Investigatii si analize pentru bolile de inima
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Analize pentru bolile cardiovasculare
SusBolile cardiovasculare se refera la toate bolile care afecteaza atat inima, cat si vasele de sange si reprezinta principala cauza de deces in tarile dezvoltate.
Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru moartea a 1 din 4 oameni in Statele Unite ale Americii in fiecare an. Este cauza principala de mortalitate atat la barbati cat si la femei.
Pentru a diagnostica bolile cardiovasculare, este nevoie de controale medicale periodice si analize de rutina. Doctorul poate gasi informatii in aceste teste si poate spune daca sunt probleme cardiace inainte de a dezvolta simptome vizibile.
Cuprins articol
Simptome ale bolilor cardiovasculare
SusSimptomele bolilor cardiovasculare pot include: durere sau disconfort toracic, palpitatii sau tulburari ale ritmului cardiac, respiratie dificila, oboseala exagerata sau senzatie de lesin.
Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa programati o vizita la medic cat mai rapid. Diagnosticarea din timp si tratarea acestor boli vor preveni riscul de complicatii, precum infarctul sau un accident vascular cerebral.
Examinare fizica si analize de sange
SusIn timpul vizitei la doctor, el va intreba daca aveti simptome specifice si daca aveti cazuri de boli cardiovasculare in familie. De asemenea, vor fi determinate tensiunea arteriala, frecventa cardiaca
Doctorul iti poate cere sa efectuezi unele analize medicale(hemoleucograma, creatinina, ALAT,ASAT, profil lipidic, ionograma serica, examen sumar de urina, hormonii tiroidieni) sau alte investigatii, afland informatii importante din acestea. De exemplu, testele de colesterol masoara nivelul de grasime si colesterol din sange. Astfel, doctorul poate folosi aceste informatii pentru a trage concluzii legate de starea inimii tale si riscul de boli cardiovasculare.
Un test complet de colesterol verifica patru tipuri de grasimi din sange:
• Lipoproteinele cu densitate mica (LDL), numit si colesterolul “rau”. Prea mult LDL poate cauza adunarea de grasime in artere, reducand astfel circulatia sanguina. Acest lucru poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.
• Lipoproteinele cu densintatea mare (HDL), numit si colesterolul “bun”. El te ajuta sa scapi de colesterolul “rau”, curatandu-ti arterele.
• Colesterolul total, care este suma celor doua de mai sus (LDL + HDL).
• Trigliceridele sunt niste tipuri de grasimi din sange. Un nivel crescut de trigliceride este asociat cu diabetul, fumatul sau consumul excesiv de alcool.
Doctorul iti poate cere si un test CRP (proteina C reactiva), pentru a-ti verifica corpul pentru semne de inflamatie. El se poate ajuta de testele CRP si de colesterol pentru a trange o concluzie legata de riscul tau de boli cardiovasculare.
Teste neinvazive pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare
SusDupa completarea testelor fizice si a testelor de sange, doctorul iti poate cere si alte teste neinvazive. Neinvaziv inseamna ca nu se folosesc unelte medicale pentru a penetra pielea sau a intra fizic, in corp. Sunt multe teste neinvazive valabile de care doctorul se poate folosi pentru a-si da seama de riscurile de boli pe care le ai.
Electrocardiograma
O electrocardiograma (EKG) este investigatia rapida care monitorizeaza activitatea electrica a inimii. Aceasta activitatea se inregistreaza si se tipareste pe o bucata de hartie. In acest fel, doctorul poate vedea daca sunt probleme precum batai neregulate ale inimii (aritmii), tulburari de conducere sau anumite leziuni cardiace(ischemie cardiaca).
Ecocardiografia
Permite evaluarea structurala si functionala a inimii folosind ultrasunetele. Se folosesc unde sonore pentru a crea o imagine a inimii. In acest fel se pot evalua valvele cardiace si muschii inimii.
Test de stres la efort
Pentru a diagnostica diverse probleme, doctorul te poate examina cat timp faci activitati obositoare. In timpul unui test de efort, doctorul te poate pune sa mergi pe o bicicleta stationara, sa mergi sau sa fugi pe o banda de alergat pentru cateva minute.
Monitorizarea Holter EKG
Daca medicul considera necesara monitorizarea inimii pe o perioada de 1-2 zile, se poate purta un aparat numit “monitor Holter”. Acest mic dispozitiv functioneaza ca o electrocardiograma continua. Astfel, doctorul il poate folosi pentru a verifica anomalii ale inimii care pot trece nedetectate de o electrocardiograma normala, precum bataile neregulate ale inimii.
Monitorizarea Holter TA
Atunci cand exista suspiciunea unei tensiuni oscilante sau de `halat alb`, monitorizarea valorilor tensionale/24h poate ajuta la stabilirea diagnosticului si conduita terapeutica.
Radiografie toracica
O radiografie toracica foloseste o cantitate mica de radiatie pentru a creea o imagine a zonei toracice, inclusiv a inimii. In acest fel se pot determina cauzele durerilor in piept si a problemelor de respiratie.
Testul mesei inclinate
Doctorul te poate pune la testul mesei inclinate, daca ai avut episoade de lesin. Testul consta in culcarea pe o masa care se va misca de pe o pozitie orizontala la o pozitie verticala. In timp ce masa se misca, doctorul iti va monitoriza bataile inimii, tensiunea si nivelul de oxigen de sange. Acest test poate determina daca episoadele de lesin au fost cauzate din cauza unor boli cardiovasculare sau nu.
Tomografia computerizata
Tomografia computerizata foloseste multiple imagini generate niste raze X pentru a creea o singura imagine a sectiunii transversala a inimii. Doctorul poate vedea depozitele de calciu si de grasime din arterele coronare in acest fel.
Rezonata magnetica nucleara (RMN)
Intr-un aparat de RMN, niste magneti mari precum si niste unde sonore creeaza imagini din interiorul corpului tau. In timpul unui RMN cardiac, un tehnician creeaza imagini ale vaselor de sange si ale inimii. Dupa test, medicul poate folosi imaginile pentru a face un diagnostic corect.
Teste invazive pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare
Cateodata, testele neinvazive nu ofera mereu destule informatii. Medicul se poate folosi si de proceduri invazive pentru a diagnostica bolile cardiovasculare. Prin testele invazive se inteleg acele teste care folosesc diverse instrumente medicale precum tuburi, camere si ace pentru a patrunde in corp in vederea preluarii de informatii.
Angiografie coronariana si cateterism cardiac
Cateterismul cardiac consta in inserarea unui tub lung, flexibil, printr-un vas de sange. Acesta va fi miscat si impins pana cand ajunge la inima. In acest fel se pot conduce teste si verifica starea vaselor de sange precum si anomaliile inimii, daca exista.
De exemplu, doctorul poate face o angiografie coronariana prin cateterism care presupune injectarea substantei de contrast intr-un vas de sange al inimii. Apoi, va folosi razele X pentru a vedea arterele coronare. Acest lucru poate dezvalui arterele blocate sau ingustate.
Studiu electrofiziologic
In cazul tulburarilor de ritm, doctorul poate efectua un studiu electrofiziologic pentru a determina cauza si pentru a cauta un tratament. In timpul testului, doctorul insereaza un cateter (tub subtire) printr-un vas de sange, pana in interiorul cordului. Printr-un electrod, se transmite semnale electrice la inima si se genereaza activitatea electrica a acesteia.
Doctorul iti poate restaura ritmul natural al inimii prin prescriptia de medicamente sau alte tratamente.
Cand trebuie sa va adresati medicului?
SusDaca credeti ca este posibil sa aveti boli cardiovasculare, ar trebui facuta o programare la doctor. Factorii care influenteaza aceste boli si reprezinta un risc crescut sunt antecedentele familiale, fumatul, obezitatea, dieta precara si varsta.
Bibliografie
ucsfhealth.org/education/diagnosing_heart_disease/
cdc.gov/heartdisease/facts.htm
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani
- Investigatii ale functiei pulmonare
- Atacul de cord si bolile cardiace
- 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului
- Teste si analize in sarcina
- Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie
- Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament
- Explorarea diagnostica in bolile inimii
- Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
Citeste pe aceeasi tema
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii
- Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
- Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
- Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate
- 9 reguli pentru o inima sanatoasa