Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara
Ce este hiperpotasemia
SusHiperpotasemia reprezinta nivelul crescut de potasiu in sange. Potasiul este un microelement, un electrolit, ce se gaseste in mod normal in organism si este esential pentru o stare generala de sanatate buna. Rolul esential al potasiului in sange este rolul nervos si rolul in functia musculara.
Intrucat potasiul se numeste, in literatura, si kaliu, hiperpotasemia poate fi numita si hiperkalemie. Atunci cand sunt depasite valorile normale ale potasiului in sange, pacientul dezvolta hiperpotasemie. Hiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica. Desi pacientii afla de obicei destul de tarziu acest diagnostic, hiperpotasemia semnificativa implica riscuri mari pentru sanatate si poate duce la afectiuni acute, urgente, precum infarctul miocardic.
Cuprins articol
Valori normale
SusValorile normale ale potasiului in sangele adultui sunt cuprinse in intervalul 3.5 mm/l – 5.5 mmol/l. Orice valoare peste aceea de 5.5 reprezinta instalarea hiperpotasemiei, iar valorile peste 6.5 reprezinta valori semnificativ crescute ce necesita asistenta medicala de urgenta.
Cine este la risc?
SusTeoretic, orice persoana poate face hiperpotasemie, inclusiv copiii de toate varstele. De asemenea, hiperpotasemia are prevalenta egala intre sexul feminin si cel masculin.
Riscul de a dezvolta aceasta tulburare este crescut la anumite categorii de pacienti, si anume pacientii diagnosticati cu urmatoarele afectiuni:
• Boala Addison
• Etilism cronic (consum cronic de alcool)
• Arsuri pe o suprafata mare din corp
• Insuficienta cardiaca congestiva
• Diabet zaharat
• HIV
• Boli renale
Cauze
SusRinichii au rolul major de filtru al organismului, astfel incat acestia asigura filtrarea tuturor substantelor ce provin din alimentele si lichidele ingerate. Potasiu se gaseste in numeroase alimente, lichide, medicamente sau alte substante, iar rinichii se asigura ca elimina potasiul in exces, prin urina. In caz de hiperpotasemie, nivelul de potasiu este prea ridicat pentru ca rinichii sa il poata filtra si elimina eficient. Rezultatul este acumularea potasiului in sange si mentinerea constanta a nivelului crescut de potasiu.
Una dintre cauzele principale de instalare a hiperpotasemiei o reprezinta disfunctia renala. Disfunctia renala poate aparea in orice boala renala acuta sau cronica, care evolueaza spre insuficienta renala.
In plus fata de boala renala, urmatorii factori pot induce hiperpotasemie:
• Consumul de alimente bogate in potasiu, consumul de suplimente cu potasiu sau de inlocuitori de sare. Toate acestea constituie o dieta hiperpotasica
• Medicamente ce contin potasiu, precum unele medicamente folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale
Semne si simptome
SusMulte persoane cu hiperpotasemie usoara sau moderata nu experimenteaza niciun fel de simptom, sau au simptome usoare, nespecifice, ce sunt trecute cu vederea. Simptomele eventual prezente au adesea un caracter tranzitor, ceea ce inseamna ca exista perioade simptomatice, urmate de perioade fara simptome de cateva saptamani sau chiar luni.
Pe de alta parte, nivelurile crescute de potasiu, cu valori de peste 6.5 mmol/l de sange, induc simptome cardio-vasculare si implica riscuri semnificative pentru cord.
Simptomele includ:
• Dureri abdominale si tulburari de tranzit (frecvent diaree)
• Durere toracica
• Palpitatii
• Ritm cardiac neregulat
• Slabiciune musculara, senzatie de amorteala a membrelor
• Greata si varsaturi
Metode de diagnostic
SusFiindca majoritatea persoanelor nu au simptome remarcabile, hiperpotasemia este adesea descoperita intamplator, in timpul unui control de rutina. Pentru a masura nivelul de potasiu din sange este nevoie de o analiza de sange numita ASTRUP, in care sunt dozati diversi electroliti. Daca valoarea potasiului este mare, medicul va efectua si o electrocardiograma, cu ajutorul caruia poate observa modificari cardiace induse de hiperpotasemie.
Odata diagnosticata hiperpotasemia, medicul va efectua anamneza, examenul obiectiv si anumite teste pentru a identifica o cauza a acestei tulburari. Testele paraclinice, in special pentru a explora functia cardio-vasculara, vor indica si eventualele consecinte cardio-vasculare date de hiperpotasemie.
Riscuri si complicatii
SusHiperpotasemia se poate manifesta acut, brusc, prin probleme cardiace amenintatoare de viata. Acestea includ aritmii severe, in special ventriculare, si infarctul miocardic. Efecetele hiperpotasemiei asupra inimii sunt si cronice, afectand sever sanatatea cardio-vasculara, daca nu este tratata.
Optiuni de tratament
SusTratamentul depinde de nivelul potasiului din sange, precum si de cauza hiperpotasemiei. Medicul va alege cea mai potrivita varianta pentru cazul dumneavoastra.
Optiunile de tratament includ:
• Diuretice: Medicamentele diuretice sunt acele medicamente ce favorizeaza eliminarea apei din organism. Pacientii aflati sub tratament cu diuretice vor urina mai des, ceea ce inseamna ca vor elimina mai des apa si alte substante. Astfel se va elimina si o mare parte din potasiu.
• Terapie intravenoasa: Nivelurile foarte crescute de potasiu necesita tratament imediat, de urgenta. Astfel, la pacientii cu patologie urgenta, medicamentele se vor administra intravenos, cel mai frecvent utilizandu-se o perfuzie cu calciu, care are rol cardio-protector. Dupa calciu, pacientilor li se va administra insulina. Insulina are rol in introducerea potasiului in celula, iar astfel nivelul din sange scade.
• Gestionarea medicatiei: Medicul trebuie sa stie despre medicamentele pe care le luati acasa, inclusiv despre cele ocazionale, fara prescriptie, sau despre suplimentele alimentare. Prin modificarea schemelor de tratament sau scaderea dozelor, se poate ameliora si nivelul potasiului.
• Chelatori de potasiu: O categorie de medicamente ce leaga potasiul si il elimina, odata cu eliminarea substantei farmacologice. Medicul poate prescrie aceste medicamente, pe cale orala, daca alte optiuni nu functioneaza
• Dializa: daca nivelul de potasiu ramane semnificativ crescut, iar riscurile renale sunt mari, poate fi nevoie de dializa. Dializa este o metoda aritificala de filtrare a substantelor din organism, atunci cand rinichii nu mai pot indeplini aceasta functie. Prin dializa, se va elimina si potasiul in exces.
Preventie
SusDaca ati fost diagnosticat in trecut cu hiperpotasemie, sau daca sunteti la risc pentru aceasta tulburare, este important sa incercati sa o preveniti, pe cat posibil. Prima metoda de preventie consta in reducerea consumului de alimente bogate in potasiu.
Pentru acest lucru, discutati cu un specialist nutritionist, care va va recomanda cantitatile permise din aceste alimente, pe saptamana si pe luna, pentru a mentine nivelul de potasiu intr-un interval normal.
Alimentele bogate in potasiu includ:
• Sparanghel
• Avocado
• Banane
• Fructe citrice
• Spanacul gatit
• Pepenele rosu si galben
• Cartofii
• Stafide si alte fructe uscate
• Dovleac
• Rosii si produse din rosii (pasta de tomate)
Discutati cu medicul si cu nutritionistul despre suplimentele de potasiu, inlocuitorii de sare si remediile naturiste, pe baza de plante. Toate acestea pot creste semnificativ valoarea potasiului din sange.
Prognostic
SusOrice caz de hiperpotasemie usoara sau moderata poate fi vindecat, prin modificari ale dietei, medicatiei si prin administrarea unor medicamente in doza minima. Cu ingrijiri corecte, prognosticul pacientilor este bun, iar acestia nu au complicatii pe termen lung. In cazul hiperpotasemiilor deja complicate sau asociate cu alte afectiuni este nevoie, desigur, de ingrijiri avansate, insa odata rezolvata hiperpotasemia, se vor ameliora multe dintre probleme.
Cand ar trebui sa merg la medic?
SusAnalizele de sange, efectuate de rutina, la 6 sau 12 luni, sunt recomandate tuturor persoanelor si copiilor. Astfel se poate descoperi tulburarea electrolitica din timp. Nu ezitati sa mergeti de urgenta la medic, daca experimentati simptome ingrijoratoare, precum:
• Dispnee
• Slabiciune musculara extrema
• Durere abdominala severa sau diaree severa
• Durere toracica
• Puls scazut
Concluzie
SusHiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica reprezentata de cresterea valorilor potasiului peste valoarea de 5.5 mmol/l. Netratata, implica riscuri mari in special pentru aparatul cardio-vascular.
Bibliografie:
https://www.kidney.org/content/six-steps-control-high-potassium
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15184-hyperkalemia-high-blood-potassium
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Insuficienta renala acuta
- Encefalopatia hepatica
- Analize utile pentru afectiunile sistemului urinar
- Acidoza tubulara renala
- Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?
- Fitoterapia hiperglicemiilor
- Palpitatiile
- Tratament naturist pentru anemia nutritionala
- Cele mai bune surse alimentare de potasiu