Programe de recuperare cardiovasculara
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Ce este recuperarea cardiovasculara
SusRecuperarea cardiovasculara presupune ansamblul tuturor masurilor luate dupa un eveniment acut cardiovascular in scopul asigurarii unei calitati a vietii cat mai aproape de normal. Este foarte important ca acest proces al recuperarii sa inceapa cat mai curand, sa fie efectuat cu regularitate, corect si supravegheat de catre o echipa multidisciplinara.
Cuprins articol
Indicatii
SusIn ceea ce priveste indicatiile programului de recuperare, categoriile de pacienti eligibili si cu indicatie ferma sunt cei cu sindrom coronarian cronic( dupa un infarct miocardic acut sau cei cu angina pectorala de efort stabila), pacientii care au suferit diverse proceduri interventionale/chirurgicale, cei cu insuficienta cardiaca sau purtatori de diferite dispozitive medicale cardiace.
Contraindicatii
SusCa si contraindicatii, putem sa vorbim despre pacientii care se afla in fata unei insuficiente cardiace acute sau cornice decompensate, cu infarct miocardic acut sau angina instabila, aritmii cardiace cu potential fatal, pericardita in cantitate moderata/mare, prezenta unui tromb rezidual intracavitar, valvulopatii severe, tulburari locomotorii.
Obiective
SusPrincipalul obiectiv consta in asigurarea independentei in desfasurarea activitatilor zilnice si presupune:
- controlul factorilor de risc cardiovascular;
- ameliorarea simptomatologiei si cresterea treptata a tolerantei la efort;
- educatia sanitara;
- imbunatatirea prognosticului.
Pentru atingerea obiectivelor, este necesara existenta unei strategii dar si a unei echipe multidisciplinare. Cadrele medicale implicate in evaluarea, elaborarea si urmarirea recuperarii cardiovasculare sunt medicul specialist cardiolog, medicul internist, consilier in nutritie si dietetica, kinetoterapeut, asistenti medicali, psiholog.
Elaborarea planului de recuperare este un proces complex, dinamic, si presupune o atenta si documentata evaluare initiala, o anamneza corecta cu identificarea istoricului medical, consiliere psihologica/ dietetica, prescrierea unui antrenament fizic in limita tolerantei, cu cresterea gradata a treptei de efort, identificarea si controlul factorilor de risc cardiovascular( controlul greutatii, al valorilor tensionale/glicemice, al profilului lipidic etc).
Pasii recuperarii cardiovasculare
SusInainte de includerea intr-un program de recuperare, fiecare pacient are nevoie de o prima evaluare clinica si paraclinica. Din punct de vedere clinic, anamneza va releva prezenta simptomatologiei si severitatea acesteia, istoricul medical, iar examenul obiectiv poate pune in evidenta anumite semne ce pot influenta procesul de recuperare.
Paraclinic, este foarte importanta efectuarea unui set de analize uzuale( hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, transaminaze hepatice, ionograma, profil lipidic) in vederea depistarii unor factori de risc modificabili sau care pot fi controlati. De asemenea, pentru evaluarea structurala si functionala a cordului se indica efectuarea unui traseu EKG, a unei ecocardiografii sau a altor investigatii imagistice suplimentare daca sunt necesare.
Depistarea unor aritmii cu potential malign, precum si a unei tensiuni oscilante se poate face prin monitorizarea Holter EKG/24h, respectiv Holter TA/24h. In vederea stabilirii capacitatii de efort, fiecare pacient poate fi supus uneia dintre urmatoarele proceduri:
- test de mers timp de 6 minute;
- testul de efort pe banda rulanta sau bicicleta speciala;
- evaluarea functionala cardiorespiratorie;
- alte tehnici imagistice cardiovasculare in timpul efortului/stresului miocardic.
Dupa o prima evaluare, pe baza datelor clinice si paraclinice, fiecare pacient va fi incadrat intr-o grupa de risc (risc scazut, intermediar sau crescut) si in functie de aceasta se poate prescrie gradul si tipul de activitate fizica. Gradul de dificultate al antrenamentului este esential si va fi decis individual in functie de rezultatul testarii cardiopulmonare in timpul efortului.
Tintele programului de recuperare vizeaza prevenirea agravarii/degradarii conditiei fizice si psihice, revenirea la starea clinica anterioara episodului acut si mentinerea acesteia pe termen lung.
Pentru un program reusit de recuperare cardiovasculara, durata activitatii fizice in cadrul unei sedinte trebuie sa fie de minim 30 minute , cu o medie de 3-5 sedinte/ saptamana.
Preventie
SusPreventia cardiovasculara nu ar trebui privita ca un regim drastic/ dieta, ci trebuie insusita ca un stil de viata ce presupune miscare zilnica (minim 20 minute de mers pe jos), renuntare la fumat, consum moderat de alcool, controlul valorilor glicemice ( valorile normale sunt intre 70 si 100 mg/dl a jeun) si al tensiunii arteriale ( valorile normale sunt <140/90mmHg), alimentatie sanatoasa( consum de peste, carne alba, fructe, legume) cu evitarea alimentelor procesate, a prajelilor, grasimilor si restrictia consumului de sare.
Studiul Cardio-Zone derulat la nivel national cu harta tarii impartita in 8 regiuni, a avut drept scop determinarea prevalentei factorilor de risc cardiovascular la pacientii medicilor de familie.
Rezultatele acestui studiu au dus la concluzia faptului ca in continuare, bolile cardiovasculare si factorii de risc cardiovascular au o prevalenta crescuta in randul populatiei, indiferent de regiune . De asemenea, controlul factorilor de risc cardiovascular la nivelul medicilor de familie este insuficienta si necesita o mai buna colaborare interdisciplinara dar si intensificarea efortului pentru o educatie sanitara optima.
Reintegrarea profesionala si consilierea psihologica
SusPe langa recuperarea functionala si ameliorarea calitatii vietii, este foarte important sa se tina cont de reintegrarea profesionala a pacientului cardiovascular.
In procesul de reintegrare, se va tine cont de mai multe aspecte, precum :
- varsta, ocupatia, pregatirea profesionala, severitatea afectiunii cardiovasculare;
- adaptarea pacientului la noua situatie medicala si impactul psihologic;
- fisa postului, accesul la serviciile medicale.
Limite
SusLa noi in tara, notiunea de recuperare cardiovasculara este intr-un con de umbra, intrucat sunt foarte putini pacienti care sunt indrumati catre un centru specializat, desi sunt eligibili. Raportul publicat in anul 2010, a aratat ca la nivel european mai putin de jumatate dintre pacientii eligibili beneficiaza de program de recuperare cardiovasculara.
Printre cauzele identificate ale neincluderii intr-un program de recuperare se regasesc:
- absenta indicatiei de recuperare de catre medicul specialist dupa un eveniment acut;
- nivelul de trai socio-economic, absenta educatiei sanitare, accesul la servicii medicale;
- absenta centrelor de recuperare cardiovasculara, absenta mijloacelor de transport.
Concluzii
SusPentru a putea discuta despre un program de recuperare reusit, avem nevoie de un sistem medical pregatit in acest sens( multiple centre de recuperare, asigurari sociale, echipa medicala multidisciplinara, accesibilitate) dar si de pacienti complianti si cooperanti. Fiind vorba despre un program pe termen lung, sunt foarte importante disciplina, regularitatea si sprijinul in parcurgerea intregului proces.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2665984/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20300001/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Operatia de bypass coronarian
- Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau
- Ce afectiuni medicale pot beneficia de kinetoterapie?
- Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare
- Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei
- Inima sanatoasa, corp sanatos
- Analize medicale recomandate barbatilor peste 40 de ani