Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Ce este poluarea aerului

Sus
Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare

Poluarea aerului este un amestec de gaze si particule care provin din surse artificiale si naturale.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit o noua amenintare pentru sanatatea cardiovasculara: poluarea aerului.

Pentru bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale, particulele foarte mici, care merg in jos, in caile respiratorii par a fi cea mai importanta forma de poluare a aerului pentru declansarea acestor evenimente, in special in cele cu risc ridicat.

Aceste particule provin de la autoturisme si camioane, centrale electrice, diverse surse industriale si incendii.

Pe scurt, la fel ca fumatul pasiv, poluarea aerului constituie o amenintare pentru sanatate, indiferent ca expunerea este de scurta durata sau pe o perioada mai indelungata.

Ozonul, prezent la nivelul solului, cunoscut de ani de zile ca agraveaza bolile pulmonare, poate declansa infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale la persoanele sensibile.

Ozonul se formeaza atunci cand gazele poluante emise de autoturisme si camioane, centralele electrice, cazanele industriale, rafinariile, uzinele chimice si alte surse reactioneaza chimic in prezenta luminii solare si a caldurii.

Cuprins articol

  1. Ce este poluarea aerului
  2. Afectiuni provocate de poluarea aerului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Afectiuni provocate de poluarea aerului

Sus

Dupa doua decenii de cercetare, s-a ajuns la concluzia ca poluarea aerului poate declansa atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, un ritm cardiac neregulat, in special la persoanele care prezinta deja un risc al acestor afectiuni.

Mai multe rezultate ale acestor studii descriu cunostintele stiintifice si concluzioneaza ca poluarea aerului reprezinta un risc pentru sanatatea inimii. Puteti ajuta la protejarea sanatatii si a starii de sanatate a familiei, a vecinilor sau a comunitatii, inclusiv a riscului pentru sanatatea dumneavoastra cardiovasculara, sanatate afectata de poluarea aerului.

Aceasta poluare nu doar ca agraveaza problemele cardiace existente, insa se pare ca joaca un rol important si in dezvoltarea acestor boli la persoanele sanatoase.

In timp ce respiram, inspiram si particulele poluate ale aerului care sunt transportate in plamani, acolo unde produc o inflamare a tesuturilor pulmonare.

Aceasta inflamatie se transfera in circulatia sanguina si afecteaza vasele de sange, ceea ce permite colesterolului si altor substante sa se acumuleze cu usurinta, situatie care produce o conditie numita ateroscleroza, una dintre principalele cauze ale crizelor cardiace si ale accidentelor vasculare cerebrale.

Sunteti dispus la probleme de inima?

Pentru majoritatea oamenilor, poluarea aerului reprezinta doar un mic risc spre un atac de cord, accident vascular cerebral sau un ritm cardiac neregulat. Cu toate acestea, oamenii prezinta un risc mai mare, inclusiv cei care au suferit de un atac de cord sau angioplastie, ori angina pectorala, insuficienta cardiaca sau diabet zaharat.

Prezentati un risc de aparitie a bolilor de inima daca fumati, daca aveti tensiune arteriala mare sau colesterol ridicat, daca aveti un istoric familial de accident vascular cerebral ori boli cardiace precoce (tatal sau fratele diagnosticat inainte de 55 de ani, mama sau sora diagnosticata inainte de 65 de ani).

Nivelul de particule si poluarea cu ozon sunt nesanatoase.

Poluarea de particule este uneori vizibila ca o ceata, de multe ori, de culoare maro. Nivelurile ridicate de ozon, combinate cu particule, pot fi vazute ca un smog, putand irita ochii si gatul.

Cu toate acestea, poluarea nu poate fi simtita sau vazuta. La nivel local, nivelurile de particule pot fi ridicate pe drumurile aglomerate din zonele urbane (in timpul orelor de varf), in apropierea unor fabrici sau unde s-a produs un incendiu.

O prognoza privind poluarea aerului se poate afla de la televizor, la radio, la un ziar local sau pe internet.

Rapoartele folosesc indexul calitatii aerului, o scara de culori care spune cat de curat sau poluat este aerul intr-o anumita zi.

Planificati-va activitatile cand si unde nivelurile de poluare sunt mai mici.

Schimbati-va activitatea in cazul in care nivelurile de poluare sunt ridicate, putand totodata sa va limitati timpul de sedere in aer liber si in zonele in care poluarea ar putea fi mai mare. Daca mergeti pe jos si nu alergati, cantitatea de poluare respirata se va reduce.

Activitatile din interior sunt utile in special pentru reducerea expunerilor de ozon, in special in cazul in care ferestrele sunt inchise.

Evitati drumurile aglomerate pe timp de zi, atunci cand poluarea este ridicata.

Oamenii pot alege sa ia masuri pentru a se proteja pe sine sau familiile lor, prin utilizarea mastilor respiratorii de protectie sau a unui filtru de aer. Aceste abordari nu s-au dovedit ca ajuta la protejarea impotriva riscului poluarii aerului. Mastile nu pot oferi o protectie buna impotriva particulelor mici.

Dispozitivele individuale tipice de curatare a aerului nu sunt folositoare impotriva fumului de tigara. Cu toate acestea, in conformitate cu situatiile de urgenta de poluare a aerului, spre exemplu, un incendiu, utilizarea de masti personale si dispozitivele de curatare a aerului pot reduce poluarea.

Ce se poate face pentru a proteja familia, vecinii sau comunitatea?

Legaturile de familie si cele din comunitate conteaza cel mai mult. Nu toata lumea are acces la internet sau nu toti nu sunt conectati din punct de vedere tehnologic.

Unii oameni nu pot asculta sau citi diverse stiri, astfel nu pot lua masuri in a actiona si a se proteja impotriva poluarii aerului. Intreruperile de energie pot opri aerul conditionat sau lifturile.

Persoanele in varsta sau cele cu dizabilitati nu pot porni caldura atunci cand este frig sau nu pot da drumul la aerul conditionat. Vecinii, prietenii, familia pot salva vieti, prin oferirea de ajutor persoanelor vulnerabile.

Pe termen lung, efectele poluarii se situeaza la nivelul alterarii vascozitatii sanguine si a cresterii coagularii, precum si a reducerii saturatiei cantitatii de oxigen si al unui risc accentuat de tromboza periferica.

Date recente au scos la iveala ca exista foarte multe riscuri de sanatate legate de poluarea aerului. Putem aminti:

1. Hipertensiunea arteriala

Un studiu din 2014 a descoperit o asociere intre o autostrada aglomerata si hipertensiunea arteriala.

Aproximativ 1 din 3 adulti sufera de hipertensiune. Este principala cauza a atacului de cord, a insuficientei cardiace, a accidentului vascular cerebral, a bolilor de rinichi, asa ca este foarte important sa se ia in serios riscul.

Puteti imbunatati nivelul de tensiune arteriala prin consumul alimentelor sarace in sare, sa nu fumati, sa nu consumati bauturi alcoolice.

2. Reducerea functiilor renale

Cconditiile pe un drum cu trafic intens pot afecta rinichii si pot aparea totodata si boli cardiovasculare, potrivit unui studiu din 2013.

Participantii unui studiu care au trait cel mai aproape de o strada au avut cea mai scazuta rata de filtrare a glomerulelor (acestea arata cat de bine functioneaza rinichii), indicand astfel o insuficienta renala severa.

Cercetatorii spun ca poluarea cauzata de trafic poate provoca probleme ale arterelor, iar rinichii pot fi afectati usor. Sanatatea renala severa este un factor de risc al bolilor cardiovasculare.

3. Riscul de aparitie a diabetului zaharat este mai mare la copii

Un studiu din 2013 a facut legatura intre expunerea la aerul poluat si rezistenta la insulina, un precursor al diabetului de tip 2, la aproximativ 400 de copii de peste 10 ani.

Studiul a constatat ca acei copii care sunt expusi la poluarea aerului in primii zece ani din viata lor au un risc crescut de a dezvolta o rezistenta la insulina, care a variat de la 8,6% pana la 22,5%, in functie de cantitatea si tipul de poluare. Copiii care au trait aproape de un drum aglomerat au avut o crestere a rezistentei la insulina cu pana la 7%.

Nivelurile de rezistenta la insulina au avut tendinta de a creste odata cu cresterea expunerii poluarii aerului, iar aceasta observatie a ramas neschimbata dupa ajustarea mai multor factori de confuzie, inclusiv statutul socio-economic sau fumatul pasiv.

Schimbarea stilului de viata, cum ar fi eliminarea bauturilor dulci, mentinerea unei greutati sanatoase, reducerea privitului la televizor si cresterea consumului de fructe si legume, poate schimba scaderea riscului de aparitie a diabetului de tip 2.

4. Nivelul IQ-ului mai mic la copii

Un studiu din 2007 a analizat relatia dintre poluantii din trafic si scorurile IQ-ului a 200 de copii.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii care traiesc si merg la o scoala in zone cu poluanti mari de trafic au marcat o medie de 3,7 puncte mai putine decat copiii care traiesc in zonele mai putin poluate.

5. Riscul crescut de moarte subita cardiaca la femei.

Un studiu a constatat ca femeile care locuiesc in apropierea drumurilor principale au dezvoltat un risc crescut de moarte subita. Studiul a fost facut pentru 100.000 de femei cu o varsta medie de 60 de ani.

Cum va puteti proteja?

Pentru a va proteja impotriva poluarii aerului, luati masuri pe cont propriu si primiti sfaturi de la medicul dumneavoastra pentru a reduce riscul de boli de inima.

Este probabil ca reducerea riscului global de situatii clinice recurente sa creasca simultan riscul de evenimente clinice ale declansarii poluarii aerului.

Reducerea riscului include alegeri de viata sanatoase (oprirea fumatului, controlul tensiunii arteriale si al colesterolului).

In asteptarea masurilor oferite de diferitele organizatii abilitate, se recomanda cateva posibilitati pe care oricare dintre noi le poate urma pentru reducerea poluarii si pentru a ne feri de posibilele boli cardiace:

- limitarea folosirii masinii personale atunci cand mergeti la serviciu si utilizarea modalitatilor de transport adaptate (mersul pe jos, bicicleta, transportul in comun etc.);
- reducerea deplasarilor pe marile drumuri rutiere, mai ales in orele de varf;
- evitarea folosirii produselor pe baza de solventi (pesticide);
- folosirea combustibilului celui mai putin poluant;
- intretinerea si repararea masinilor;
- optarea pentru o triere selectiva a produselor de reciclare;
- interzicerea fumatului in interiorul locuintei, pentru ca reprezinta principala sursa de poluare.

Vremea extrema creste riscul de aparitie a bolilor cardiace?

Studiile sugereaza ca un alt factor al aparitiei si agravarii bolilor cardiace il reprezinta existenta fenomenelor meteorologice extreme, vremea calda sau extrem de rece, la intervale scurte de timp, care pot declansa riscul de atacuri de cord sau chiar si deces.

Mai ales daca aerul conditionat nu este disponibil, iar vremea este calduroasa, este periculos pentru persoanele cu boli de inima, persoanele in varsta sau persoanele care isi administreaza medicamente cardiovasculare, pentru ca limiteaza capacitatea unei persoane de a face fata la caldura.

Pentru o semnificativa crestere a sperantei de viata, care sa contribuie la reducerea substantiala a mortalitatii cardiovasculare si pentru ca nivelurile de poluare in cazul particulelor toxice sa fie in scadere, ar trebui sa acceptam si sa respectam regulamentul pentru pastrarea calitatii aerului.


Medici specialisti Cardiologie

  • Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea