Am salvat piciorul sotului meu de la operatie cu pansamentele umede
Generalitati
SusUlcerul varicos este una din cele mai frecvente afectiuni dermatologice, fiind specifica persoanelor ce sufera de insuficienta venoasa cronica. Tratamentul ulcerului varicos este de lunga durata, pana la 50% dintre pacientii cu ulcer varicos avandu-l neinchis de mai mult de 9 luni. De cele mai multe ori, tratamentele traditionale cu diverse creme locale nu dau rezultate, ulcerul fiind expus riscului de suprainfectare si de a ramane deschis. In ultimii ani a inceput sa fie din ce in ce mai mult utilizat cu succes tratamentul ulcerului varicos cu pansamente umede. Aceste pansamente au rolul de a curata ranile sau de a stimula regenerarea tesuturilor, pastrand un mediu umed echilibrat si sustinand vindecarea naturala. Asocierea pansamentelor umede cu fesile sau ciorapii de compresie creste semnificativ sansele pacientului de a-si vindeca ulcerul varicos.
In cele ce urmeaza, doamna M. W. ne va impartasi experienta dumneaei in utilizarea acestor pansamente pentru a trata ulcerul varicos al sotului, M. M.
Cuprins articol
Interviu
SusI: Cum a aparut rana sotului dumneavoastra?
M. W.: Sotul meu este un pacient diagnosticat cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca stadiul III si insuficienta venoasa cronica. In luna mai a anului 2011, din cauza statului prelungit in picioare, ca urmare a activitatii sale profesionale, picioarele i s-au umflat foarte tare si pantofii au devenit incomozi si i-au produs rani.
I: Cum a tratat sotul dumneavoastra atunci aceste rani?
M. W.: In momentul aparitiei ranilor, sotul meu nu se afla in tara si a neglijat tratamentul, acest lucru ducand la infectarea lor. La intoarcerea in tara a fost consultat de medicul dermatolog si s-a inceput tratamentul cu antibiotice si creme pe baza de acid hialuronic. In acelasi timp i-a fost facuta o echografie Doppler care a evidentiat si o afectare arteriala. Analizand aceasta echografie, medicul chirurg a recomandat o operatie de refacere a circulatiei cu avertizarea ca se poate sa se ajunga chiar la amputatie.
I: Care a fost evolutia ranii cu acest tratament?
M. W.: Desi am urmat tratamentul cu crema pe baza de acid hialuronic timp de 2 luni si jumatate nu am observat nici o ameliorare. Cautand pe internet alte solutii de tratament, am gasit mai multe materiale informative care vorbeau despre tratarea unor rani similare cu ale sotului meu cu pansamente umede. Am aflat astfel ca la firma Hartmann exista un serviciu de consiliere a pacientilor cu astfel de rani, serviciu disponibil la numarul gratuit de telefon (Telverde) 0800 800 943 sau on-line pe site-ul www.cumvindecamplagile.ro. Am apelat la acest serviciu si am fost invatata sa utilizez aceste pansamente in functie de cum arata rana in acel moment.
I: Cu ce pansament ati inceput tratamentul si care a fost evolutia?
M. W.: In momentul in care am sunat la Telverde, rana era acoperita cu o crusta neagra si in jurul acesteia erau depozite de culoare galbena ce nu se puteau indeparta atunci cand ii spalam rana. Mi s-a recomandat atunci un pansament care se numeste Tender Wet 24, pentru a inmuia crusta si depozitele. In acelasi timp mi s-a explicat ca este esential ca sotul meu sa poarte fesi sau ciorapi de compresie pentru a trata si insuficienta venoasa care a determinat aparitia ulcerului. Dupa o luna de tratament cu Tender Wet 24 rana era mult mai curata si am mers din nou la consultatie la medicul chirurg pentru a trata afectiunea arteriala.
I: Care a fost recomandarea chirurgului in acest moment?
M. W. Medicul chirurg a recomandat interventia imediata pe vasele de sange afectate si apoi pansarea cu pansamente sterile si creme, pana la o a doua interventie de plastie de piele, considerand ca aceasta este singura solutie de vindecare. Sotul meu a acceptat si a fost supus interventiei chirurgicale in august 2011 cand s-a facut si o curatare totala a crustelor inmuiate deja cu Tender Wet 24. Fiind insa speriat de o a doua interventie si mai ales dupa ce vazuse cum a evoluat rana cu pansamente, am decis impreuna sa apelam la serviciul Telverde pentru a pansa rana postoperator.
I: Care a fost pansamentul recomandat dupa operatie?
M. W.: Fiind curatata chirurgical, rana era rosie, granulata si nici nu supura mult si mi-a fost recomandat sa pansez cu HydroTac. Acesta este un pansament ca un burete, din spuma poliuretanica si are pe fata care se aplica pe rana un strat de gel ce nu permite lipirea dar asigura si un mediu umed. Pentru a-l fixa am utilizat compresele Medicomp si fesile de fixare Peha Crepp.
I: Cat de des ati schimbat pansamentul si cum s-a simtit sotul pe parcursul tratamentului?
M. W.: HydroTac-ul a fost schimbat o data la 3-4 zile, fapt ce i-a permis sotului meu sa isi desfasoare activitatile zilnice in mod obisnuit, el fiind foarte activ. Schimbul pansamentului era nedureros si usor de facut de catre mine, acasa. Inca de la primele sfaturi primite de la consilierul medical Hartmann am fost invatata cum sa spal rana si pielea din jurul ei si cum sa pansez cu fiecare tip de pansament. De asemenea, mi s-a explicat ca este importanta si ingijirea pielii din jurul ranii cu un ulei hidratant, ulei Menalind. Utilizarea acestui ulei a redat pielii aspectul sanatos si a mentinut-o neteda si hidratata.
I: Cat timp ati folosit pansamentul HydroTac si cu ce rezultate?
M. W.: Evolutia buna se putea observa de la un schimb de pansamente la altul. Acest lucru si faptul ca am mentinut pemanent legatura cu consilierul medical Hartmann, ne-a dat incredere ca vom putea inchide rana fara a mai apela la chirurgie. Dupa 2 luni de tratament cu HydroTac rana s-a inchis, pentru noi fiind o mare bucurie iar pentru medicul chirurg o mirare.
I: Ca o concluzie, ce parere aveti despre acest tratament si despre serviciul de consultanta Hartmann?
M. W.: Consultanta pe care firma Hartmann o asigura este benefica si la indemana oricarei persoane. Facand o comparatie cu tratamentul initial cu crema pe baza de acid hialuronic, pansamentele umede au fost mai ieftine si rezultatele au inceput sa se vada imediat. In acelasi timp, sfaturile primite la telefon si pe e-mail m-au ajutat sa pansez singura sotul si l-au invatat cum poate de acum sa previna reaparitia ulcerului. De aceea, pentru sotul meu a devenit obisnuinta sa poarte ciorapii compresivi, sa isi maseze picioarele cu ulei Menalind, sa poarte incaltaminte adecvata si sa evite statul prelungit in picioare si orice traumatism.
Multumim consultantilor Hartmann pentru sprijinul acordat neconditionat!
Puteti accesa serviciul de consultanta pentru rani cronice apeland gratuit 0800 800 943, de luni pana joi intre orele 09:00 – 12:00 sau intrand pe
www.hartmann.info/ro-ro/cumvindecamplagile
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Complicatiile asociate varicelor
- Varicele: de ce apar si cum se trateaza
- Cauzele si complicatiile ulcerului de gamba
- Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament
- Ranile care se vindeca foarte greu, simptom al ulcerului de piele. Ce alte s ...
- Ulcerul de gamba
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...
- Afectiuni ale cavitatii bucale