Tromboza venoasa superficiala
Ce este tromboza venoasa superficiala
SusFlebita este termenul utilizat pentru a defini venele inflamate, dureroase, eritematoase. Tromboflebita este flebita cauzata de prezenta unui tromb, deci inflamatia venoasa cauzata de tromboza. Tromboza venoasa superficiala se suprapune cu tromboflebita superficiala.
Tromboza venoasa superficiala inseamna ca vena trombozata este situata imediat sub piele. Desi are riscuri mai reduse decat tromboza venoasa profunda, aceasta tromboza poate fi foarte dureroasa si necesita tratament imediat.
Cuprins articol
Cauze
SusTromboflebita superficiala poate fi cauzata de o leziune la nivelul membrului superior sau inferior, sau poate fi consecinta unui cateter venos periferic. In alte cazuri, tromboza nu are o cauza cunoscuta.
Pe de alta parte, exista o multitudine de factori de risc pentru tromboza venoasa superficiala:
• O afectiune genetica ereditara ce creste riscul de tromboze (trombofilie)
• Cancerul si unele tratamente pentru cancer (chimioterapia)
• Flux sanguin redus din cauza unor leziuni traumatice, in urma unei operatii sau in cazul pacientilor imobilizati
• Perioade lungi de inactivitate: timp mult petrecut in masina, avion, in pat
• Sarcina si primele 6 saptamani post-partum
• Varsta de peste 40 de ani (desi trombozele pot aparea la orice varsta)
• Obezitatea
• Administrarea de anticonceptionale sau terapie hormonala pentru simptomele menopauzei
• Montarea unui cateter venos central sau periferic
• Montarea unui dispozitiv tip pacemaker
Semne si simptome
SusTromboza venoasa superficiala da anumite semne ce ajuta la diferentierea acesteia de o tromboza profunda. Simptomele pot debuta adesea brusc, acut, facand pacientul sa se prezinte de urgenta la medic.
• Tumefierea membrului inferior sau superior afectat
• Durere in regiunea adiacenta venei
• Senzatie de rigiditate
• Inflamarea venei, pe tot traseul ei superficial
• Colorarea in rosu sau paloarea pielii adiacente traseului venos
• Senzatie de caldura in membrul afectat
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusMergeti la medic imediat, daca observati o vena rosie, tumefiata, rigida. Tineti intotdeauna cont si de factorii de risc pentru tromboza si mergeti la medic daca aveti cel putin unul dintre acei factori.
Apelati la serviciul de urgenta, daca:
• Tumefierea si durerea sunt foarte severe
• Experimentati si dispnee sau durere toracica, tuse cu sange, sau alte simptome ingrijoratoare
Rugati pe cineva sa va duca la unitatea de primiri urgente, daca este posibil. Nu este recomandat sa conduceti in acel moment.
Metode de diagnostic
SusIn urma anamnezei si a examenului obiectiv, medicul poate suspiciona ca aveti tromboflebita superficiala. Medicul va inspecta si palpa membrul afectat, in comparatie cu membrul sanatos.
Pentru a confirma diagnosticul, un medic cardiolog va efectua o ecografie venoasa de tip Doppler, cu ajutorul careia va vedea trombul situat in vena superficiala. Aceasta ecografie este importanta si pentru ca 20% dintre pacientii cu tromboflebita superficiala, prezinta si tromboza venoasa profunda, ascunsa de simptomatologia primei afectiuni.
Tromboza venoasa superficiala poate fi usor confundata, in special de catre pacienti, cu o intindere sau contractura musculara. Astfel, pacientii amana vizita la medic si astfel amana ecografia venoasa. Este important ca diferentierea dintre durerea de tip muscular si cea de tip venos sa se faca din timp, la medic.
Optiuni de tratament
SusScopul principal, atunci cand se incepe tratamentul tromboflebitei superficiale, este de a controla durerea si de a reduce inflamatia.
Tratamentul antialgic:
• Antiinflamatoare non-steroidiene, precum ibuprofen
• Comprese calde aplicate local
Tratamentul antiinflamator:
• Ridicarea membrului deasupra nivelulul inimii, in repaud
• Ciorapi compresivi
• Mentinerea unui grad de activitate si evitarea repausului indelungat
Alte tratamente:
De cele mai multe ori, tratamentul pentru tromboza superficiala include doar controlul durerii si al inflamatiei. In cazurile in care pacientii au risc de dezvoltare a trombozei profunde sau au alti factori de risc, medicii pot recomanda tratamentul cu anticoagulante orale.
In majoritatea cazurilor, tromboza venoasa superficiala se vindeca in cateva saptamani.
Cand este nevoie de interventie chirurgicala?
SusPacientii cu risc de tromboze repetate, pot beneficia de interventie chirurgicala asupra venelor problematice. De regula, combinatia dintre vene varicoase (varice) si tromboflebita, va indica interventia chirurgicala. Cea mai buna metoda de a reduce riscul trombotic este de a opera venele varicoase, de catre un medic chirurg vascular.
Exista doua tipuri principale de operatii, iar medicul o va alege pe cea potrivita fiecarui caz. Cele doua tipuri sunt:
• Ablatia endovenoasa. Cu ajutorul unui cateter (un tub lung si subtire) , medicul obtine un abord in vena safena. Vena safena este cea mai lunga vena superficiala din corp, si are traiect de-a lungul membrului inferior, in partea sa interna. Cateterul este inserat printr-o mica punctie la nivelul calcaiului. Odata plasat, curenti electrici de radiofrecventa, sau energie laser sunt trimise prin cateter, pana la zona trombozata a venei afectate. Medicii pot combina aceasta tehnica cu operatia de indepartare a venelor varicoase. Ablatia endovenoasa este mai putin dureroasa si mai putin invaziva decat ligatura chirurgicala, mai rar utilizata astazi.
• Scleroterapia. In aceasta operatie, o solutie este injectata direct in vena afectata. Solutia irita stratul interior al venei, cauzand inflamatie si aderenta la acel nivel. In timp, vasul de sange se transforma in tesut cicatriceal. Scleroterapia trebuie realizata de catre un medic chirurg vascular, si nu implica perioada lunga de internare. In multe cazuri, medicii combina slceroterapia cu ablatia endovenoasa pentru un efect optim.
Riscuri si complicatii
SusComplicatiile in urma trombozei venoase superficiale sunt rare. Totusi, pacientii care dezvolta si tromboza venoasa profunda, prin migrarea trombului din teritoriul superficial in cel profund, au riscuri mai mari. Complicatiile principale includ:
• Embolism pulmonar. Daca o parte dintr-un tromb situat profund se desprinde, poate calatori prin vasele de sange pana la nivelul vaselor din plamani. Acest fenomen poarta numele de trombembolism pulmonar si este o urgenta medicala majora, amenintatoare de viata.
• Sindrom post-trombotic. Pacientii cu aceasta afectiune vor avea durere si inflamatie persistente ale membrului afectat, ce pot aparea si persista la cativa ani de la primul episod. Durerea poate fi insuportabila.
Preventie
SusRepausul prelungit din timpul unui zbor lung, sau din timpul unui drum lung cu masina, pot cauza tromboflebita superficiala. Pentru a preveni acest lucru, tineti cont de urmatoarele:
• Faceti o plimbare. Daca sunteti in tren, autobuz sau avion, asigurati-va ca va ridicati din ora in ora. Daca sunteti cu masina, opriti-va din ora in ora si faceti putina miscare.
• Miscati-va picioarele regulat. Oricand sunteti in repaus, miscati-va usor picioarele inainte si inapoi, sau sus-jos, de aproximativ 10 ori pe ora
• Consumati suficiente lichide, pentru a evita deshidratarea
Concluzie
SusTromboza venoasa superficiala este o afectiune a venelor din teritoriul superficial. Simptomele sunt caracteristice si pot varia ca intensitate. Diagnosticul diferential este important, pentru a nu confunda simptomatologia de cauza venoasa de cea de cauza musculara. Discutati cu medicul despre optiunile de tratament, inclusiv despre cele chirurgicale.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombophlebitis/symptoms-causes/syc-20354607
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17523-superficial-thrombophlebitis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Complicatiile insuficientei venoase superficiale
- Tromboza venoasa cerebrala - simptome, cauze, tratament
- Insuficienta venoasa
- Riscul de tromboza asociat cancerului
- Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni
- Boala vasculara periferica
- Ti se umfla picioarele? Afla cat de grav este
- Boala varicoasa - varicele hidrostatice
- Flebita