Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Solutii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Fluxul sanguin – generalitati si rolul acestuia

Sus
Solutii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui

Din punct de vedere anatomic, sistemul circulator este reprezentat de un ansamblu de vase de sange de calibru diferit, conectate intre ele si distribuite pe intreg teritoriul organismului. Prin aceste vase circula sangele incarcat cu oxigen si nutrienti furnizand aceste elemente tesuturilor, urmand ca de la nivelul acestora sa fie preluat sangele neoxigenat si diferite reziduuri ce vor fi eliminate de catre plamani si rinichi.

Hemodinamica acestui ansamblu de vase presupune si implicarea functiei de pompa a inimii, impreuna sustinand buna functionare a organismului prin reglarea circulatiei sangelui la nivelul corpului. Viteza de curgere a sangelui poate suferi modificari din diverse cauze. Fluxul sanguin la nivelul extremitatilor apare deficitar, mainile si picioarele nu mai primesc necesarul de oxigen si nutrienti, motiv pentru care vor fi reci, palide sau cu tulburari trofice.

Prezenta problemelor de circulatie ar trebui sa reprezinte un indiciu pentru efectuarea unor investigatii suplimentare asupra sistemului circulator in vederea elucidarii cauzei care a perturbat fluxul sanguin.

Cuprins articol

  1. Fluxul sanguin generalitati si rolul acestuia
  2. Factori care perturba circulatia sangelui
  3. Cum se manifesta deficitul circulator?
  4. Cum putem imbunatati fluxul sanguin?
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Factori care perturba circulatia sangelui

Sus

Exista numerosi factori care pot contribui la ingreunarea fluxului sanguin. Substantele nocive precum tutunul si alcoolul au ca efecte secundare instalarea afectiunilor cardiovasculare si contribuie la degradarea vaselor de sange, la formarea placilor de aterom, fapt care va ingreuna curgerea sangelui prin lumenul vasului respectiv.

Surplusul ponderal, pe langa excesul de trigliceride si colesterol care se acumuleaza in placile de aterom, exercita presiune pe vasele de sange ingreunand curgerea normala a coloanei de sange.

Tulburarile de coagulare cu formarea trombilor sau a cheagurilor de sange cauzeaza obstructii de diferite grade de severitate la nivelul lumenului vascular, fapt care incetineste sau blocheaza complet fluxul sanguin in teritoriul respectiv.

Lipsa miscarii si stilul de viata sedentar cauzeaza staza la nivelul arborelui circulator. Circulatia sangelui prin vasele de sange este incetinita, prin urmare tesuturile si extremitatile vor manifesta efecte ale deficitului circulator precum ischemie, paloare, tegumente reci si modificari trofice (ulceratii, lipsa pilozitatii) .

Ingustarea vaselor de sange de la nivelul extremitatilor, asa cum se intampla in cazul unor afectiuni cum ar fi boala Raynaud si diferite vasculite, reduc fluxul normal al coloanei sanguine. Acest fapt duce la apritia senzatiei de furnicaturi si frig la nivelul teritoriului afectat. Boala arteriala periferica este iarasi o cauza a deficitului circulator.

Cum se manifesta deficitul circulator?

Sus

O circulatie sanguina deficitara are repercursiuni la nivelul organismului. Efectele resimtite de catre pacient includ senzatia de frig si amorteala la maini si picioare, tegumentele sunt palide, reci si pot aparea edematiate. Reducerea fluxului sanguin scade si cantitatea de oxigen si nutrienti de care are nevoie tesutul cerebral, motiv pentru care se instaleaza deficitul de atentie, probleme de concentrare si oboseala.

Lipsa oxigenarii adecvate va afecta, de asemenea, cordul si plamanii, fapt manifestat prin oboseala, dispnee si simptomatologie cardiaca de tip ischemic. De asemenea, incetinirea fluxului sanguin se poate manifesta prin semne de insuficienta cardiaca, si anume aparitia senzatiei dureroase la nivelul membrelor inferioare, edeme, vene varicoase, iar in cazuri mai grave, ulceratii la nivelul acestora. Crampele musculare se instaleaza tot pe fondul deficitului de oxigen pe care ar trebui sa il livreze coloana de sange.

Cum putem imbunatati fluxul sanguin?

Sus

Intr-o prima etapa este important sa stiti ce anume a cauzat deficitul de circulatie. In cazul in care acesta a aparut ca urmare a unei alte patologii precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau al unor afectiuni care cauzeaza obstructii la nivelul vaselor de sange, este necesara tratarea acesteia dupa consultul unui medic de specialitate care va va recomanda tratamentul necesar.

De asemenea, exista mai multe solutii la care puteti apela pentru a va imbunatati circulatia sanguina. Stilul de viata joaca un rol important in acest sens. Este importanta mentinerea colesterolului si a trigliceridelor la valori normale pentru a preveni depunerea lor in peretii vaselor de sange cu formarea placilor de aterom care reduc fluxul coloanei sanguine.

Evitarea consumului de grasimi saturate si implementarea unei diete sanatoase bazate pe fructe, legume, seminte, nuci, fibre si cereale integrale aduc beneficii in acest sens. Antioxidantii din alimente precum ceapa, legumele verzi si ceaiurile contribuie la evitarea problemelor de circulatie. Grasimile sanatoase de tip omega-3 au un rol protector pentru vasele de sange si mentinerea sanatatii cordului, iar pestele este bogat in acest element. Hidratarea adecvata favorizeaza mentinerea volumului din patul vascular, prin urmare consumul de lichide contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Este important sa evitati acei factori care perturba buna functionare a arborelui circulator. Renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool sunt actiuni recomandate in acest sens, iar oricat de dificil ar parea de realizat, beneficiile vor fi usor de observat in timp daca faceti un efort de vointa si rabdare punand sanatatea pe primul plan. Ingreunarea circulatiei sanguine poate fi consecinta hipertensiunii arteriale, iar cum tensiunea arteriala creste in situatii stresante, renuntati sau reduceti pe cat este posibil nivelul de stres.

Sunt o multime de sporturi sau activitati fizice pe care le puteti practica si care va ajuta la imbunatatirea circulatiei, alergatul, inotul, exercitiile de tip pilates numarandu-se printre ele. Indiferent ce anume alegeti, miscarea de orice fel va mentine vitalitatea organismului si imbunatateste circulatia sanguina.

O viata activa ajuta starea generala de sanatate, mentinand printre altele si buna functionare a sistemului cardio-vascular. Miscarea stimuleaza fluxul sanguin, contribuind astfel la oxigenarea adecvata a tesuturilor. In egala masura, mentinerea unei greutati corporale adecvate si pierderea ponderala acolo unde este cazul, favorizeaza circulatia.

Alimentatia joaca un rol important in mentinerea bunei functionari a sistemului circulator. Este important sa va asigurati o dieta cat mai sanatoasa, echilibrata si care sa va ofere necesarul de vitamine si minerale. Dintre acestea, vitaminele grupului B (niacina, acidul folic), vitamina C, vitamina K, vitamina E, magneziu, seleniu, acizii grasi omega -3 sunt printre cele mai recomandate in sustinerea naturala a circulatiei sanguine. Acestea se gasesc in legume si fructe viu colorate, in seminte, alune, nuci, cereale, citrice, lactate, in uleiul de masline si peste.

Concluzii

Sus

Dificultatile circulatiei sanguine pot avea numeroase cauze si au manifestari neplacute precum senzatia de frig, intepatura la nivelul extremitatilor, tegumente reci si palide. In unele situatii, ingreunarea circulatiei este o manifestare a unei afectiuni de baza care necesita investigatii medicale si tratament adecvat.

Este bine sa cunoasteti ca exista resurse naturale de imbunatatire a circulatiei, miscarea, renuntarea la tutun si alcool, adoptarea unei diete sanatoase si mentinerea greutatii corporale in limite normale fiind unele dintre elementele care contribuie la imbunatatirea fluxului sanguine.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32095904/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vasculitis/symptoms-causes/syc-20363435
https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-increase-blood-flow


Medici specialisti Cardiologie