Tensiunea oscilanta - cum te afecteaza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusTensiunea arteriala reprezinta presiunea coloanei de sange asupra peretilor vaselor sangvine in timpul ciclului cardiac.(sistola si diastola) Limitele optime sunt = 120/80mmHg.
In anumite situatii,de stres, cand o persoana are emotii puternice sau cand a facut un efort fizic intens ori cand este foarte obosita, tensiunea poate sa creasca.
Insa, oscilatiile mari de tensiune sunt periculoase. Mai exact, atunci cand tensiunea creste foarte mult, iar aceasta situatie este periodica, exista un pericol pentru sanatate si pacientul trebuie sa mearga la medic pentru tratament.
Concret, atunci cand o persoana face un efort fizic sau cand este foarte obosita, tensiunea arteriala creste, practic asemenea unui mecanism de adaptare a organismului, ulterior va reveni la valori normale.
Atentie! In situatiile in care periodic tensiunea arteriala creste se poate spune ca persoana in cauza are tensiune oscilanta. Cu timpul, dupa luni sau ani, anumite persoane care au tensiune oscilanta pot dezvolta hipertensiune arteriala.
Depistarea valorilor tensionale oscialante se poate face cu ajutorul monitorizarilor Holter TA/24h.
Cuprins articol
Care sunt semnele si simptomele tensiunii arteriale oscilante
Sus• Durere de cap prezenta in special dimineata, si localizata in zona occipitala;
• Ameteli;
• Insomnie;
• Stari de greata;
• Amortirea mainilor si a picioarelor;
• Pierderea brusca a echilibrului.
Dureri in piept;
Trebuie specificat faptul ca se pot inregistra oscilatii ale tensiunii arteriale in functie de momentul in care are loc masurarea tensiunii. Astfel, din cauza emotiilor, pacientul poate sa aiba o tensiune ridicata in cabinetul medicului cardiolog. Aceasta manifestare a pacientului este cunoscuta drept „hipertensiune de halat alb”.
Care sunt cauzele
Sus• Printre cele mai frecvente cauze ale tensiunii arteriale oscilante este stresul, situatiile tensionante in care organismul se apara.
• Administrarea unor medicamente pot sa determine producerea oscilatiilor de tensiune, cele mai cunoscute sunt antidepresivele si antiinflamatoarele.
• Un anumit dezechilibru hormonal, iar in astfel de situatii pacientul va urma tratament recomandat de medicul specialist endocrinolog.
• Un exces de sare poate conduce in timp, la aparitia oscilatiilor de tensiune.
• Deshidratarea este un alt factor care favorizeaza fluctuatii ale tensiunii arteriale. De aceea, pentru a evita astfel de lucruri, trebuie sa bei 2 litri de apa pe zi, iar vara chiar 2,5-3 litri de apa.
In ce consta tratamentul tensiunii arteriale oscilante
SusIn primul rand, o persoana cu tensiunea arteriala oscilanta trebuie sa fie atenta la alimentatie.
Trebuie retinut faptul ca regimul alimentar in cazul pacientului cu tensiune oscilanta este alcatuit din alimente sarace in grasimi, sunt excluse carnea de porc, prajelile, mezelurile. Se recomanda renuntarea la fumat si evitarea consumului de alcool, acesta fiind periculos pentru tensiune.
Sarea se va consuma cu precautie, de preferat aceasta trebuie sa fie cat mai putin prezenta in mancare. Este recomandat consumul de salata, hrean, leustean, sfecla, fasole verde, cartofi, peste. De asemenea, pacientul trebuie sa faca cat mai multa miscare, dar aceasta sa fie controlata, nu in exces.
Totodata, de ajutor poate sa fie si combaterea obezitatii, precum si evitarea deshidratarii. Concret, un stil de viata sanatos si vizita regulata la medicul specialist cardiolog pentru urmarirea starii de sanatate a inimii sunt necesare daca se doreste evitarea altor probleme medicale serioase.
Medicatia cronica in cazul pacientilor hipertensivi include substante din clasa IECA/sartani, diuretice, blocante ale canalelor de calciu, betablocante.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Mituri si adevaruri despre cafeina
- Parkinson
- Sindromul premenstrual
- Ce este feocromocitomul?
- Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala
- Dieta DASH pentru scaderea tensiunii arteriale
- Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala
- Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune
- Tensiunea arteriala