Premiera nationala la ARES: Un dispozitiv de resincronizare si defibrilare cardiaca montat fara a trece prin valva tricuspida a inimii
Pentru prima data in Romania, unui pacient i-a fost montat un sistem de resincronizare cardiaca, cu suport de defibrilare, fara a trece prin valva tricuspida. Procedura, extrem de rara si complicata, a fost realizata la ARES, in Bucuresti, de o echipa mixta de cardiologi clinicieni, interventionisti si aritmologi.
Pacientul, in varsta de 75 de ani, suferise in urma cu 3 ani o interventie minim invaziva pentru reducerea regurgitarii mitrale si tricuspidiene severe. Practic, pe doua dintre valvele inimii sale, valva mitrala si valva tricuspida, medicii de la ARES montasera atunci dispozitive sub forma de clip, care aduceau impreuna foitele valvelor, impiedicand sangele sa se intoarca in atriul stang, respectiv in atriul drept. in urma acestei interventii, pacientul care suferea de insuficienta cardiaca severa, congestiva, cu disfunctie sistolica importanta a inimii, a avut o evolutie foarte buna. El este printre putinii pacienti din lume la care s-a efectuat o astfel de procedura.
”Acest pacient a avut parte de interventii de pionierat in cardiologia interventionala. Mai intai, a trecut printr-o interventie simultana de corectie interventionala a celor doua valve, mitrala si tricuspida, cu dispozitivul Mitraclip. Am obtinut rezultate excelente si statusul pacientului s-a imbunatatit considerabil, procedura l-a tinut departe de spital, cu o calitate a vietii buna” spune dr. Vlasis Ninios, medic cardiolog la ARES.
In urma cu cateva saptamani, pacientul a inceput sa manifeste din nou simptome ale insuficientei cardiace: picioare umflate, lipsa de aer pronuntata, oboseala la efort. Medicii cardiologi au constatat in urma unui examen complet ca barbatul sufera de o afectiune electrica a cordului: tulburare de conducere intraventriculara cu o durata mai lunga a complexului QRS.
In astfel de cazuri este recomandata terapia de resincronizare, prin implantarea unui dispozitiv de tip defibrilator cardioverter implantabil (ICD). in mod uzual, terapia de resincronizare cardiaca presupune implantarea a trei sonde: o sonda in atriul drept, o sonda in ventriculul stang, care are rol de stimulare si duce la ingustarea complexului QRS si la o resincronizare ventriculara si o sonda in ventriculul drept care are si un electrod de defibrilare. in cazul acestui pacient, a treia sonda nu putea fi montata la nivelul ventriculului drept, existand riscul de a disloca unul dintre clipurile de pe valva tricuspida si a provoca insuficienta tricuspidiana severa.
Echipa ARES, formata din dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolog cu competenta in cardiologie interventionala, dr. Ion Bostan, medic primar cardiolog supraspecializat in electrofiziologie si aritmologie si dr. Crina Radulescu, medic specialist cardiolog cu competenta in ecografie transesofagiana, a analizat cazul pacientului si a propus o solutie alternativa.
”Ceea ce face aceasta procedura unica este ca am vrut sa evitam sa pozitionam una dintre sondele dispozitivului, prin valva tricuspida, in ventriculul drept, desi aceasta este pozitionarea uzuala. ingrijorarea noastra era ca am fi putut afecta functia valvei tricuspide sau chiar pozitia unuia dintre clipurile implantate acolo. Astfel ca am ales o solutie alternativa: am pozitionat sonda intr-o vena de la nivelul inimii: mid cardiac vein” spune dr. Ninios.
”Procedura a decurs exact conform planului nostru, s-a reusit implantarea sondei de defibrilare la nivelul acestei vene si sonda de ventricul stang in sinusul coronar. Dupa reglarea parametrilor de stimulare, avem practic un sistem de resincronizare cardiaca, fara a trece prin valva tricuspida. si asta este intr-adevar ceva deosebit. Sunt foarte putine cazuri in lume care s-au facut astfel, la alti pacienti care aveau contraindicatie de a se intra prin valva tricuspida, de tipul proteze mecanice tricuspidiene. in momentul in care iti propui sa nu lezezi in vreun fel aparatul tricuspidian sau o proteza tricuspidiana, aceasta ar fi o solutie” explica dr. Crina Radulescu, medic specialist cardiolog la ARES.
”La ARES, inovam in permanenta si cautam solutii pentru pacientii nostri, indiferent de cat de complicat sau neobisnuit este cazul. Pentru acest pacient am apelat in trecut la o solutie inovatoare, iar astazi echipa ARES a gasit din nou o varianta de tratament care sa i se potriveasca. Pana in prezent, la pacientii cu Mitraclip pe valva tricuspida, nu a fost regasit niciun caz similar citat in literatura de specialitate” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical ARES.
Dispozitivul implantat pacientului este unul de ultima generatie, cu doua compenente importante: pe de o parte corectarea asincronismului ventricular, de alta parte evitarea mortii subite datorate aritmiilor ventriculare. Resincornizarea ventricualara creste calitatea vietii pacientului si il ajuta sa se simta mai bine, sa mearga mai mult, sa respire mai bine, sa oboseasca mai putin. in acelasi timp, suportul de defibrilare il protejeaza de moartea subita cardiaca. in cazul in care defibrilatorul detecteaza aritmii maligne, aplica stimulare antitahicardica, intr-o prima faza, sau soc electric intern, pentru a reporni inima.
Dupa interventie, pacientul se simte bine si va fi externat in cateva zile. in urmatoarele trei, pana la sase luni, medicii vor monitoriza datele colectate de dispozitivul implantat si vor urmari daca raspunde la terapia de resincronizare.
Este cea de-a cincisprezecea premiera medicala realizata la ARES. De la infiintare si pana in prezent, echipa medicala ARES a reusit interventii fara precedent in Romania, printre care se numara implantarea primelor dispozitive Mitraclip sau Watchman. Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. ARES este prezent in spitale publice si private din Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti si Constanta.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate
- Dieta si bolile cardiovasculare
- Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent
- 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
- Cum stii ca ai probleme cu inima: simptome care sa iti dea de gandit
- Mitra Clip-ul
- Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. D ...
- Reactii ale pielii cauzate de plante
- Sfaturi nutritionale pentru afectiunile frecvente primavara