Viata cu hipertensiune arteriala
Termenul hipertensiune arteriala (HTA) este atat de popular incat aproape ca nu are nevoie de explicatii. Hipertensiunea arteriala este adesea numita „ucigasul tacut” deoarece pacientul, pentru o lunga perioada de timp, fie nu are simptome, fie le atribuie altor cauze si nu merge la medic pentru tratament. Hipertensiunea arteriala nu este doar o „conditie”, ci o boala serioasa, care poate scurta viata unei persoane sau o poate duce la invaliditate.
Aritmia este o tulburare de ritm cardiac si o problema adeseori subestimata. In multe cazuri, aritmia cardiaca poate fi inofensiva, dar uneori poate pune viata in pericol.
Hipertensiunea arteriala si aritmia sunt direct legate si sunt factori majori in aparitia evenimentelor cardiovasculare. Aritmia este foarte frecventa la persoanele cu hipertensiune arteriala. Insa complicatiile provocate de ambele boli pot fi prevenite. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sau aritmie (sau ambele) pot duce o viata normala si pot trai pe deplin multi ani. Pentru a face acest lucru, este important sa fie bine informati si sa stie la ce sa fie atenti, doar atunci pot fi evitate eventualele complicatii.
Ce este hipertensiunea arteriala?
Problemele de hipertensiune arteriala apar atunci cand tensiunea arteriala creste la niveluri nesanatoase. Masurarea tensiunii arteriale ia in considerare cantitatea de sange care trece prin vasele de sange si cantitatea de rezistenta pe care o intalneste sangele in timp ce inima pompeaza. Arterele inguste cresc rezistenta. Cu cat arterele tale sunt mai inguste, cu atat va fi mai mare tensiunea arteriala. Pe termen lung, presiunea crescuta poate provoca probleme de sanatate, inclusiv boli de inima.
Cum stim daca suferim de hipertensiune?
Hipertensiunea arteriala se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor ani, fara a provoca simptome. Dar chiar si fara simptome, hipertensiunea arteriala poate provoca deteriorarea vaselor de sange si a organelor, in special a creierului, inimii, ochilor si rinichilor. Detectarea precoce este importanta si se realizeaza prin masurarea regulata a tensiunii arteriale. Orice valoare peste 120/80 poate fi considerata crescuta. Daca de mai multe ori valoarea tensiunii arteriale este ridicata, este recomandat sa consultati un medic. Cel mai probabil, el va va cere sa va masurati regulat tensiunea arteriala pentru a vedea daca aceasta este o tendinta de durata. Este posibil ca valorile tensiunii arteriale sa creasca periodic sau intamplator, fara sa aveti hipertensiune arteriala. Pentru a face acest lucru, trebuie sa inregistrati valorile fiecarei masuratori intr-un jurnal - va recomandam sa incercati aplicatia JODA, care, pe langa un spatiu convenabil de pastrare a informatiilor, este si un consilier in cazul unor modificari care va pot afecta tensiunea arteriala.
Ce este aritmia cardiaca?
Dupa cum am spus deja, aritmia este o tulburare a ritmului cardiac. Exista diferite tipuri de aritmie, dar aici vom analiza doua tipuri principale:
Bataile prea rapide ale inimii, peste 100 de batai pe minut, se numesc tahicardie. Unele tahicardii ventriculare pot fi relativ inofensive, dar altele pot duce la pierderea brusca a functiei cardiace sau la arestare cardiaca brusca. Tahicardia se simte de obicei ca si cum inima bate prea repede. Alte simptome includ: puls rapid, sarituri ale batailor inimii, ameteala, vertij, dificultati de respiratie, oboseala, dureri in piept, intunecarea vederii. Conditia in care inima bate neuniform se numeste fibrilatie atriala. In acest caz, camerele inimii nu functioneaza sincron si are loc un ciclu incomplet de pompare a sangelui. Acest ciclu incomplet permite colectarea sangelui in atrii (camerele superioare ale inimii), unde sangele stagnant poate forma cheaguri. Daca unul dintre aceste cheaguri de sange paraseste inima si se indreapta spre creier, poate bloca o artera vitala si poate provoca un accident vascular cerebral. In general, fibrilatia atriala este resimtita ca batai rapide si neregulate ale inimii. Adesea este descrisa ca o senzatie de trantire sau fluturare in piept. Ocazional, pot aparea dificultati de respiratie, ameteala, transpiratie, durere sau o senzatie de greutate in piept.
Cum determinati daca aveti o aritmie?
Tulburarile de ritm cardiac se pot manifesta cu simptome clare, dar pot fi si trecute cu vederea. Unii oameni nu se confrunta cu un disconfort fizic, iar aritmia este detectata prin examinare aleatorie, sau dupa complicatii. De aceea este important sa ne masuram frecvent ritmul cardiac. Cel mai bine este sa faceti acest lucru atunci cand masurati tensiunea arteriala acasa. Unele monitoare automate de tensiune arteriala ofera un avertisment special pentru prezenta aritmiei. De exemplu, pe langa masurarea precisa a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, o functie speciala a dispozitivelor SENDO raporteaza de asemenea prezenta unui puls aritmic. In timp ce utilizati dispozitivul, un mic simbol va aparea pe afisaj pentru a va informa daca aveti in prezent o anomalie de ritm cardiac.
Ce ar trebui sa faceti atunci cand banuiti ca suferiti de hipertensiune sau aritmie?
Daca nu sunt tratate, aceste afectiuni pot duce la complicatii de sanatate majore, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral. Daca descoperiti (sau banuiti) ca aveti o aritmie sau hipertensiune arteriala, solicitati ajutor medical pentru a fi diagnosticati si tratati in mod adecvat. Si apoi nu ratati controalele periodice.
Totusi, dincolo de tratament, cum gestionam hipertensiunea arteriala si aritmia?
Hipertensiunea arteriala si aritmia pot fi controlate, chiar vindecate, dar este si posibil sa ramana tovarasul vostru pe tot parcursul vietii. Pana acum am spus ca este important sa va faceti controale medicale periodice, sa luati medicamentele prescrise, precum si sa va monitorizati regulat tensiunea, acasa.
Dar mai este ceva. Schimbarea stilului de viata va va permite sa reduceti semnificativ riscul unor posibile complicatii si chiar va poate ghida pe calea spre recuperare.
Incepeti cu alimentatia. Limitati consumul de alimente procesate, bauturi dulci, produse de patiserie, cofetarie, alcool, daca este posibil renuntati la fumat. Mancati mai multe legume, cereale integrale, carne de pasare, peste, nuci, avocado, ulei de masline. Va fi extrem de benefic, daca sunteti supraponderal, sa reusiti sa pierdeti in greutate. Dar acesta este un obiectiv pe termen lung, nu trebuie doar sa reduceti greutatea pe moment, ci sa o puteti mentine in limite normale pentru tot restul vietii. O dieta sanatoasa si miscarea zilnica va vor ajuta.
Obisnuiti-va sa faceti antrenamente moderat intense. 30 de minute de cinci ori pe saptamana sunt suficiente, dar daca medicul dumneavoastra decide ca puteti face fata unor exercitii mai solicitante, nu ezitati sa faceti acest lucru.
Incercati sa reduceti stresul. Stresul mental constant creste tensiunea arteriala si poate duce la hipertensiune arteriala, iar daca o aveti deja - o poate agrava. Aritmiile cardiace sunt, de asemenea, direct legate de stres. Desigur, nu este posibil sa scapati complet de stresul cotidian, dar puteti incerca sa aplicati cateva metode de management al stresului.
Exercitiile fizice, meditatia, respiratia profunda si yoga va vor ajuta cu siguranta. De asemenea, sunt recomandate plimbarile lungi in natura. Masaje, tratamente corporale sau balneare - tot ceea ce va face placere si va relaxeaza va va fi de folos.
Asigurati-va ca dormiti suficient si ca alocati suficient timp pentru odihna. Faceti-va un obicei sa aveti “mici evadari”. Chiar si 30 de minute departe de mediul stresant sau un somn scurt vor ameliora stresul si corpul dvs. va incepe sa functioneze mai bine. Nu faceti compromisuri cu timpul de odihna si amintiti-va mereu ca, pana la urma, sanatatea este cea mai importanta!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Hipertensiunea arteriala - HTA
- Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
- Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios
- 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
- Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale
- Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?
- Hipertensiunea arteriala in sarcina
- Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA)
- Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni