Scleroterapia & ozonoterapia – mix-ul imbatabil impotriva varicelor
Cum putem sa rezolvam varicele indiferent de anotimp?
SusSimplu, combinand doua dintre cele mai performante terapii ale momentului scleroterapia si ozonoterapia. Specialistii din cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta in Dermatologie Bucuresti, ne explica in ce constau aceste tratamente si cum se potenteaza reciproc, astfel incat rezultatele obtinute sa fie spectaculoase.
Cuprins articol
Ce este Scleroterapia?
SusScleroterapia, ca metoda minim invaziva de tratament se adreseaza micilor dilatatii venoase superficiale, aparute la nivelul gleznelor, gambelor si coapselor, de diferite aspecte: rosii, albastre, purpurii.
Este lipsita de riscuri veritabile si are o eficacitate garantata, cu efect durabil in timp. “Vorbim despre o metoda cu rezultate spectaculoase. in timpul acestei proceduri, medicul injecteaza o substanta speciala in interiorul venei. Aceasta substanta irita peretele vasului, il face sa se umfle si vasul se obstrueaza. In scurt timp, acesta se transforma in tesut cicatricial si apoi este eliminat”, explica Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.
Pentru un tratament eficient pot fi necesare 2-3 sedinte la interval de 2-3 luni, astfel aspectul uniform lipsit de vascularizatie vizibila, este restabilit. Uneori este indicata asocierea, in cadrul unui protocol terapeutic, cu sedinte de laserterapie.
De ce e benefica asocierea terapiei cu ozon?
Sus“Agentii sclerozanti folositi cel mai frecvent determina o reactie inflamatorie la nivelul vascular, ce duce in final la fibroza si obliterarea definitiva a vasului. Scleroterapia va imbunatati aspectul membrului inferior afectat.”, spune Dr. Amalia Anghel.
Totusi, pacientii care se adreseaza clinicii noastre pentru un asemenea tratament vin deja intr-o stare avansata, cu o inflamatie marcata la nivelul membrelor inferioare.
In plus, uneori, reactia inflamatorie generate de scleroterapie poate avea si efecte secundare, propaganda-se temporar la nivelul membrului inferior.
Aici intra in scena terapia cu ozon, care are un profund efect antiinflamator, fluidifica sangele si este 100% naturala, fara efecte adverse.
In practica, pacientii care asociaza cele doua metode, se vindeca mai repede si obtin rezultate mai bune decat daca ar apela separate la acestea.
Ce este ozonoterapia?
SusRezolvarea locala a problemei de circulatie venoasa este sustinuta de o abordare complementara, cu efect sistemic asupra vaselor de sange.
Este vorba despre terapia cu ozon, mai precis de autohemoterapia majora.
Aceasta metoda are efect antiinflamator, imunomodulator, de relaxare musculara, de crestere a vascularizarii organelor vitale si a tesuturilor periferice, de metabolizare a glucozei din sange.
Prin autohemoterapia majora se induce un usor stres oxidativ asupra organismului.
Ca si reactie imediata, stimuleaza corpul sa produca si sa creasca ulterior cantitatea de antioxidanti din circulatie.
Prin efect direct al mesagerilor secunzi ai ozonului, creste eliberarea de oxigen din eritrocite, ceea ce duce la o mai buna vascularizare a organelor vitale, “subtiaza” sangele si restabileste o circulatie sanatoasa.
Creierul, ficatul, inima resimt astfel un aport crescut de oxigen, contracarand degenerarea sistemului circulator si respirator care apare odata cu inaintarea in varsta.
De asemenea, aceasta eliberare de oxigen in tesuturi duce si la un proces de creare de noi vase de sange in teritoriile respective, ceea ce mai reduce din pierderea suferita in domeniul vascular din cauza imbatranirii.
O sesiune completa consta, de obicei, in 12 sedinte de autohemoterapie, cate doua pe saptamana.
Dupa aceea, la anumite intervale stabilite de medic, se fac sedinte de "intretinere. in cazul pacientilor care au efectuat scleroterapie, se pot face doar 4 sau 6 asemenea sedinte, in functie de starea fiecaruia.
Cum se efectueaza Scleroterapia?
SusScleroterapia se efectueaza in regim ambulatoriu. Preoperator este necesara o ecografie venoasa Doppler, pentru a putea realiza o harta a venelor superficiale dilatate, a celor cu valvule incompetente si a celor cu reflux.
“Se marcheaza cu un marker locurile de injectare sau se foloseste un dispozitiv „veinlight”, care evidentiaza traiectul venos. Pacienta este asezata in decubit dorsal, iar dupa aseptizarea/sterilizarea tegumentelor cu solutie tegumentara dezinfectanta, se injecteaza intralumenal venos agentul sclerozant cu un ac foarte fin. Agentul sclerozant va produce o inflamatie la nivelul endoteliului vascular, care va determina aparitia unui cordon fibros si obliterarea lumenului. O data cu injectarea agentului sclerozant vena se coloreaza in alb in cateva minute.”, spune specialistul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.
Postoperator, pe zonele injectate se vor aplica pansamente sterile si o fasa elastica pentru 48-72 de ore. Pacienta va purta ciorapi compresivi timp de 3 saptamani si i se vor administra antiinflamatoare, uneori chiar anticoagulant (Clexane, Fraxiparina).
Se recomanda mobilizare precoce si mers pe jos, fara a efectua efort fizic intens.
O sedinta dureaza aproximativ 30 minute.
Complicatii
SusComplicatiile posibile in urma scleroterapiei sunt: tromboflebita, necroza cutanata, cicatrice inestetica, hiperpigmentare, reactii alergice, neoangiogeneza, eritem inflamator (roseata), echimoza (invinetire), prurit (mancarime) local. Reactiile adverse sunt rare in conditiile efectuarii standardizate a acestei proceduri de catre personal medical specializat si in urma anamnezei/consultatiei medicale, prin care se noteaza istoricul pacientului si eventualele contraindicatii absolute/relative.
Contraindicatii
SusContraindicatiile scleroterapiei:
• vene varicoase mari dilatate cu reflux masiv (indicatie de tratament chirurgical)
• tromboflebita acuta
• alergie la substanta sclerozanta
• pacienti imobilizati
• sarcina si alaptarea
Cum se efectueaza autohemoterapia majora cu ozon?
SusAutohemoterapia majora este o metoda de a administra ozon in mod sistemic in organism. Se colecteaza intre 70 si 120 de mililitri de sange venos intr-un recipient steril, vidat si apoi se mixeaza cu o cantitate similara de ozon. Concentratia ozonolui folosit (produs in cabinet de un generator special, fabricat in Germania) se stabileste de catre medic in functie de efectul dorit.
Sticla cu sange ozonizat se intoarce cu capul in jos si se transforma intr-o perfuzie. Amestecul realizat va intra inapoi in circulatie pe acelasi traseu pe care a fost recoltat sangele, intr-un interval de 20-30 de minute. Totul este steril si se petrece in circuit inchis, astfel incat sangele sa nu intre in contact cu nimic altceva decat cu ozonul.
!!! Important
Cui se adreseaza scleroterapia?
Aceasta procedura se adreseaza persoanelor cu venectazii (dilatatii venoase intre 0,1-3mm), care au efectuat un consult flebologic si o ecografie doppler, investigatii care au infirmat prezenta unei insuficiente venoase severe la nivelul sistemului venos superficial (vena safena interna sau externa).
Cat dureaza interventia in sine? Necesita spitalizare?
Procedura minim invaziva dureaza intre 30-60 minute, iar cantitatea substantelor folosite (agentii sclerozanti) se calculeaza in functie de greutatea pacientei. Concentratia substantelor folosite este aleasa in functie de diametrul vasului ce necesita sclerozare. Nu necesita spitalizare insa pacienta este incurajata sa mearga pe jos, dar nu este recomandat fitness-ul, masajul.
Autohemoterapia majora cu ozon dureaza 30 de minute si nu presupune niciun fel de pregatire prealabila a pacientului.
Este o metoda ireversibila?
Da. Scleroterapia este o metoda ireversibila: substanta actioneaza asupra vasului si creeaza un cordon venos care se inflameaza si se ramoleste treptat. Ozonoterapia protejeaza vasele sanatoase si tesutul membrului inferior, precum si fluidifica sangele care il iriga.
Cat costa o sedinta de scleroterapie?
La Skinmed Clinic, sedinta costa intre 300-800 ron.
Cat costa o sedinta de ozonoterapie?
O sedinta de Autohemoterapie majora costa 290 de lei.
Programarile se pot face atat la sediul Skinmed Clinic, din Piata Alba Iulia nr. 2 (langa Banca Transilvania), la telefon 0786.356.361, cat si on-line pe www.skin-med.ro
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Hematemeza (varsatura cu sange)
- Boala varicoasa - varicele hidrostatice
- Hemoroizii – Informarea pacientului
- Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate
- Ciroza hepatica
- Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi
- Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi
- Ozonoterapia in durerea de spate
- Infiltratiile cu ozon