Procedura Tavi eficienta in stenoza aortica
Ce este procedura TAVI
SusTAVI sau Inlocuirea valvei aortice prin transcateterism, este o procedura utilizata in tratamentul final al stenozei de valva aortica. Valva aortica este situata intre ventriculul stang (camera inferioara stanga) si baza arterei aorte, cea mai mare artera din organism. Atunci cand apare stenoza aortica, valva este mult ingustata, nu se mai deschide corespunzator si nu permite sangelui sa treaca din inima in aorta. Atunci cand fluxul sanguin este restrictionat la nivelul valvei aortice, organele din intreg organismul vor avea o perfuzie sanguina deficitara.
Procedura TAVI este o solutie pentru a restabili debitul cardiac si astfel fluxul sanguin normal, precum si pentru a ameliora simptomele date de patologia valvei aortice. Cele mai comune simptome intalnite la pacientii cu stenoza aortica sunt durerea toracica, dispneea, fatigabilitate, intoleranta la efort, sincopa la efort (lesin).
Cuprins articol
TAVI - procedura minim invaziva
SusTAVI este o procedura minim invaziva, ceea ce o face o alternativa buna in cazul pacientilor care au contraindicatii pentru operatia pe cord deschis. Valva aortica poate fi, astfel, inlocuita prin 2 modalitati: operatia pe cord deschis cu inlocuirea directa a valvei, sau TAVI care se realizeaza prin cateterism. Alegerea metodei se face de catre medicul specialist cardiolog, impreuna cu un medic cardiolog interventionist.
Factori precum varsta, severitatea stenozei, stilul de viata si prezenta factorilor de risc cardiovasculari, pot influenta ce tratament este potrivit pentru fiecare pacient. Cert este ca pacientii care fac TAVI petrec o perioada mult mai mica in spital dupa interventie, recuperarea fiind rapida si usoara.
Medicul cardiolog va poate recomanda TAVI, daca aveti:
• Stenoza aortica severa, cu semne si simptome importante, severe, persistente
• valva artificiala biologica, ce nu functioneaza corespunzator
• Alte probeleme de sanatate, precum afectiuni renale, pulmonare, sau alte boli cardiace asociate stenozei aortice
In ziua interventiei
Intreaga procedura se va desfasura la spital, de catre medicul cardiolog care se ocupa de dumneavoastra. TAVI tine de domeniul interventionist, dar poate fi efectuata si de catre un chirurg cardiovascular. In functie de particularitatile cazului, vor alege ce fel de anestezie este optima pentru dumneavoastra. Veti fi fie adormit complet, fie va va fi anesteziata doar zona de interventie. Diferenta esentiala dintre TAVI si operatia pe cord deschis este faptul ca in timpul TAVI, inima va continua sa bata in ritmul ei. In operatia pe cord deschis, inima este oprita si circulatia devine extracorporeala.
O procedura TAVI obisnuita dureaza aproximativ o ora, ceea ce inseamna automat si un timp de spitalizare mai scurt, post-interventie.
In timpul TAVI
TAVI se poate realiza in multiple moduri, dintre care cea mai comuna abordare o reprezinta incizia la nivelul membrului inferior, mai exact la nivelul vaselor femurale. Acest lucru poarta numele de abord transfemural.
Astfel, primul pas este incizia mica facuta la nivelul coapsei superioare. Acela este locul in care medicul va insera un tub scurt, subtire, gol, numit cateter, care va intra si va lua traiectul arterei femurale. Cateterul este incet si cu grija avansat prin vasele mari de sange, pana in aorta si pana la valva aortica. Pe calea nou formata se va introduce valva artificiala, care va strabate acelasi traiect. Tubul care contine noua valva va avea atasat si un mic balon la capat.
Atunci cand valva artificiala ajunge la locul fiziologic al valvei aortice, balonul este umflat, facand practic loc la nivelul valvei aortice. Odata ce este instalata valva, balonul este dezumflat si indepartat, inapoi catre artera femurala.
Noua valva se va deschide si inchide precum o valva aortica normala, sanatoasa. Medicul se va asigura ca valva functioneaza, prin cateva mici teste, inainte sa incheie procedura.
Dupa procedura
Veti petrece, cel mai probabil, urmatoarea noapte in unitatea de terapie intensiva, unde veti fi atent monitorizat dupa interventie. Durata de timp pe care o veti petrece in spital dupa interventie nu poate fie xact precedata, fiindca difera de la caz la caz. Unele persoane pot pleca acasa a doua zi, iar altii petrec pana la 5 zile internati. In orice caz, perioada de spitalizare este cu mult mai scurta decat in cazul unei interventii pe cord deschis, iar recuperarea este usoara si totala.
Inainte sa parasiti spitalul, medicul va va oferi instructiuni si recomandari in legatura cu medicatia pe care trebuie sa o luati. De asemenea, veti fi instruit si cum sa aveti grija de locul inciziei, cum sa observati anumite modificari, semne sau simptome la acel nivel. Semnele alarmante pentru o infectie includ febra, durere intensa locala, tumefiere, roseata la nivelul locului de cateterism.
Cateva medicamente ce sunt prescrise pacientilor care au trecut prin aceasta interventie, includ:
Anticoagulante. Medicamentele anticoagulante sunt prescrise in mod preventiv, pentru a evita formarea de trombi intracardiaci si extracardiaci. Luati aceste medicamente doar la prescrierea medicului si conform indicatiilor sale.
Antibiotice. Valvele artificale predispun organismul la infectii, in special la infectii cardiace (endocardita, miocardita). Majoritatea bacteriilor ce produc aceste infectii au calea de intrare cavitatea bucala. Astfel, acesti pacienti trebuie sa fie si mai atenti la igiena dentara si igiena orala, precum si la interventiile stomatologice pe care le fac.
Vizitele regulate la medic, precum si analizele de rutina efectuate de 2 ori pe an, sunt necesare dupa interventia de inlocuire a valvei aortice. In acest fel se poate confirma ca valva functioneaza cum trebuie, si se pot descoperi din timp anumite defecte valvulare.
Nu uitati sa comunicati medicului daca apar orice simptome noi, sau daca simptomele vechi se inrautatesc dupa procedura:
• Ameteala, confuzie
• Tumefiere a membrelor inferioare
• Castig brusc in greutate
• Oboseala extrema, nefireasca
• Semne si simptome ale infectiei
Apelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati:
• Durere toracica severa
• Lipsa de aer aparuta brusc
• Sincopa (lesin)
Rezultate
SusTAVI este foarte eficienta in ameliorarea simptomelor date de stenoza aortica moderata si severa, ceea ce imbunatateste considerabil calitatea vietii. TAVI este o forma de tratament preferata tocmai datorita caracterului ei minim invaziv, ce nu implica la fel de multe riscuri si precautii precum operatia clasica.
In timpul perioadei de recuperare, si nu numai, este esential sa mentineti un stip de viata sanatos. Fiti atenti la urmatoarele aspecte:
• Nu fumati.
• Consumati alimente diverse, cat mai multe legume si fructe, cat mai putina sare si alimente foarte sarate, procesate
• Faceti exercitii fizice regulat; stabiliti o rutina potrivita, impreuna cu medicul dumneavoastra
• Ramaneti la o greutate optima
Riscuri si complicatii
SusCa orice interventie medicala, chiar daca este minim invaziva, TAVI prezinta cateva riscuri pe care pacientii trebuie sa le cunoasca. Potentialele riscuri pot include:
• Hemoragii importante
• Complicatii ce tin de structura vasului de sange
• Defecte ale valvei artificiale, precum regurgitarea valvulara
• Aritmii induse de cateter
• Boli renale
• Infarct miocardic in timpul interventiei
• Infectie
• Deces
Riscurile, desi posibile, au fost raportate in cazuri rare si la pacienti cu numeroase comorbiditati. Astfel, beneficiul depaseste riscurile, in procedura TAVI.
Concluzie
SusTAVI este o interventie de inlocuire a valvei aortice, pentru pacientii cu stenoza aortica. Aceasta se face la anumite categorii de pacienti, fiind mereu analizata si optiunea de operatie pe cord deschis. Rezultatele TAVI sunt excelente si imbunatatesc considerabil viata acestor pacienti.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/transcatheter-aortic-valve-replacement/about/pac-20384698
https://www.bostonscientific.com/en-EU/medical-specialties/structural-heart/acurate-neo2/tavi-technology.html?utm_source=google&utm_medium=search-brand_paid&utm_campaign=ic-sh-emea_en-acurateneo2_sem_search-hcp&utm_content=technology_ad-search-n-n&cid=ps10008320&gclid=Cj0KCQjwxtSSBhDYARIsAEn0thTbrONsH1DYWxMLn7bmPcmE2vxpZqGlks3yMK_My3o-MpPW_Nuw7QQaArOkEALw_wcB
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament
- Protezele valvulare - tehnologia care prelungeste viata inimii
- Malformatii cardiace congenitale
- Miocardita pediatrica
- Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii
- Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament
- Fibrilatia ventriculara
- Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica)
- Diferenta dintre atacul de cord si disectia aortica
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente