Ce este plasmafereza si cand se utilizeaza
Ce este plasmafereza
SusPlasmafereza reprezinta procesul utilizat in medicina pentru a separa componentele sangelui si astfel de a obtine plasma izolata, fara restul celulelor sanguine.
Deseori plasmafereza consta in donatia de plasma de la donatori sanatosi. Transferul de plasma reprezinta procesul utilizat de medici de a inlocui plasma unui pacient si se realizeaza in urma plasmaferezei.
Cuprins articol
Ce este plasma
SusPlasma reprezinta unul dintre cele 4 elemente ce constituie sangele, impreuna cu celulele albe, celulele rosii si plachetele sanguine.
Plasma contine preponderent apa si electroliti, precum si proteine. Unele proteine din plasma ne protejeaza de celule si substante straine precum fungi, bacterii, virusuri si celule tumorale. Alte proteine au rol esential in controlul hemoragiei.
Indicatii plasmafereza
SusMedicii utilizeaza acest proces pentru a trata numeroase patologii, precum afectiunile neurologice si cancerele de sange.
Transferul de plasma poate fi prima linie de tratament sau tratamentul initial, precum si o optiune de tratament complementara altora.
Plasmafereza si trasnferul de plasma pot fi de asemenea utile in tratamentul post-operator al pacientilor in urma unui transplant de organe, intrucat promoveaza recuperarea.
Patologii neurologice
La pacientii cu diverse patologii neurologice, medicii utilizeaza transferul de plasma pentru a indeparta anticorpii nocivi din plasma acestora.
Afectiunile care au aceasta indicatie sunt:
• Scleroza multipla. Pacientii cu acest diagnotic beneficiaza de transfer de plasma pentru a-si putea gestiona si ameliora simptomele bruste si severe, cauzate de atacul proteinelor din plasma asupra organsimului.
• Miastenia Gravis: o afectiune a sistemului locomotor, miastenia gravis apare atunci cand anticorpii ataca tesut muscular sanatos. Transferul de plasma ajuta la indepartarea acestor anticorpi.
• Sindromul Guillan-Barre. In cadrul acestei patologii, sistemul imun ataca nervii din organism. Plasmafereza si transferul de plasma filtreaza anticorpii din plasma ce cauzeaza acest atac.
Patologii hematologice
Hematologia este ramura din medicina ce se ocupa de tratamentul afectiunilor date de modificari ale sangelui si compozitiei acestuia, inclusiv cancere.
Urmatoarele patologii au indicatie pentru transfer de plasma si implicit plasmafereza:
• Crioglobulinemia: aceasta patologie apare atunci cand proteinele numite crioglobuline se aglutineaza impreuna, formand trombi in artere si cauzand leziuni ale organelor interne. Medicii utilizeaza transferul de plasma pentru a indeparta crioglobulinele acumulate, si astfel se reia fluxul sanguin arterial normal.
• Purpura trombotica trombocitopenica: pacientii cu aceasta patologie au trombi de sange in mici artere din organism. Medicii utilizeaza plasmafereza si transferul de plasma pentru a indeparta plasma nesanatoasa din sange, inlocuind-o cu plasma sanatoasa de la donator.
• Macroglobulinemia Waldenstrom. Un tip de cancer hematologic, al sangelui, ce apare atunci cand celulele limfatice din maduva osoasa produc o cantitate uriasa de anticorpi. Transferul de plasma este utilizat pentru a indeparta acesti anticorpi.
• Mielomul multiplu. Acesta este un tip de cancer de sange ce apare atunci cand celulele din plasma devin canceroase si se multiplica necontrolat. Aceste celule maligne pot fi indepartate prin transfer de plasma.
Inainte de procedura
SusInainte de procesul de plasmafereza, pacientii primitori si donatorii nu au instructiuni speciale.
