Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce sunt bolile cu transmitere sexuala ?
SusBolile cu transmitere sexuala ( BTS) sau infectiile cu transmitere sexuala ( ITS) sunt , de obicei,luate prin contact sexual neprotejat.
Cuprins articol
Cauze
SusAcestea sunt determinate de bacterii, virusuri sau paraziti. Acestea se pot transmite de la o persoana la alta prin diverse secretii precum: lichid seminal sau vaginal, saliva, sange sau alte fluide corporale.
De asemenea, exista situatii in care acesti agenti patogeni sunt transmisi fara a avea loc un contact sexual, cum ar fi in timpul nasterii sau in timpul sarcinii sau chiar prin intermediul acelor, de la mama la fat.
In Statele Unite se estimeaza ca aproximativ 20 de milioane de persoane au o infectie cu transmitere sexuala.
Simptome
SusBolile cu transmitere sexuala nu au mereu simptomatologie, cel putin nu de la inceput.
Poti lua BTS de la o persoana care nici macar nu stie ca este infectata cu asa ceva, in lipsa simptomelor. Din acest motiv pot trece perioade lungi de timp pana ca o persoana sa isi dea seama ca e infectata cu asa ceva. Isi poate da seama cand partenerul este diagnosticat cu BTS sau cand ii apar ei simptome, de obicei in stadii tardive ale bolii.
O serie de simptome sunt:
• In zona rectala, vaginala sau bucala: leziuni sau umflaturi
• Urinari dese si dureroase
• Diverse secretii la nivelul penisului
• Secretii vaginale ce sunt abundente, urat mirositoare, de consistenta neobisnuita
• Sangerare vaginala
• Dureri abdominale sau dureri in timpul actului sexual
• Ganglioni limfatici tumefiati, de obicei in zona inghinala
• Febra
• Eruptii cutanate
Cele mai des intalnite BTS
Sus1. Gonoree
Infectie a membranei mucoase cauzata de Neisseria gonorrhoaea, transmisa prin contact sexual vaginal, anal sau perianal. Nu de putine ori diagnosticul intarzie sa fie pus( in cazurile asimptomatice) ceea ce duce la complicatii. De obicei femeile sunt cele mai asimptomatice insa daca le apar totusi simptome acestea apar in primele 10 zile.
Barbatii prezinta simptome in primele 14 zile de la infectare.
La femei este afectat endocervixul si uretra iar la barbati apar secretii purulente
2. Herpes genital
Este o infectie virala cronica, pe parcursul intregii vieti. Este cauzata de infectia cu virusul Herpes simplex tip 1 sau tip 2 .
Clasic, se descopera ca o eruptie cutanata de vezicule grupate pe o baza eritematoasa in regiunea genitala sau anala . Pot trece doua pana la patru saptamani pana la rezolvarea problemei.
Infectia asimptomatica este cea mai frecventa si infectia poate fi transmisa chiar si in absenta leziunilor.
Simptomele cele mai dese in cazul ulcerului genital sunt: ulcere dureroase in zona genitala, dificultati la urinat insotite de usturime, febra si tumefierea ganglionilor limfatici.
3. Papiloma virus uman
Infectia cu HPV este cea mai intalnita boala cu transmitere sexuala din Statele Unite si la nivel global. Este un factor de risc foarte important in aparitia cancerului de col uterin.
Statisticile spun ca aproximativ 80% din peroane au cel putin o data in viata o expunere la HPV.
Este o infectie care de multe ori se remite de la sine, ceea ce au facut specialistii sa creada ca mult mai multe persoane ar avea de fapt infectii cu HPV dar pe care nu le stiu.
Potrivit specialistilor, tulpinile 16 si 18 sunt cele mai agresive in patogenia unui cancer de col uterin. Se manifesta prin aparitia unor veruci la nivel genital . Leziunea este asemanatoare unei conopide care poate avea de la cativa mm pana la cativa cm.
Verucile pot avea culori precum maro, alb sau roz. Un procent de pana la 10% din persoane pot prezenta HPV la nicel bucal ceea ce implica risc crescut pentru cancer orofaringian.
4. Sifilis
Cunoscut ca si „ marele imitator „ evolueaza cu multe semne si simptome ce te duc cu gandul la mai multe boli sau afectiuni sistemice , imitandu-le manifestarile.
Sifilisul se transmite de la o persoana la alta prin contactul ranilor infectate cu Treponema Pallidum. Sunt patru stadii evolutive daca nu sunt tratate.
Leziunea clasica a sifilisului este reprezentata de o leziune ulceroasa nedureroasa , cu margini cauciucate care evolueaza la 21 zile de la infectare. Sancrul sifilitic se vindeca destul de repede in 3-6 saptamani.
Eruptiile papulomatoase sunt o manifestare destul de serioasa a stadiului doi al sifilisului secundar si apar la cateva saptamani- luni de la aparitia sancrului.
In acest stadiu avem febra, stare generala de rau, anorexie , dureri musculare, caderea parului si adenopatii( umflarea ganglionilor limfatici). De asemenea , pot aparea afectari renale, hepatice sau articulare.
La cateva luni distanta apare sifilisul latent in care, desi este asimptomatic, testele serologice inca sunt pozitive. Daca nu e tratat, evolueaza catre stadiul final, sifilisul tertiar.
Sifilisul tertiar cuprinde sifilisul cardiovascular, sifilisul gumatos si neurosifilisul.
5. Chlamydia
Este cea mai des raportata infectie cu transmitere sexuala din Statele Unite ale Americii. Simptomatologia se suprapune frecvent peste cea a gonoreei, ceea ce o face usor de incurcat si de tratat. De cele mai multe ori, aceste doua infectii se suprapun, nu pot fi diagnosticate fara a fi testate pentru diagnostic.
Colul uterin este cel mai des afectat insa si uretrita este un simptom destul de des intalnit. Netratata, aceasta infectie poate duce la sarcina ectopica sau infertilitate.
Cand sa te adresezi unui medic
SusIn cazul in care stii clar ca ai avut contact sexual neprotejat cu un partener care e diagnosticat cu BTS sau ce prezinta anumite simprome ale unei BTS sau in cazul in care iti apar unele din semnele enumerate mai sus este neaparata nevoie sa te prezinti unui medic sau la o camera de garda.
Tratament
SusDesi la ora actuala sunt nenumarate tratamente si metode de tratament ale acestor BTS, unele din ele nu se vindeca. Insa li se pot ameliora simptomele, pot fi oprite din evolutie sau pot fi bagate intr-o usoara stare de regrsie. De aceea adresarea la un cadru medical este imperios necesara in astfel de cazuri.
Tratamentul fiind individualizat la fiecare pacient in functie de simptomatologie si comorbiditati.
Concluzie
SusIn concluzie, bolile cu transmitere sexuala sunt patologii foarte serioase. Controalele periodice, analizele anuale, sunt foarte utile pentru a preveni aparitia lor sau descoperirea acestora in stadii incipiente.
Desi unele sunt tratabile sau se pot vindeca de la sine ( HPV) pot da cele mai diverse afectari care pot duce de la o infertilitate la o insuficienta de organ.
Screeningurile anuale, mai ales dupa o anumita varsta, sunt foarte indicate pentru a descoperi eventuale afectari ale organelor date de aceste infectii.
O viata sexuala atenta, cu protectie, parteneri cat mai putini pot asigura o protectie de aceste boli cu transmitere sexuala.
https://reference.medscape.com/slideshow/sti-6006090#18
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/sexually-transmitted-infections
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)
- Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele?
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- 10 boli comune si tratamentul acestora
- Comportamentul sexual deviant
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Se poate transmite virusul HIV prin sarut?
- Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala
- Sarcina si bolile cu transmitere sexuala