Infarctul - simptome pe care nu trebuie sa le ignori. Pot fi fatale!
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusInfarctul miocardic sau atacul de cord este o afectiune medicala grava, ce se produce atunci cand o placa de aterom blocheaza una sau mai multe artere coronare, iar circulatia colaterala este depasita. Intreruperea fluxului sangvin, se manifesta de obicei prin aparitia durerii de tip anginos, insotita de transpiratii, greata, varsaturi sau chiar sincopa.
Daca resimti o durere in piept, de scurta durata, nu inseamna neaparat ca ai suferit un atac de cord.
Exista si alte simptome subtile pe care e bine sa le recunosti din timp, pentru ca viata sa nu iti fie pusa in pericol.
Infarctul nu cauzeaza mereu durere in piept
Cuprins articol
Simptomele clasice ale unui infarct
Sus- anterior atacului de cord, resimti o durere intensa care te apasa, te arde sau iti strange pieptul ca intr-o menghina;
- durerea incepe sa iradieze spre umar, brat, gat si stomac;
- durerea tine mai mult de 20 de minute, uneori chiar ore si nu cedeaza la medicamente de tipul nitroglicerinei;
- durerea este insotita de senzatie de lesin, ameteli, greata, varsaturi, palpitatii puternice, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate si nervozitate.
Din pacate, aceasta boala nu da mereu simptome clare. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca infarctul nu este insotit mereu de durere la nivelul pieptului. In anumite cazuri, singurul simptom pe care poti sa-l experimentezi sunt dificultatile de respiratie.
In alte cazuri, atacul de cord este prevestit de o senzatie de sufocare sau de lesin, cauzata de dereglarea ritmului cardiac.
Semnele cele mai subtile ale unui infarct
Sus1. Resimti durere doar la nivelul umarului, gatului sau al maxilarului
Durerea poate iradia spre barbie, urechi, antebrat sau cot. Daca disconfortul apare si dispare brusc, adreseaza-te imediat medicului.
2. Iti este greata
Daca nu ai mancat nimic care sa-ti dauneze, dar ai crampe abdominale puternice, aparute brusc, suna imediat la 112. Simptomele digestive in caz de atac de cord apar de regula la femeile de peste 60 de ani. Este bine totusi sa te prezinti la urgenta, pentru un consult cardiologic.
3. Suferi de diabet si ai palpitatii
Diabeticii resimt mai putin durerea decat persoanele sanatoase ca urmare a neuropatiei diabetice. La ei, infarctul nu da niciodata simptome clasice. Daca suferi de diabet si constati ca ai palpitatii sau ameteli, nu intarzia sa suni la urgenta.
4. Ai picioarele umflate
Cand muschiul inimii este lezat, circulatia sangelui este direct afectata, de unde si picioarele umflate. Mai intai se umfla talpile, apoi gambele, si asta pentru ca circulatia sangvina este deficitara in aceste zone.
5. Simti ca te sufoci din senin
Cand ai senzatia ca ramai fara aer, fara sa fi depus efort fizic, mergi de urgenta la medic. Nu astepta ca simptomele sa se agraveze. Infarctul este extrem de periculos, culminand cu stopul cardio-respirator.
6. Te simti slabit fara motiv
Cercetatorii au observat ca 70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confuntat cu o stare de oboseala nejustificata, cu saptamani sau chiar luni inainte de infarct.
7. Nu poti dormi
Somnul agitat, neodihnitor, insomnia sau dificultatea de a adormi pot prevesti un infart, cu cateva saptamani inainte ca el sa se produca.
Nu neglija simptomele, chiar daca nu ti se par grave. Consulta medicul imediat ce prezinti oricare dintre aceste semne. Un set complet de analize si o electrocardiograma iti pot salva viata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic
- Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?
- Arsuri stomacale sau infarct miocardic?
- Top 10 cauze de deces la nivel mondial
- Viata normala dupa infarct
- Metode simple de a preveni un infarct
- Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile