu este un eveniment intamplator. Pilii, structuri de suprafata care permit gonococului sa evite atacul imun al gazdei, se fixeaza pe receptorii de pe suprafata celulelor epiteliale uretrale (care formeaza mucoasa uretrala). Ligandul gonococic este o glicolipida (care la un capat are o grupare de galactoza).
Galactoza se fixeaza pe receptorii asialoglicoproteici umani (ASGP-R) de pe mucoasa uretrala. Acesta fixare determina o cascada de evenimente, incluzand recrutarea de mai mult ASGP-R de-a lungul mucoasei.
In acest timp, componentele gonococice patrund in celulele epiteliale pentru a preveni apoptoza (moartea celulara programata). Prin aceasta, este prelungita viata celulelor, in timp ce gonococii se multiplica in interiorul lor. In cele din urma, cand numarul gonococilor din interiorul celulelor este foarte mare, nutrientii se epuizeaza si celulele mor.
La nivelul tesutului, imediat ce infectia a fost initiata, citokinele produse de celulele epiteliale sunt eliberate in fluxul sangvin pentru a recruta la sediul infectiei celule inflamatorii. Celulele inflamatorii sunt reprezentate de neutrofile, care sunt, de obicei, gasite la analiza exudatului uretral la barbati.
La femei
La femei infectia gonococica implica o interactiune diferita, mult mai complexa, intre gazda si factorii bacterieni. Tintele initiale ale gonococului sunt tesuturile ecto- si endocervicale. Aceste celule sunt deosebite, din mai multe puncte de vedere. Ele produc si secreta toate componentele caii alternative a complementului si exprima la suprafata receptorii de tip 3 (CR3) ai complementului.
Componentele caii alternative a complementului interactioneaza cu gonococul, ce are ca rezultat, asamblarea liganzilor pentru CR3 la suprafata gonococului. In plus, pilii gonococici, principalul factor de atasarea pe celulele gazdei a bacteriei, si un canal de nutrienti, numit porina, pot interactiona cu celulele ca atare, fara a fi nevoie de alte mecanisme care sa faciliteze atasarea. Interactiunea cooperativa cu CR3 are ca rezultat alterarea membranei plasmatice (formata din celule epiteliale mai sus mentionate), cu formare de incluziuni.
Incluziunile sunt protruzii (patrunderea in interior a membranei) largi ale membranei plasmtice. Gonococii sunt prinsi in aceste incluziuni si depozitati in spatii largi, denumite vacuole. De asemenea, bacteriile au capacitatea de a secreta anumite substante care sa le faciliteze vacuolizarea.
Odata ce celulele epiteliale au fost infectate, gocococul incepe sa secrete diverse proteine. Una dintre aceste proteine este enzima numita fosfolipaza D (FD). O enzima umana cu functie similara este implicata in procesarea gonococului in interiorul celulelor, care determina activarea complementului. Se pare ca fosfolipaza D accelereaza pozitionarea CR3 la suprafata celulelor epiteliale, astfel facilitand invazia celulelor de catre noi gonococi.
Simptome
SusSimptomele gonoreei apar, de obicei, dupa o perioada de 2 zile pana la 3 saptamani, dupa expunerea la infectie. Unele femei si barbati sunt asimptomatici pana cand apar complicatii severe.
Simptome la femei:
- disurie (senzatie dureroasa si de usturime la urinat)
- secretii vaginale galbene
- fragilitate vasculara (producerea cu usurinta a sangerarilor)
- dispareunie (dureri la contactul sexual).
Simptome la barbati:
- secretie ureterala laptoasa alb-galbuie
- disurie (senzatie dureroasa si de usturime la urinat)
- inrosirea si umflarea deschiderii uretrei la nivelul penisului
- dureri abdominale joase
- durere si edematiere (umflare) la nivelul testiculelor.
Mod de transmitere
SusInfectia gonococica se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Copiii se vor infecta la nastere, in cazul in care mamele sunt infectate.
In fiecare an sunt raportate aproximativ 1 milion de cazuri, in timp ce un numar cel putin identic nu sunt raportate. In medie, un barbat va fi infectat la fiecare al 4-lea contact sexual cu o femeie infectata, in timp ce o femeie va fi infectata la fiecare al 2-lea contact sexual cu un barbat infectat.
Diagnostic
SusDepistarea simptomelor este foarte dificila in multe dintre cazuri. Astfel ca persoanele nu stiu ca sunt infectate pentru o perioada lunga de timp. Cele mai multe dintre persoanele asimptomatice, vor afla ca sunt infectate atunci cand partenerul lor este diagnosticat.
Singura metoda sigura de a depista infectia este testarea (culturi din secretiile uretrale sau vaginale) pentru infectia gonococica.
Diagnosticul se face pe baza culturilor din secretiile vaginale sau uretrale. Pentru recoltarea acestor secretii se foloseste un tampon de bumbac, care este apoi trimis la laborator pentru testare. Rezultatele sunt disponibile in aproximativ 3 zile. Recoltarea nu este dureroasa si poate fi facuta chiar si la persoanele asimptomatice.
Complicatii
SusInfectia gonococica este periculoasa, chiar daca este asimptomatica. Infectia gonococica netratata se poate complica cu urmatoarele:
La copii:
- oftalmia gonococica (infectia globilor oculari)
- afectarea ireversibila a organelor de reproducere
- infertilitate (dificultatea de a ramane insarcinata).
La adulti:
- sterilitatea (incapacitatea de avea copii), fiind urmare a salpingitei acute, cauzata de infectia gonococica
- sarcina ectopica sau tubara, o complicatie care se poate finaliza cu decesul femeii insarcinate
- artrite.
Tratament
SusDesi poate avea complicatii grave daca ramane netratata, infectia gonococica poate fi vindecata. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (de obicei Penicilina, Eritromicina sau Tetraciclina). Este foarte important ca tratamentul sa fie urmat corect, pentru a fi eficient. Din pacate, tratamentul antibiotic nu poate trata complicatiile deja cauzate de infectia gonococica.
Profilaxie
SusRecomandarile pentru prevenirea infectiei gonococice sunt identice cu cele pentru prevenirea altor boli cu transmitere sexuala.
Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei gonococice este abstinenta (nici un contact sexual) sau contactul sexual cu un singur partener neinfectat, care la randul lui nu are un alt partener sexual.
O alta recomandare este folosirea protectiei in timpul contactului sexual. Prezervativul, folosit adecvat de la inceputul pana la sfarsitul fiecarui contact sexual, este cea mai buna protectie. Spumele sau gelurile spermicide si diafragmele sunt mai putin eficiente si nu ar trebui sa inlocuiasca prezervativul, ci sa fie folosite impreuna cu acesta.
De retinut!
In cazul contactului sexual neprotejat cu o persoana infectata, se impune prezentarea la un medic specialist! Trebuie tratat, de asemenea, si partenerul sexual.
Evitarea activitatii sexuale pana cand infectia este tratata, este foarte importanta. In caz contrar, partenerii se infecteaza si se reinfecteaza reciproc. De asemenea, partenerul/partenerii anteriori trebuiesc testati si tratati prompt in caz de infectie, pentru a preveni raspandirea bolii.
La 3-6 saptamani dupa incheierea tratamentului antibiotic, persoanele sunt retestate. Acest lucru este foarte important pentru a ne asigura ca tratamentul a fost adecvat si corect urmat si infectia a fost vindecata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Uretritele
- Boli cu transmitere sexuala
- Sexul oral si bolile cu transmitere sexuala
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina
- Modalitati de transmitere a infectiilor
- Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B