Procedura de transfer a plasmei necesita insa cativa pasi anterior si ulterior de aceasta. Daca sunteti primitor al plasmei donate de la un pacient sanatos, medicul va va recomanda:
• Sa consumati bauturi necarbogazoase, cu 72 de ore inainte de procedura
• Sa consumati o masa echilibrata cu o ora inainte de tratament
• Sa purtati haine confortabile
• Sa aranjati cu cineva sa va asigure transportul acasa dupa tratament
In timpul procedurii
SusIn timpul plasmaferezei, medicii utilizeaza aparate speciale si dispozitive de separare a plasmei de restul celulelor sanguine. Plasma este apoi recoltata in recipiente speciale ce pot fi utilizate la transfer.
Transferul de plasma insa are ceva mai multi pasi:
• Medicii insera un ac intr-o vena de la nivelul bratului
• Mici cantitati de sange sunt progresiv indepartate
• Masina separa sangele in plasma si alte elemente
• Plasma este indepartata
• Acestia combina celulele sanguine, fara plasma, cu plasma primita de la donator si uneori cu proteine suplimentare
• Noua plasma este reinserata in organism prin intermediul unui cateter venos
Intreaga durata a acestui proces poate fi de cateva ore.
In timpul procedeului, pot aparea simptome usoare, pentru care personalul medical va va oferi ingrijiri imediate.
Simptomele includ:
• Senzatie de amortire, furnicaturi
• Greata
• Ameteli
• Senzatie de frig
Dupa procedura
SusMajoritatea pacientilor se simt foarte obositi dupa procedura, intrucat plasma este responsabila pentru o mare parte din hidratarea organismului. Medicul va recomanda sa rugati pe cineva sa va duca acasa si sa cresteti consumul de lichide din ziua respectiva.
Avantajele procedurii
SusTransferul de plasma, in urma separarii ei prin plasmafereza, este sigur si eficient in tratamentul a numeroase patologii. Simptomele pacientilor sunt ameliorate atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Riscuri si complicatii
SusTransferul de plasma este un procedeu sigur, insa unii pacienti experimenteaza complicatii date de compozitia diferita a plasmei donatorului. Eventualele complicatii includ:
• Hipocalcemie/hipomagnezemie. Prin indepartarea plasmei din organism, nivelul calciului si magneziului pot scadea drastic. Medicii previn aceasta complicatie prin administrare de calciu intravenos
• Hipotermia: temperatura prea scazuta a corpului. Lichidele calde pot fi administrate intravenos pentru a combate acest efect
• Hipotensiunea: administrarea de fluide va corecta aceasta afectiune.
Recuperare si prognostic
SusRecuperarea in urma procedurii este scurta, majoritatea pacientilor simtindu-se complet bine dupa cateva ore de la tratament. Simptomele pot fi ameliorate imediat dupa tratament, sau rezultatele se pot vedea in timp, dupa sedinte multiple de transfer de plasma.
Prognosticul pacientilor este dat in primul rand de patologia subiacenta pentru care fac aceste proceduri si de severitatea acestora. Transferul de plasma este insa un tratament eficient si imbunatateste deseori prognosticul si speranta de viata a acestor pacienti
Concluzie
SusMedicii utilizeaza plasmafereza si transferul de plasma de secole. In ziua de azi, aceste proceduri au devenit standard pentru a trata anumite patologii neurologice si sanguine. Transferul de plasma nu vindeca insa aceste afectiuni, dar ameliorarea simptomelor este semnificativa, iar calitatea vietii pacientilor este cu siguranta imbunatatita. Medicul dumneavoastra va va explica de cate ori este nevoie de transfer de plasma, precum si alte detalii cu privire la planul general de tratament.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/plasmapheresis
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24197-plasmapheresis-plasma-exchange
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cateterismul venos central
- Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna
- Bolile sistemului imunitar
- Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament
- Sindromul Guillain-Barre: factori de risc, simptome si tratament
- Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii
- Iti amortesc mainile? Ce afectiuni ar putea fi de vina?
- Sindromul DRESS
- Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice