Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Principalele afectiuni asociate durerilor in piept

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Principalele afectiuni asociate durerilor in piept

Aparent din senin, marea majoritate a oamenilor s-au confruntat la un moment dat cu o durere in piept, un disconfort care a tinut cateva secunde, minute sau zile. Desi de regula, acest disconfort nu reprezinta o problema de sanatate, sunt si cazuri cand poate sa fie un semn de alarma.

Mai exact, durerea in piept se poate asocia cu mai multe afectiuni precum: infarct miocardic, embolism pulmonar, atac de panica, reflux gastroesofagian, contractura musculara, nevrita intercostala etc.

De aceea, daca durerea se repeta este indicat sa mergi la medic pentru un control amanuntit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Afectiuni asociate durerilor in piept
  3. Sfaturi pentru prevenirea durerilor in piept
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Afectiuni asociate durerilor in piept

Sus

• Infarctul miocardic, o problema medicala grava, potential fatala. Durerea din momentul unui infarct miocardic este mai severa si nu dispare imediat, chiar daca persoana in cauza se odihneste sau administreaza nitroglicerina sublingual. De asemenea, durerea este asociata si cu simptome precum transpiratie abundenta, greata, slabiciune, iar prezenta de urgenta la spital este obligatorie.

• Angina pectorala, o alta problema localizata la nivelul inimii. Practic are loc un blocaj in vasele de sange ale inimii, care reduce fluxul de sange si de oxigen care merge la muschiul inimii, in felul acesta aparand durerea. De regula, durerea iradiaza in umar si la nivelul bratului. Durerile in piept, care sunt cauzate de angina pectorala, pot fi declansate de exercitiul fizic, de emotii puternice sau de un nivel ridicat de stres si cedeaza sau se reduc complet la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual.

• Probleme gastro-intestinale. Principala problema este boala de reflux gastroesofagian. Principalii factori care o declanseaza sunt anumite alimente bogate in grasimi, condimentate, prajelile dar si abuzul de fumat si alcool. Durerea de inima si arsurile provocare de refluxul de acid sunt asemanatoare, de aceea trebuie mers la medic pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului.

• Pancreatita, este o alta problema de natura gastro-intestinala care are ca simptome durerea in piept.

• Anumite probleme de sanatate localizate la nivelul plamanilor. De exemplu, in cazul unei pleurezii apar dureri puternice in piept, dureri resimtite mai ales cand persoana in cauza tuseste, respira sau stranuta. Si embolismul pulmonar are ca manifestari durerea in piept si apare dupa o tromboza venoasa profunda. De asemenea, pneumopatile agravate pot avea ca simptomatologie durerea in pipet sau junghi toracic.

• Suprasolicitare sau intindere musculara. Sunt cazuri in care un traumatism sau chiar o fractura la nivelul coastelor poate duce la o respiratie dificila si la dureri in piept. In astfel de cazuri inclusiv si cele mai mici miscari sunt insotite de dureri puternice.

• Atacul de panica poate sa aduca cu sine dureri in zona pieptului. Aceasta stare se caracterizeaza prin ameteli, respiratie dificila, palpitatii, tremurat si senzatie de sufocare.

• Virozele respiratorii. Este foarte posibil ca in timpul unei viroze respiratorii puternice, pericarul ( testul care inveleste si protejeaza inima) sa fie supus unui proces inflamator, afectiunea numindu-se pericardita. Aceasta este insotita de dureri in piept care cedeaza in clipa in care pacientul sta in pat, relaxat.

• Afectiuni oncologice. Patologia oncologica, in functie de localizare si stadializare se poate manifesta prin dureri in piept si trebuie obligatoriu ca persoana in cauza sa mearga la medic.

Sfaturi pentru prevenirea durerilor in piept

Sus

Este esential sa avem un stil de viata echilibrat, cu evitarea consumului de alcool si oprirea fumatului. Alimentatia este recomandat sa fie cat mai sanatoasa, se evita mancarea condimentata, prajelile, alimentatia tip fast-food.

Este bine sa se faca controale periodice la inima, plamani, stomac, esofag, macar investigatiile de baza. Un rol important in mentinerea sanatatii il are si sportul efectuat cu regularitate.

Tratament

Sus

Tratamentul este stabilit de medic dupa obtinerea unui diagnostic de certitudine. In functie de boala care determina durerile in piept, pot fi prescrise antispastice, atialgice, antiinflamatoare, antihipertensive sau chiar antibiotice.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter