Terapia de resincronizare cardiaca
Ce este terapia de resincronizare cardiaca?
SusTerapia de resincronizare cardiaca, cunoscut si ca stimulare biventriculara, este un tratament interventional utilizat pentru a reda ritmul cardiac normal pacientilor selectati.
In mod uzual, multe aritmii sunt controlate cu ajutorul medicatiei antiaritmice si a unui dispozitiv tip Pacemaker dual sau cardiostimulator.
Acest pacemaker clasic va avea doua sonde: una instalata in atriul drept si una in ventriculul drept.
Cuprins articol
Ce este un peacemaker si cum functioneaza?
SusPacemaker-ul cu functie de resincronizare cardiaca este un dispozitiv cu 3 sonde: o sonda in atriul drept si cate una in fiecare dintre cei doi ventriculi, motiv pentru care se mai numeste si pacemaker (sau cardiostimulator) biventricular.
Resincronizarea cardiaca este necesara atunci cand cei doi ventriculi (drept si stang) nu se contracta sincron, provocand tulburari de conducere. Prin instalarea celor doua sonde se va permite un control simultan al ambelor cavitati cardiace si astfel restabilirea sincronismului si coordonarii ventriculare.
Pacemaker-ul de resincronizare poate fi combinat si cu un defibrilator implantabil, situatie in care dispozitivul este mai complex si cu functie dubla: controlul ritmului si defibrilare electrica interna la nevoie, in stop cardiac.
Acest tip se recomanda doar pacientilor cu antecedente sau cu risc crescut de aritmii maligne, amenintatoare de viata.
Eficienta unui pacemaker de resincronizare este de 70% pentru pacientii cu insuficienta cardiaca si asincronism ventricular.
De asemenea, terapia de resincronizare nu poate fi recomandata tuturor pacientilor care au indicatii, din cauza raspunsului variabil la tratament sau anumitor contraindicatii prezente.
Indicatii
SusMedicul cardiolog va recomanda evaluarea in vederea implantarii unui pacemaker cu resincronizare cardiaca pacientilor cu urmatoarele caracteristici:
- Insuficienta cardiaca moderata-severa
- Prezenta semnelor de asincronism ventricular: bloc de ramura stanga pe electrocardiograma
- Dovezi paraclinice de dilatare ventriculara si scaderea fractiei de ejectie ventriculara
- Tratamentul medicamentos optimizat nu reuseste sa controleze ritmul cardiac sau fractia de ejectie
Riscuri si complicatii
SusFiind o procedura minim-invaziva, implantarea unui pacemaker cu functie de resincronizare reprezinta o interventie cu riscuri minore si nu este considerata periculoasa.
Exista insa cateva riscuri uzuale precum:
- Reactii secundare la anestezie
- Hematom la nivelul implantarii cutiei pacemaker-ului, in partea superioara a pieptului
- Hemoragie
- Infectii
- Control insuficient al ritmului cardiac
- Deplasari ale dispozitivului ce impun necesitatea unei interventii ulterioare
- Probleme mecanice ce tin de dispozitiv
Beneficiile acestei terapii depasesc insa de cele mai multe ori eventualele riscuri.
Inainte de procedura
SusEste esential ca medicul cardiolog sa cunoasca toate medicamentele pe care le luati (inclusiv suplimentele), alergiile, infectiile recente sau istoricul de probleme la anestezie.
Inainte ca aceasta terapie sa fie realizata, decizia se va lua impreuna cu medicul cardiolog, medicul anestezist si bineinteles, pacientul.
In ziua procedurii nu trebuie sa mancati si beti nimic, iar unele medicamente vor trebui intrerupte cu cateva zile inainte.
Asigurati-va ca discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra.
In timpul procedurii
SusImplantarea pacemaker-ului de resincronizare este o interventie chirurgicala realizata sub anestezie loco-regionala, insa de scurta durata, de regula maxim 3 ore.
Veti primi si medicamente sedative si analgezice pentru a vi se asigura confortul in timpul procedurii.
Medicul va va administra substanta de contrast prin intermediul unui cateter venos periferic, iar intreaga interventie este monitorizata radiologic.
Cele 3 sonde ale pacemaker-ului sunt avansate in cavitatile cardiace prin intermediul unei vene centrale de calibru mare, de regula fiind utilizata vena subclavie.
Bateria pacemaker-ului se va implanta la nivel toracic, imediat sub muschiul pectoral. Bateria cu cele 3 sonde sunt conectate si verificate cu ajutorul radiografiei si a inregistrarii electrice cardiace continue.
Desi este o interventie chirurgicala, implantarea de pacemaker este apanajul medicilor cardiologi interventionisti, nu a medicilor chirurgi.
La final incizia toracica va fi suturata si pansata.
Dupa procedura
SusDupa interventie veti fi mutat intr-un salon pentru reanimare si veti ramane acolo pana cand dispar efectele medicatiei anestezice.
Alte teste paraclinice vor fi efectuate pentru a evalua functia cardiaca si pulmonara, timp in care va trebui sa ramaneti internat. De regula pacientii pot fi externati a doua zi.
Nu exista restrictii dietetice dupa interventie, insa activitatile fizice intense precum ridicatul de greutati sau intinderile trebuie evitate timp de 4-6 saptamani.
Pansamentul de la nivel toracic trebuie schimbat si pastrat curat pana cand rana se vindeca complet.
Urmariti orice semne de infectie de la nivelul inciziei: roseata, durere, secretii purulente, febra.
De regula veti fi programat la unul sau mai multe consulturi post-procedurale, unde medicul va va reaminti instructiunile legate de pacemaker.
Cateva dintre ele includ:
- Veniti la reevaluarea dispozitivului o data la 6 luni
- Purtati un card de identificare a dispozitivului si informati-va apropiatii ca aveti un astfel de pacemaker implantat
- Pacemaker-ul de resincronizare cardiaca are o durata de viata de aproximativ 10 ani; medicul va va informa cand trebuie inlocuita bateria acestuia
- Stati departe de aparatele cu campuri magnetice intense: generatoare industriale sau alte surse mari. Aparatele electrocasnice si majoritatea aparatelor medicale sunt sigure.
- Incercati sa tineti telefonul in mana opusa pacemaker-ului, de regula in mana dreapta si nu tineti telefonul in buzunarul de la piept. Uneori telefonul poate interfera cu bateria pacemaker-ului si astfel sa produca malfunctii.
Inafara tratamentului medicamentos de fond, prezenta unui pacemaker de resincronizare cardiaca nu necesita initierea unui tratament nou.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre planul de tratament actual si viitor.
Concluzie
SusTerapia de resincronizare cardiaca reprezinta un tratament interventional de ultima generatie ce presupune implantarea unui pacemaker triplu: o sonda atriala si cate o sonda in fiecare ventricul.
Acesta este recomandat pacientilor cu insuficienta cardiaca si asincronism ventricular.
Nu este o interventie cu riscuri majore, insa precautiile legate de pacemaker trebuie luate in considerare timp de tot restul vietii dupa procedura, pentru a evita disfunctia dispozitivului.
Discutati cu medicul cardiolog despre necesitatea controlului cardiologic si despre medicamentele pe care trebuie sa le luati in continuare.
Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/cardiac-resynchronization-therapy
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22936-cardiac-resynchronization-therapy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea