Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ectazia de aorta - cauze, simptome si tratament

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Ce este ectazia de aorta

Sus
Ectazia de aorta - cauze, simptome si tratament

Ectazia de aorta reprezinta dilatarea usoara spre medie a arterei aorte, cea mai mare artera din corp. Aceasta dilatare nu este numita anevrism, fiind de maxim 3 cm in diametru. Pacientii cu ectazie de aorta sunt deseori asimptomatici, ceea ce face afectiunea dificil de diagnosticat.

Cuprins articol

  1. Ce este ectazia de aorta
  2. Semne si simptome
  3. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  4. Cauze
  5. Urgente aortice
  6. Factori de risc
  7. Riscuri si complicatii
  8. Preventie
  9. Metode de screening si teste genetice
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Multe dintre ectazii incep usor si continua astfel, insa cresterile bruste ale dilatarii si evolutia spre anevrism de aorta sunt imprevizibile. Pe masura ce regiunea ectatica de aorta creste, pacientii pot experimenta semne si simptome precum:
• Dureri de spate
• Tuse
• Voce ragusita
• Lipsa de aer
• Senzatie de rigiditate, disconfort sau durere toracica

Semnele si simptomele mai severe indica o ectazie evoluata, posibil complicata:
• Durere intensa la nivelul spatelui superior, ce iradiaza spre spatele inferior
Durere toracica
• Durere la nivelul mandibulei, gatului sau bratelor
• Lipsa de aer, dificultati de respiratie
• Scaderea tensiunii arteriale
• Alterarea sau chiar pierderea starii de constienta
• Dificultati de inghitire

Totusi, unele cazuri de ectazie de aorta nu evolueaza niciodata spre anevrism, ruptura sau disectie, ci dilatarea ramane constanta, asimptomatica.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Majoritatea pacientilor nu au simptome, si astfel nu isi cunosc diagnosticul de ectazie de aorta. Atunci cand ectazia se complica cu disectie sau ruptura, afectiunea devine o urgenta medicala. Apelati la serviciul de urgenta daca experimentati simptomele sugestive.

Cauze

Sus

Precum anevrismele, ectazia de aorta poate aparea oriunde de-a lungul arterei aorte. Aorta se intinde de la inima, prin torace, pana la nivelul abdomenului. Cauzele ectaziei aortice includ:
• Ateroscleroza. Acumularea placilor de aterom in peretii arteriali reduce considerabil elasticitatea si flexibilitatea arterelor. Acest lucru poarta numele de ateroscleroza, afectiune ce slabeste peretele arterial, care astfel de poate dilata usor. Tensiunea arteriala crescuta si consumul alimentar de colesterol cresc riscul de ateroscleroza. Ateroscleroza apare mai frecvent la persoanele in varsta.

• Afectiuni genetice. Atunci cand apare in special la pacientii tineri, ectazia poate fi de cauza genetica. Sindromul Marfan, de exemplu, este o boala genetica a tesutului conjunctiv, ce slabeste peretele aortic. Alte afectiuni genetice asociate cu ectazia aortica, anevrismul si disectia, sunt sindromul Ehlers-Danlos, Loeys-Dietz si sindromul Turner.

• Inflamatia vaselor de sange. Mai multe afectiuni implica inflamatia vaselor de sange, precum arterita Takayasu sau alte vasculite. Acestea sunt aosciate cu ectazia de aorta.

• Valva aortica neregulata. Valva aortica se gaseste intre ventriculul stang al inimii si artera aorta, si este formata din 3 componente numite cuspe. Persoanele care se nasc cu doar doua astfel de cuspe au ceea ce se numeste valva aortica bicuspida, si au risc crescut de ectazie de aorta toracica, respectiv de anevrism toracic.

• Infectiile netratate. Desi sunt rare, este posibil sa dezvoltati ectazie de aorta daca ati avut o infectie ramasa netratata, precum sifilis sau salmonella.

• Leziuni traumatice. Rar, pacientii raniti in accidente precum cele de motocicleta, rutiere sau accidente la locul de munca, dezvolta ectazie de aorta.

Urgente aortice

Sus

Ectazia aortica poate evolua spre anevrism de aorta, care se poate rupe si apare disectia de aorta. Disectia reprezinta o fisura in peretele aortei, ceea ce duce la sangerare in interiorul peretelui.

Uneori sangerarea trece inafara peretelui aortic, prin ruptura anevrismului deja format. Aceste situatii, disectia si ruptura de aorta, sunt urgente medicale potential amenintatoare de viata. Astfel, daca sunteti diagnosticat cu ectazie aortica sau cu anevrism de aorta, este esential sa le tratati din timp, pentru a preveni disectia si ruptura. Daca apare disectia, pacientii pot inca fi tratati prin interventie chirurgicala, insa riscul de complicatii este mult mai mare.

Factori de risc

Sus

Factorii ce cresc riscul ca o persoana sa faca ectazie aortica includ:
• Varsta. Inaintarea in varsta creste riscul de ectazie de aorta. Ectaziile si anevrismele de aorta toracica apar cel mai frecvent in randul persoanelor de 65 de ani.
• Utilizarea produselor cu tutun.  Fumatul si utilizarea altor forme de tutun cresc semnificativ riscul de afectiuni ale aortei.
• Hipertensiunea arteriala. Tensiunea arteriala crescuta distruge peretii vaselor de sange, care din cauza presiunii mari se vor slabi si dilata. Astfel apare ectazia de aorta, din cauza tensiunii arteriale crescute.
• Ateroscleroza.  Persoanele diagnosticate cu ateroscleroza au risc semnificativ crescut de a face ectazie de aorta.
• Istoricul familial.  Pacientii care au un parinte, frate, sora sau copil cu anevrism aortic au sanse mai mari de a face dilatari de aorta, precum ectazia sau anevrismul.
• Afectiuni genetice.  Bolile genetice precum sindromul Marfan sau Ehlers-Danlos cresc riscul de ectazie, anevrism si chiar disectie.
• Valva aortica bicuspa. Aceasta anomalie a valvei aortice reprezinta un factor de risc pentru ectazie.

Riscuri si complicatii

Sus

Disectia peretelui aortic si ruptura acestuia, din cauza cresterii portiunii dilatate, sunt complicatiile principale ale ectaziei aortice. Totusi, unele ectazii si chiar anevrisme evolueaza lent, fara sa se rupa vreodata. In general, cu cat este mai mare portiunea dilatata, cu atat este mai mare riscul de evolutie nefavorabila.

Riscurile implica:
• Hemoragie interna. Sangerarile in interiorul unei cavitati din organism sunt urgente medicale, ce necesita tratament de urgenta pentru a nu se ajunge la deces.  
• Trombi sanguini. Trombi mici se pot dezvolta in regiunea dilatata. Daca unul dintre trombi se desprinde si intra in circulatie, poate cauza complicatii serioase.
• Accident vascular cerebral.  Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral sunt variate, dar includ de regula slabiciunea musculara si paralizia unei regiuni din corp.

Preventie

Sus

Mentinerea vaselor de sange cat de sanatoase se poate este importanta pentru a preveni ectazia aortica. Medicii specialisti pot recomanda urmatoarele strategii pentru a imbunatati si mentine sanatatea cardiovasculara:
• Nu fumati si nu utilizati produse cu tutun.
• Mentineti tensiunea arteriala si colesterolemia sub control
• Faceti exercitii fizice regulate
• Reduceti alimentele bogate in grasimi

Nu exista medicamente pentru a preveni ectazia de aorta. Gestionarea si tratarea corecta a afectiunilor predispozante poate reduce riscul de dilatare aortica.

Metode de screening si teste genetice

Sus

Unele afectiuni ce sunt asociate cu ectazia de aorta pot fi mostenite ereditar. Medicul poate recomanda efectuarea regulata a testelor de screening, daca aveti o ruda de gradul intai cu afectiuni la risc. Testele de screening reprezinta controale si teste paraclinice periodice, efectuate cu scopul de a identifica din timp ectazia. Acestea includ teste imagistice neinvazive, de cele mai multe ori.
Testarea genetica poate fi si ea recomandata, in special in cazul femeilor ce planuiesc sa ramana insarcinate.

Concluzie

Sus

Ectazia de aorta reprezinta o dilatare a aortei de pana la 3 cm, ce poate evolua spre anevrism, disectie respectiv ruptura. Pentru a preveni aceasta afectiune, medicii recomanda ingrijirea sanatatii cardiovasculare si testele de screening, in cazul persoanelor susceptibile.

Bibliografie
https://healthblog.uofmhealth.org/enlarged-aorta-risks-and-symptoms
https://provider.amerigroup.com/dam/publicdocuments/ALL_CARE_CF_V2I3AorticEctasia_mrdcoding_tips.pdf


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter