Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent

Actualizat la data de: 11 August 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent

Cardiologia invaziva este o supraspecializare a cardiologiei ce permite atat diagnosticarea leziunilor coronariene datorate aterosclerozei, cat si tratarea acestora in cursul aceleiasi proceduri.

Angioplastia este o procedura nechirurgicala care este folosita pentru a deschide arterele coronare blocate. Procedura se efectueaza in laboratorul de cateterizare cardiaca de catre un cardiolog specializat si o echipa de asistente si tehnicieni cardiovasculari.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce se intampla in timpul angioplastiei?
  3. Proceduri interventionale
  4. Ce se intampla inainte de interventie?
  5. Ce se intampla dupa procedura?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce se intampla in timpul angioplastiei?

Sus

Pregatirea pacientului se face printr-o informare in prealabil asupra riscurilor si beneficiilor procedurii; ulterior, acesta va efectua un set de analize(uzuale) si investigatii paraclinice( electrocardiograma, ecocardiografie +/- test de efort).

Cu 12h inainte de interventia programata, pacientul va fi bine hidratat prin administrarea a 500-1000ml NaCl 0,9%, aceasta fiind continuata si postprocedural.

Prima etapa in realizarea procedurii consta in efectuarea anesteziei locale. Apoi, o teaca de plastic subtire va fi introdusa intr-o artera – uzual, o artera de la nivel radial, inghinal dar uneori si la nivelul bratului.

Un tub ingust si lung, numit cateter este trecut prin aceasta teaca si ghidat prin vasele de sange pana la arterele coronare.

O cantitate mica de substanta de contrast va fi injectata prin cateter si va fi fotografiata cum se misca prin camerele inimii, valve si vasele de sange mari. Aceste fotografii digitale cu substanta de contrast vor ajuta medicul sa afle care artere sunt ingustate si/sau care valve nu functioneaza corect.

Odata ce cateterul ajunge la artera blocata, medicul va realiza procedura interventionala descrisa mai jos.

De obicei, procedura dureaza intre 1 ora si jumatate si 2 ore si jumatate, dar pregatirea si recuperarea face ca aceasta sa dureze cateva ore. In cazul in care procedura de angioplastie a fost efectuata doar in scop diagnostic si s-a folosit abordul radial, pacientul poate sa paraseasca spitalul in aceeasi zi, insa in cazul procedurilor terapuetice, ce presupun montarea de stenturi, este nevoie de observatie medicala timp de 2-3zile.

Proceduri interventionale

Sus

Ce tipuri de proceduri interventionale sunt folosite in angioplastie?

Exista cateva proceduri interventionale pe care cardiologul le poate folosi cand realizeaza angioplastia. Acestea sunt:

- Angioplastia cu balon

In timpul acestei proceduri, un cateter special, care are un mic balon la capat este ghidat pana la punctul de ingustare al arterei. Odata plasat la locul ingustarii, balonul este umflat pentru a comprima materialul lipidic din peretele arterei si sa mareasca lumenul acesteia pentru a putea creste fluxul de sange spre inima.

Actualmente, aceasta procedura este folosita pentru predilatarea leziunilor stenotice inainte de stentare sau post stentare, in vederea optimizarii rezultatului, intrucat se asociaza cu un risc mare de disectii coronariene si are o rata deosebit de mare de restenoza a leziunilor in primele 6luni.

- Stentul

Stentul este un mic tub metalic care actioneaza ca un schelet si ofera suport in interiorul arterei coronare. Un cateter cu balon, plasat pe un fir ghid, este folosit pentru inserarea stentului in arterea coronara ingustata.

Odata pozitionat la locul sau, varful balonului este umflat, iar stentul se desface pe marimea arterei mentinand-o deschisa, apoi balonul este dezumflat si scos in timp ce stentul ramane pe loc permanent.

Pe parcursul catorva saptamani, arterea se vindeca in jurul stentului. Stentul este in mod obisnuit plasat in timpul procedurilor interventionale cum ar fi angioplastia pentru a mentine artera coronara deschisa.

Initial, stenturile simple, metalice, au fost concepute cu scopul de a trata disectiile coronariene rezultate in urma angioplastiei cu balon, insa  stenturile actuale contin medicamente(stenturi farmacologic active) care ajuta la scaderea riscului de restenoza. Cardiologul interventionist va decide ce fel de stent este cel mai potrivit in functie de tipul de blocaj pe care il prezinta pacientul.

- Rotablatia

Un cateter special cu un capat de forma unei piulite acoperite cu diamante este ghidat pana la punctul ingustarii arterei coronare. Acest varf se invarteste la viteza mare si marunteste placa din peretele arterial.

Particulele microscopice sunt apoi luate de fluxul sanguin si filtrate in ficat sau in splina. Acest proces este repetat de cate ori este nevoie pentru a asigura un flux sanguin mai bun.

Aceasta procedura este rareori folosita astazi ( in cazul leziunilor dure, cu calcificare severa), deoarece angioplastia cu balon si stent are rezultate mai bune si este mai usor de efectuat din punct de vedere tehnic de catre cardiolog.

- Balonul taietor

Cateterul cu balon taietor are un capat special cu un mic cutit. Cand balonul este umflat, lamele sunt activate. Mica lama cresteaza placa de aterom, apoi balonul comprima aceasta placa pe peretele arterial.

Ce se intampla inainte de interventie?

Sus

Majoritatea pacientilor au nevoie de radiografie pulmonara, teste de sange, electrocardiograma si analiza urinii inainte de interventie. Aceste teste pot necesita o programare separata si de obicei sunt realizate cu o zi inaintea interventiei.

Pacientul nu va avea voie sa manance si sa bea dupa miezul noptii cu o seara inainte de interventie. Daca pacientul are dantura mobila, aparat auditiv sau ochelari e bine sa le aiba cu sine in ziua interventiei pentru a putea comunica mai bine cu personalul medical.

De asemenea, trebuie sa spuna medicului sau asistentei daca urmeaza tratament cu anticoagulante, insulina sau diuretice, sau daca este alergic la vreo substanta mai ales la iod, fructe de mare, substanta de contrast pentru radiografie, latex sau cauciuc (cum ar fi manusi de cauciuc sau baloane) sau medicamente din clasa penicilinei.

Pacientul va avea nevoie sa ia aspirina inainte de procedura, astfel ca va trebui sa spuna medicului sau asistentei daca nu a luat aspirina. Pacientul va ramane treaz in timpul interventiei, dar va primi medicatie pentru a se putea relaxa.

Ce se intampla dupa procedura?

Sus

Postprocedural, teaca arteriala se va scoate si va fi urmata de o compresie manuala, pana la oprirea sangerarii. In cazul abordului femural, teaca poate fi scoasa la finalizarea procedurii diagnostice, insa in cazul stentarii, va fi mentinuta minim 2h; la pacientii la care s-a folosit abordul radial, teaca poate fi scoasa imediat dupa terminarea interventiei, indiferent daca a fost teraputica sau diagnostica.

Dupa scoaterea tecii si oprirea sangerarii prin compresie manuala, se va aplica un pansament compresiv local, ce va fi pastrat 2-4h in cazul procedurilor radiale, respectiv 8-10h in cazul abordului femural plus repaus la pat.

Pacientul nu ar trebui sa manance sau sa bea altceva decat lichide clare pana la indepartarea mansonului inghinal, deoarece in aceasta perioada poate apare greata. Odata ce i se permite sa manance, pacientul va fi sfatuit sa urmeze un regim sarac in colesterol si sare.

Pacientul poate fi tinut in spital sub observatie pana a doua zi. Medicul sau asistenta trebuie informati imediat daca apar febra sau durerea toracica, durere sau tumefierea zonei inghinale sau a piciorului.

Daca apare sangerarea zonei inghinale dupa ce pacinetul a fost externat din spital, acesta trebuie sa solicite ajutorul medical de urgenta si sa se intinda imediat. Sa se dezbrace si sa tina apasata zona afectata, la nivelul la care simte pulsul.

Daca in timpul angioplastiei s-a plasat un stent, pacientul trebuie sa ia medicatie anti-coagulanta pentru a reduce posibilitatea formarii cheagurilor de sange in zona stentului nou implantat.

Cand pacientul este recuperat suficient dupa interventie si a discutat cu medicul despre ingrijirea care urmeaza, acesta este pregatit sa plece acasa. Este nevoie ca pacientul sa se odihneasca mai mult in primele zile dupa interventie. Poate urca scarile, dar intr-un ritm mai lent si nu trebuie sa se forteze in timpul miscarilor intestinale.

Activitatea pacientului va creste treptat pana la nivelul anterior interventiei, acest lucru de obiei se petrece la sfarsitul primei saptamani dupa procedura.

Aceasta procedura poate vindeca afectiunile coronariene?

Desi procedura realizata in timpul angioplastiei coronariene va deschide artera blocata, nu va duce la vindecarea afectiunii coronariene. Factori caracteristici stilului de viata care pot inca agrava bolile coronariene, cum ar fi fumatul sau regimul alimentar, vor trebui schimbati.

Un program regulat de exercitii fizice va fi, de asemenea, recomandat, pentru a imbunatati sanatatea inimii.


Medici specialisti Cardiologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate