Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele
SusStimulatoarele cardiace stabilesc bataile inimii, defibrilatoarele reseteaza inima. Daca inima ta nu bate la ritmul bun sau ritmul potrivit, medicii au mai multe optiuni care sa te ajute. Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele ajuta la stimularea batailor inimii atunci cand bolile de inima si alte afectiuni fac ravagii ritmului cardiac.
In mod normal, impulsurile electrice generate in inima ta o stimuleaza sa se contracte. Acest lucru muta sangele prin inima, catre plamani, permitand sangelui oxigenat sa intre inapoi si apoi pompandu-l cu forta catre corpul si creierul tau.
Daca impulsurile electrice sunt intrerupte din orice motiv, ritmul cardiac poate merge prea incet, ceea ce poate face necesar un stimulator cardiac. Dar daca impulsurile electrice se dezorganizeaza, inima ta poate bate prea repede si necesita un defibrilator implantabil.
Cuprins articol
- Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele
- Ce sunt stimulatoarele cardiace si ce fac ele?
- Care sunt diferitele tipuri de stimulatoare cardiace si diferitele numere de cabluri electrice?
- Ce este un defibrilator si ce face el?
- Unii pacienti au nevoie atat de defibrilator, cat si de stimulator cardiac?
- Concluzie
- Citeste pe aceeasi tema
Ce sunt stimulatoarele cardiace si ce fac ele?
SusUn stimulator cardiac este un dispozitiv electronic care mentine inima sa functioneze intr-un ritm normal si in ritm constant, trimitand socuri cu energie scazuta catre inima. Medicii se refera la viteza cu care stimulatoarele cardiace elibereaza aceste socuri drept „rata de stimulare”. Chirurgii cardiaci plaseaza un stimulator cardiac in interiorul corpului, de obicei in umarul pacientului; firele conduc de la stimulator cardiac la inima pacientului. Pentru a plasa un stimulator cardiac, chirurgul foloseste raze X sau ecocardiografie pentru a ghida derivatiile prin venele din gatul, pieptul sau coapsa pacientului pana in camerele inimii pacientului.
Progresele in tehnologia medicala au permis producatorilor sa micsoreze stimulatoarele cardiace, astfel incat dispozitivele sa fie suficient de mici pentru a fi implantate direct pe muschiul inimii.
Ca si in cazul defibrilatoarelor ICD, stimulatoarele cardiace dispun de senzori speciali care urmaresc ritmul cardiac si raspund in consecinta. Daca inima persoanei bate prea incet, stimulatorul cardiac va trimite socuri electrice pentru a ajuta la readucerea ritmului cardiac la normal. Unele modele ICD mai noi includ o functie de stimulare cardiaca care mentine inima sa bata la un ritm normal si un ritm sanatos.
Stimulatoarele cardiace sunt dispozitive implantabile care constau din:
- O unitate de control actionata de baterii (generator de impulsuri) implantata de obicei sub piele in zona pieptului.
- Sarma(e) de plumb care sunt trecute prin vene pana in camerele inimii si atasate la muschiul inimii pentru a va detecta ritmul cardiac si a furniza impulsuri mici de energie de la generatorul de impulsuri catre inima.
Stimulatoarele cardiace pot ajuta:
• Sa impiedice ritmurile inimii sa mearga prea incet.
• Sa coordoneze bataile inimii astfel incat camerele de sus si de jos si din stanga si din dreapta sa bata sincron. Acest lucru va poate ajuta daca aveti insuficienta cardiaca avansata.
Care sunt diferitele tipuri de stimulatoare cardiace si diferitele numere de cabluri electrice?
SusExist patru tipuri de baza de stimulatoare cardiace:
• O singura camera. Un cablu se ataseaza la camera superioara (atriala) sau inferioara (ventriculara) a inimii. Folosit in tulburari specifice de ritm.
• Camera dubla. Se folosesc doua cabluri, unul pentru camera superioara si unul pentru camera inferioara.
• Stimulatoare cardiace biventriculare (utilizate in terapia de resincronizare cardiaca). Acestea folosesc cabluri atasate la trei locuri - camera superioara si ambele camere inferioare (ventriculii drept si stang).
• Stimulatoarele cardiace fara plumb sunt o noua tehnologie care este miniaturizata si se pozitioneaza in camera inferioara si trateaza ritmurile lente ale inimii fara plumb.
Ce este un defibrilator si ce face el?
SusUn defibrilator furnizeaza un soc de electricitate inimii pentru a ajuta la restabilirea ritmului cardiac standard la un pacient a carui inima bate fie prea repede, fie prea incet. Aceste dispozitive pot, de asemenea, converti o frecventa cardiaca obisnuita daca persoana are un stop cardiac brusc, o afectiune in care inima pacientului nu mai bate. Un stop cardiac se poate intampla atunci cand o defectiune electrica a inimii persoanei cauzeaza batai neregulate ale inimii care impiedica inima sa pompeze sange catre creier, plamani si restul corpului.
Trei tipuri principale de defibrilatoare care sunt disponibile astazi:
• Defibrilator cardioverter implantabil (ICD) – Un dispozitiv pe care un chirurg il implanteaza in corpul pacientului.
• Defibrilator cardioverter purtabil (WCD) – Are senzori care se fixeaza pe piele, monitorizeaza ritmul inimii si emit un soc electric pentru a restabili bataile normale ale inimii (daca este necesar).
• Defibrilator extern automat (DEA) – Poate fi gasit in diferite locuri de munca si spatii publice, iar cei din jur pot folosi DEA in situatii de urgenta in care cineva a suferit un stop cardiac. De obicei, puteti gasii DEA-uri in locuri publice. Asociatia Americana a Inimii spune ca defibrilatoarele ar trebuii sa fie in orice loc public unde exista un risc mare ca cineva sa aiba un stop cardiac.
Pentru cei predispusi la stop cardiac, chirurgii cardiaci pot efectua proceduri chirurgicale minore pentru a plasa ICD-uri, de obicei folosind anestezie locala mai degraba decat anestezia generala. Ei fac o mica incizie pentru a plasa ICD, de obicei in sternul pacientului, de-a lungul coastelor acestora sau le trece prin vasele de sange pana la inima pacientului.
Defibrilatoarele cardioverter implantabile (ICD) sunt dispozitive care trimit inimii un semnal puternic de „resetare” atunci cand camerele inferioare ale inimii (ventriculii) bat foarte repede sau neregulat. Aceste aritmii ventriculare pot aparea fara avertisment si sunt adesea fatale. Aproape 95% dintre toti oamenii care sufera de stop cardiac mor inainte de a ajunge vreodata la spital.
Defibrilatoarele pot ajuta:
• Salvarea vietilor pacientilor care au aritmii ventriculare rapide.
• Pacientii care sufera de leziuni semnificative ale inimii dupa atacuri de cord sau functionarea deficitara a muschilor inimii din cauza cardiomiopatiei. Acesti pacienti prezinta un risc mai mare de aparitie a aritmiilor ventriculare periculoase si beneficiaza de implantarea ICD.
Unii pacienti au nevoie atat de defibrilator, cat si de stimulator cardiac?
SusDa. Dar majoritatea defibrilatoarelor au si abilitati de stimulare cardiaca. Daca aveti insuficienta cardiaca, un dispozitiv combinat cu defibrilator biventricular va ajuta inima sa pompeze sangele mai puternic. De asemenea, va protejeaza impotriva aritmiilor potential fatale. Pentru altii, defibrilatorul protejeaza impotriva aritmiilor care pun viata in pericol, iar stimulatorul cardiac sustine ritmul cardiac daca devine prea incet. Adesea, defibrilatorul poate folosi si stimulatorul cardiac pentru a incetini ritmurile rapide ale inimii. Exista un defibrilator mai nou in care cablul este plasat sub piele, nu prin vene. Acest tip nu ritmeaza, dar este mai bine in anumite conditii pe care medicul dumneavoastra le poate explica.
Nu sunt stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele doar pentru batrani?
Nu. Tulburarile de ritm periculoase pot afecta si tinerii. Cand sportivii se prabusesc pe teren dupa antrenament, vinovat este adesea o forma de anomalie a ritmului cardiac. In ambele cazuri, defibrilatorul poate detecta cand inima incepe sa tremure sau sa bata neregulat si o poate reseta, salvandu-ti viata.
Pentru a determina ce tip de aparat este potrivit pentru tine, cardiologul tau va face teste pentru a determina ce tip de tulburare de ritm aveti si daca aveti nevoie de tratament.
Concluzie
SusPacemakerele sunt concepute pentru a va impiedica inima sa mearga prea incet si acest lucru va ajuta inima sa pompeze mai mult sange in organism. Defibrilatoarele salveaza inima dintr-un ritm cardiac rapid si confuz, care este de obicei fatal. Unii oameni au nevoie de ajutor cu ambele probleme.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/arrhythmia/defibrillator-vs-pacemaker
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii
- Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament
- Terapia de resincronizare cardiaca
- Magnetii de frigider, pericol de moarte pentru cardiaci. Ce descoperire impo ...
- Stimularea metabolismului
- Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca
- Cum conduc afectiunile cardiace la debutul deficientelor mentale
- Defibrilatorul automat poate salva vieti
- Ce implica defibrilarea si cine o poate face?