Maini si picioare reci? Circulatia sangelui este cauza!
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Sistemul circulator
SusSistemul circulator este format din vene, capilare, artere, limfa si ganglioni limfatici, iar rolul acestuia este sa realizeze miscarea sangelui in intreg organismul, mai exact sa transporte oxigenul si nutrientii la fiecare celula din corp.
In aceasta schema, inima este cel mai important organ, deoarece aceasta pompeza sangele in corp.
Cuprins articol
Legatura intre circulatia sangelui si mainile si picioarele reci
SusLa om, cantitatea de sange reprezinta aproximativ 7% din greutatea corporala, prin urmare depinde foarte mult de dimensiunile corpului. Sangele este pompat de la inima in corp prin artere care se divid pana la capilare, aici sangele circuland mult mai incet.
De exemplu, pentru ca sangele sa ajunga la plamani si inapoi la inima, are nevoie de 5-7 secunde, iar pentru a ajunge la creier de 8 secunde.
Cel mai greu si lung traseu strabatut este catre trunchi, mai exact catre extremitati, maini si picioare, traseul acestuia durand aproximativ 18 secunde. Din acest motiv, multe persoane pot resimti o senzatie de frig la nivelul membrelor superioare si inferioare.
Aceasta manifestare poarta denumirea de sindromul Raynaud si principala cauza este circulatia deficitara a sangelui, cu precadere circulatia periferica deficitara ca urmare a contractiei arterelor mici. In aceasta situatie, sangele circula cu o viteza foarte redusa catre extremitati: maini, picioare, nas, barbie, obraji, urechi.
Cauze pentru circulatia proasta a sangelui
SusSimptomul de maini si picioare reci poate fi deseori insotit de furnicaturi, amorteli si pulsatii la nivelul membrelor. Persoanele care manifesta dureri in zona gambelor la mers, de asemenea, se pot confrunta cu o circulatie deficitara a sangelui.
O prima cauza care determina o proasta circulatie a sangelui este contractia muschilor ce inconjoara artere mici si/sau stilul de viata dezechilibrat, care implica o alimentatie haotica sustinuta de sedentarism.
De asemenea, factori majori de risc sunt fumatul si consumul excesiv de alcool. Pe de alta parte, problemele pot aparea si pe fond genetic si se pot agrava odata cu inaintarea in varsta. Un risc major pentru dezvoltarea sindromului Raynaud il au femeile care intra la menopauza devreme.
Pe de alta parte, daca manifestarile devin insuportabile se recomanda consultul unui medic de specialitate, deoarece exista o serie de boli care se pot manifesta astfel, categorie in care intra diabetul, hipotiroidismului, anumite afectiuni cardiovasculare, insuficienta renala, infertilitatea, accidentele vasculare cerebrale si chiar anemia.
Vitamine pentru circulatie
Vitaminele si mineralele sunt extrem de importante in sustinerea sistemului circulator, din toate punctele de vedere, in primul rand din prisma calitatii sangelui. Conform studiilor, lipsa fierului, a magneziului si a vitaminei B6 din organism, pe langa aparitia anemiei, favorizeaza racirea membrelor.
Persoanele predispuse acestei simptomatologii, si nu numai, trebuie sa-si suplimenteze dieta cu vitamine pentru circulatia sangelui si, concomitent, sa adopte o dieta sanatoasa, bazata pe cat mai multe legume si fructe.
Ceaiul de Ginko Biloba si de ginseng sunt un remediu eficient, acestea avand proprietati vasoprotectoare si antiinflamatoare. Pentru imbunatatirea circulatiei sangvine este recomandat sa mergeti cat mai mult pe jos, sa pedalati sau sa practicati inotul.
De asemenea, un truc care favorizeaza circulatia sangelui presupune sa va intindeti si sa ridicati picioarele deasupra trunchiului pentru cateva minute.
Evitati sa stati in pozitia picior peste picior deoarece poate bloca sangele sa ajunga in membrele inferioare si rotiti-va talpa in sensul acelor de ceasornic de cate ori aveti ocazia. De asemenea, o alta metoda de stimulare a circulatiei periferice presupune sa va puteti ridica pe varfuri si apoi sa coborati pe calcaie.
Renuntarea la fumat, precum si imbracamintea adecvata pot preveni aparitia complicatiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Cauze posibile ale mainilor reci
- Cum putem imbunatati circulatia sanguina?
- Hipertensiunea pulmonara - cauze, simptome, tratament
- Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii
- Ce boli pot cauza purtarea hainelor prea stramte?
- Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui?
- Analiza biochimica a sangelui
- 9 moduri prin care puteti sa imbunatatiti o zi proasta
- Motive pentru care ai mereu picioarele reci
Citeste pe aceeasi tema
- Artrita psoriazica mutilanta, boala care duce la deteriorarea permanenta a degetelor, mainilor si picioarelor
- Furnicaturile la maini si picioare pot semnala diferite boli
- Maini si picioare umflate? Afla factorii cauzatori ai edemului
- Eczema dishidrozica - vezicule pe maini si picioare
- Anomaliile genetice - sindromul Pfeiffer