Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Despre potasiu si sanatatea inimii

Actualizat la data de: 26 August 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce este potasiul

Sus
Despre potasiu si sanatatea inimii

Potasiul este un mineral esential care joaca mai multe roluri importante in organism:

-conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit.
-ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare.
-asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala.

Cuprins articol

  1. Ce este potasiul
  2. Rolul potasiului in organism
  3. Potasiul: abundent dar invizibil
  4. Potasiul si inima
  5. Recomandarile specialistilor
  6. Citeste pe aceeasi tema

Rolul potasiului in organism

Sus

Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare.

Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid.

Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule cat si in afara lor, in spatiul extracelular, iar concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influenteaza functionalitatea inimii. Reducerea nivelului de potasiu, indiferent de cauza, poate precipita aparitia aritmiilor, iar in miocardul ischemiat potasiul se gaseste in concentratii crescute.

Potasiul: abundent dar invizibil

Sus

Potasiul exista din abundenta in sol si apa de mare, iar o anumita cantitate de potasiu este esentiala tuturor animalelor si plantelor. In organismul uman rolurile potasiului sunt foarte bine cunoscute.

Acesta poate influenta nu doar activitatea cardiaca dar si:

- Activitatea nervoasa: permite circulatia stimulului nervos;
- Activitatea musculara: sustine contractilitatea;
- Echilibrul electrolitic al organismului;
- Functia renala de filtrare a sangelui.

Organismul poate primi suficient potasiu daca dieta este echilibrata si diversificata, situatie in care individul nu trebuie sa recurga la suplimente nutritionale. Principalele surse de potasiu pentru inima sunt fructele si legumele, insa produsele lactate, cerealele integrale, carnea si pestele pot avea si ele un continut optim in acest mineral.

Surse excelente de potasiu sunt:

- Cartofii;
- Rosiile;
- Broccoli, usturoi;
- Orezul brun;
- Avocado;
- Banane, portocale, capsuni;
- Sucul de portocale;
- Fructele deshidratate: caise, stafide, prune, curmale;
- Spanac;
- Mazare si fasolea.

Cea mai buna cale de a ne asigura un aport optim de potasiu este dieta. In plus, aceasta cale are marele avantaj de a aproviziona organismul cu vitamine si fibre.

Dieta bogata in fructe si legume are o serie de beneficii care se vor traduce in organism prin:

- Reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace, inclusiv hipertensiune si chiar accident vascular cerebral;
- Reducerea riscului de aparitie a cancerului;
- Reducerea riscului de obezitate.

Potasiul si inima

Sus

Atunci cand este in cantitati optime si la concentratii adecvate, potasiul poate fi considerat unul dintre mineralele cu cea mai prietenoasa actiune asupra inimii. Potasiul nu este insa un tratament curativ si nici preventiv pentru bolile cardiovasculare, ci este un adjuvant.

El poate ajuta organismul sa se mentina sanatos si sa functioneze corect si poate stimula inima sa functioneze mai bine ca raspuns la un tratament medicamentos corespunzator.

Deci, in cazul in care sunteti unul din pacientii care sufera de astfel de afectiuni, medicii va pot recomanda un regim alimentar mai bogat in potasiu, insa doar ca sfat dietetic general, si nu ca terapie de sine statatoare.

Exista studii care au demonstrat beneficiile generale ale unei diete bogate in potasiu. Se stie astfel ca acesta influenteaza tensiunea arteriala, nivelul colesterolului, ritmul cardiac.

1.
Hipertensiunea arteriala

Un studiu de mari proportii a demonstrat faptul ca hipertensiunea arteriala poate fi redusa cu pana la 8 puncte procentuale, prin suplimentarea dietei cu potasiu. Pacientii inclusi in studiu au primit potasiu sub forma de suplimente nutritionale si in urma masuratorilor regulate s-a observat faptul ca tensiunea sistolica este redusa.

Desi in acest studiu subiectii au primit pastile cu potasiu, specialistii ne sfatuiesc sa incercam sa ne luam potasiul din natura, mai ales ca in acest sezon oferta de fructe si legume este foarte bogata. Se considera ca o dieta bogata in fructe si legume, redusa in lipide, poate stimula reducerea tensiunii arteriale cu pana la 10 puncte procentuale la pacientii hipertensivi aflati sub tratament corect.

Potasiul joaca un rol important in gestionarea hipertensiunii arteriale, intrucat:

-Alimentele bogate in potasiu pot reduce efectele sodiului (excesul de sodiu creste tensiunea arteriala).

-Potasiul relaxeaza peretii vaselor de sange, scazand tensiunea arteriala si protejand impotriva crampelor musculare.

-Aportul scazut de potasiu este asociat cu cresterea tensiunii arteriale si cu un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Important!

Indivizii a caror dieta este redusa in potasiu au un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta hipertensiune esentiala si accidente vasculare cerebrale. Acest risc este cu 40-50% mai ridicat comparativ cu cel al populatiei generale, datele fiind evidentiate intr-un studiu ce a analizat efectele reducerii potasiului atat la animale cat si la oameni.

2. Hipercolesterolemia

Potasiul exercita efecte benefice in peretele vascular prin reducerea oxidarii LDL, proliferarea celulelor musculare netede vasculare (VSMC) si generarea de radicali liberi. Potasiul moduleaza, de asemenea, tonusul vascular printr-un efect de reglare asupra potentialului membranei celulare.

In cazul in care sunteti unul din pacientii care au niveluri crescute ale colesterolului, specialistii v-au avertizat desigur in legatura cu pericolele si riscurile existente pentru dezvoltarea unor afectiuni cardiace.

Aceste riscuri sunt similare cu cel al pacientilor ce prezinta factori de risc pentru ateroscleroza:

- Fumat;
- Hipertensiune arteriala;
- Varsta peste 55 de ani pentru barbati si 65 ani pentru femei;
- Viata sedentara;
- Obezitate.

Deocamdata nu se cunoaste daca dieta cu un continut bogat in potasiu poate exercita un efect protector si impotriva infarctelor miocardice.

Totusi, chiar daca efectul singular al potasiului nu a fost evidentiat, se cunoaste ca o dieta bogata in antioxidanti, cum sunt cei din fructele si legumele proaspete, poate avea roluri benefice in prevenirea infarctelor miocardice acute.

Dieta cu un continut bogat in fibre poate reduce de asemenea concentratia colesterolului si in combinatie cu reducerea lipidelor alimentare organismul poate fi protejat suplimentar.

3. Aritmii

Nivelurile de potasiu joaca un rol crucial in sanatatea inimii si atat nivelurile ridicate, cat si cele scazute pot avea un impact asupra insuficientei cardiace. 
Potasiul ridicat (hiperkaliemia) poate duce la boli cardiovasculare precum aritmia sau insuficienta cardiaca.

Potasiul scazut (hipokaliemia) creste susceptibilitatea la aritmie cardiaca si moarte subita cardiaca.
Potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin reducerea efectelor sodiului.

De asemenea, potasiul poate fi foarte important mai ales daca pacientii sufera de tulburari ale ritmului cardiac normal, deoarece acesta este ionul care influenteaza fiecare bataie a inimii.

Pentru ca inima sa se poata contracta uniform si sincron, este necesar ca potasiul sa fie in concentratiile optime, atat in spatiul intracelular cat si extracelular. Tulburarile de ritm pot fi controlate medicamentos, insa pot pune foarte multe probleme, uneori necesitand chiar si interventie chirurgicala pentru a fi corectate.

Aritmiile includ fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara, tahicardie supraventriculara, sindrom Wolf-Parkinson-White. Pacientii cu aritmii sunt sfatuiti sa isi consulte medicul cu regularitate, examenul periodic incluzand in astfel de situatii si verificarea concentratiei de potasiu din organism.

4. Insuficienta cardiaca

Potasiul are o importanta deosebita si in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva. Unele medicamente administrate in tratamentul acestei boli pot creste eliminarea potasiului din organism.

Este cazul anumitor diuretice, ale celor de ansa si diureticelor tiazidicel, care stimuleaza eliminarea de apa si sare din organism, insa secundar este eliminat si potasiul.

Administrarea lor cronica poate duce la reducerea concentratiei, ajungandu-se chiar la hipokalemie severa, ceea ce are consecinte generale negative. In aceste situatii se poate recurge la administrarea de suplimente de potasiu.

In vederea evitarii unor astfel de complicatii se poate incerca administrarea unor diuretice care sa nu elimine si potasiul, cum sunt diureticele de tipul spironolactonei.

Suplimentele trebuie administrate cu foarte mare precautie, deoarece cresterea dozelor poate avea efecte nefavorabile asupra organismului pacientilor cu insuficienta renala sau cu alte afectiuni renale, deoarece aceste organe sunt implicate in metabolizarea si eliminarea ionului si prevenirea acumularii lui in concentratii toxice.

5. Hipokaliemia

Scaderea concentratiei potasiului in organism este denumita hipokaliemie. Ea devine simptomatica doar daca este severa, cazurile usoare manifestandu-se uneori prin cresteri temporare ale tensiunii si prin aparitia unor palpitatii cardiace.

Reducerea moderata a concentratiei poate cauza slabiciune musculara, mialgii si crampe musculare, sau constipatie. Hipokaliemia severa se manifesta prin paralizie flasca, reducerea reflexelor si tetanie. Principalele cauze ale hipokaliemiei sunt reprezentate de aportul dietetic insuficient, pierderile gastrointestinale si renale.

Recomandarile specialistilor

Sus

Nivelul normal al potasiului variaza intre 3.5 si 5.0 mEq/L (miliechivalenti la un litru de ser).

Excesul potasiului se numeste hiperkaliemie si este o conditie ce ar trebui tratata imediat deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra organismului si se poate complica cu greturi, diaree, dureri, slabiciune musculara, paralizie, retentie urinara si bradicardie sau aritmii severe.

Indivizii sanatosi nu au probleme daca adopta dieta cu un continut bogat in potasiu sau daca isi administreaza suplimentele multiminerale conform recomandarilor.

Pacientii cu anumite afectiuni cardiace si renale, insa, trebuie sa fie foarte atenti in ceea ce priveste ingestia de suplimente sau alimente cu mult potasiu. Bolile renale (insuficiente acute sau cronice), sau bolile renale in stadiu terminal sunt printre cele mai periculoase.

Aportul de potasiu trebuie supravegheat si in conditiile in care pacientul primeste tratament cronic cu spironolactona (deoarece aceasta cruta potasiul), triamteren, sau trimetoprin/ sulfametoxazol.

Care este doza de potasiu pe care ar trebui sa o consumam?

In cazul in care medicul nu considera necesare suplimentele nutritionale, cea mai buna metoda de a ne asigura aportul necesar de potasiu este sa adoptam o dieta bogata in alimentele ce il contin.

Deoarece este foarte raspandit, aceasta conditie nu este greu de indeplinit. In prezent, specialistii sunt de parere ca necesarul de potasiu al unui individ adult sanatos este in jur de 4700 miligrame/ zilnic.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter