Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord

Multi oameni cunosc faptul ca durerea prezenta la nivelul bratului( in special bratul stang) poate fi semnul unei boli de inima sau chiar simptomul unui atac de cord. Ceea ce poate determina confuzie este bratul la care apare durerea specifica unui atac de cord. Iata care sunt alte semne de avertizare ale legaturii dintre durerea de mana si atacul de cord.

In cazul persoanelor care acuza dureri localizate la nivelul bratelor, asociate sau nu cu dureri toracice, pentru excluderea etiologiei coronariene, se poate efectua testul de efort.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Durerile de brat asociate cu atacul de cord
  3. Citeste pe aceeasi tema

Durerile de brat asociate cu atacul de cord

Sus

Multe dintre persoane cred ca durerea bratului stang indica aparitia unui atac de cord. Totusi, durerea se poate dezvolta la ambele brate in functie de cauzele atacului de cord. Este important de stiut ca durerea unui brat nu este rezultatul exclusiv al unui atac de cord. Aceasta poate sa fie simptomul altor conditii medicale.

Atacul de cord este deseori insotit de durere in centrul pieptului sau spate. Durerea bratului care poate avertiza in legatura cu un atac de cord, poate persista o perioada semnificativa de timp sau poate fi intermitenta.

Uneori, relatia dintre durerea de brat si atacul de cord nu este imediata. Durerea de brat poate fi semnul unei boli de inima, care ar putea conduce peste timp la atac de cord. Este important de remarcat ca o persoana poate suferi de o boala de inima fara sa manifeste vreun simptom. Atunci cand simptomele sunt evidente, acestea pot include dificultati de respiratie, greata, oboseala, ameteli si modificarea ritmului cardiac, alaturi sau in locul durerilor de brat.

Majoritatea atacurilor de cord apar intre orele 4-10 dimineata, ca urmare a cantitatilor mari de adrenalina eliberate de glandele suprarenale. Nivelul crescut de adrenalina din sange poate contribui la ruptura placii de aterom, cauzand formarea cheagurilor de sange si aparitia atacului de cord.

In multe dintre cazuri, simptomele atacului de cord intalnite la femei sunt semnificativ diferite de cele care afecteaza, deseori, barbatii. De exemplu, in plus fata de durerile de brat, o femeie poate experimenta arsuri stomacale, indigestie sau tulburari digestive, dureri la nivelul sanului stang, dureri intre omoplati, transpiratie, slabiciune, pierderea poftei de mancare, durere in zona gatului, maxilarului sau a umarului, oboseala si tuse. Durerile de la nivelul spatelui sau gatului, greata, varsaturile si palpitatiile, posibil sa apara mai frecvent la femei decat la barbati.

Chiar daca durerile de brat ar putea sa apara si din alte motive decat atacul de cord sau bolile de inima, ar trebui consultat medicul daca acestea sunt prezente. Conexiunea dintre durerile de brat si atacul de cord este un motiv destul de important. In plus, daca alaturi de durerea de brat care nu dispare dupa 10 minute sau care nu cedeaza in urma odihnei, apar si alte semne ale unui atac de cord, este foarte important sa se viziteze camera de urgenta a unui spital.

Este important sa se primeasca ajutor medical in prima ora in care are loc atacul de cord, intrucat in aceasta perioada sansele de recuperare sunt mult mai mari. Atacul de cord este o conditie medicala importanta, in cazul careia un tratament prompt poate insemna diferenta dintre viata si moarte.


Medici specialisti Cardiologie

  • Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
  • Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter