Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dementa, tensiunea arteriala si legatura dintre acestea

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Ce este dementa

Sus
Dementa, tensiunea arteriala si legatura dintre acestea

Dementa este o afectiune cu care se confrunta peste 55 de milioane de persoane din intreaga lume si care, de multe ori, schimba viata atat a bolnavului, cat si a celor dragi acestuia. Cauzele dementei sunt complexe si nu au fost pe deplin explicate de stiinta, dar cercetari recente au aratat ca ar putea exista o legatura intre dementa si tensiunea arteriala (in special perioadele in care tensiunea arteriala se mentine in limite normale).

Vorbind de sanatatea inimii, este intotdeauna recomandat sa va monitorizati nivelurile tensiunii arteriale pe termen lung, pentru ca astfel sa limitati riscul aparitiei problemelor de sanatate, una dintre acestea putand fi chiar dementa. in acest sens va poate fi de ajutor tensiometrul SENDO Advance 3, care memoreaza si analizeaza datele a pana la 60 de masuratori ale tensiunii arteriale este un produs potrivit pentru monitorizarea regulata a starii dumneavoastra cardiovasculare.

Dementa, un simptom al multor boli

Dementa nu este o afectiune in sine. Este un simpton asociat multor boli, inclusiv boala Alzheimer.

Diferitele afectiuni grupate sub termenul generic "dementa" sunt cauzate de anormalitati aparute la nivelul creierului si se clasifica in mai multe tipuri.

Printre cele mai frecvente forme ale bolii se numara dementa vasculara, dementa frontotemporala si boala Alzheimer.

Ceea ce au in comun este modificarea ireversibila a functiei cognitive.

Aceste modificari cauzeaza o deteriorare a activitatii gandirii, iar in stadiile incipiente afectiunea se manifesta ca o problema cu memoria pe termen scurt, ceea ce face dificila diagnosticarea.

In stadii mai avansate, persoanele care sufera de dementa au dificultati in a-si aminti informatii cheie, cum ar fi: numele celor dragi, date importante si evenimente;locuri bine cunoscute; cuvinte si expresii.

De asemenea, sunt frecvent intalnite izbucniri emotionale atipice, paranoia, depresie si alte tipuri de probleme de comportament.

Ca o consecinta a tuturor acestor lucruri, viata bolnavului de dementa devine extrem de complicata si, in unele cazuri, acesta devine complet dependent de cei dragi.

Cuprins articol

  1. Ce este dementa
  2. Cum se manifesta
  3. Factori de risc
  4. Exista o legatura intre dementa si tensiunea arteriala?
  5. Fluctuatii ale tensiunii arteriale
  6. Celulele zombi si primele semne de dementa
  7. Cum sa combatem celulele zombi
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

In general, dementa este o deteriorare a tesutului cerebral care afecteaza capacitatea celulelor cerebrale de a comunica intre ele. Atunci cand celulele nu pot comunica in mod normal, acest lucru poate afecta gandirea, comportamentul si emotiile.

Creierul este impartit in zone separate, fiecare dintre ele fiind responsabila pentru anumite functii (de exemplu memorie, judecata si miscare). Atunci cand celulele dintr-o anumita regiune sunt deteriorate, regiunea respectiva nu isi poate indeplini rolul in mod normal.

Diferitele tipuri de dementa sunt asociate cu deteriorarea tesutului cerebral intr-un anumit mod, intr-o anumita zona a creierului.

De exemplu, in cazul bolii Alzheimer, nivelurile ridicate ale anumitor proteine fac dificila mentinerea sanatatii celulelor cerebrale si comunicarea intre ele.

O regiune a creierului numita hipocampus este centrul invatarii si memoriei din creier, iar celulele din aceasta zona sunt adesea primele care sunt afectate.

Acesta este motivul pentru care pierderea memoriei, la inceput de scurta durata, este adesea unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer.

Sunt observate si alte simptome initiale, cum ar fi confuziile de vorbire, precum si probleme motorii aproape imperceptibile.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc pot fi impartiti in doua grupe: cei asupra carora nu avem niciun control si cei care pot fi preveniti.

Din prima categorie fac parte infectiile, bolile imunitare, predispozitia genetica, mutatiile si alterarile genetice, inaintarea in varsta.

Dar exista si preconditii pentru dezvoltarea dementei pe care le putem controla: fumatul, abuzul de alcool, activitatea fizica redusa, problemele cronice de somn, depresia, traumele fizice grave, deficienta cronica de vitamina D si vitamina B6.   

Alte boli, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala pot avea impact negativ in cazurile de dementa.

Exista o legatura intre dementa si tensiunea arteriala?

Sus

Un nou studiu publicat in revista medicala „Circulation” arata ca persoanele a caror tensiune arteriala a fost in limite normale pentru o perioada lunga de timp, au un risc mai mic de a dezvolta dementa.

Cercetatorii considera ca noul studiu este primul care analizeaza relatia dintre nivelul tensiunii arteriale si riscul de declin cognitiv.

Aceasta cercetare arata ca mentinerea tensiunii arteriale in limite acceptabile pentru o perioada lunga de timp este esentiala pentru reducerea riscului de dementa.

La studiu au participat 8.415 persoane, iar rezultatele au aratat o scadere cu 16% a riscului de dementa in cazul unei tensiuni arteriale normale pe o perioada de 5 ani.

Studiul in sine nu dovedeste de fapt ca tensiunea arteriala este o cauza a dementei, ci mai degraba ca exista o legatura intre cele doua afectiuni.

Hipertensiunea arteriala necontrolata poate afecta vasele de sange, facandu-le mai slabe sau mai inguste si crescand probabilitatea ca acestea sa se sparga sau sa se blocheze.

Acest lucru restrictioneaza alimentarea cu sange a unor parti ale creierului, astfel incat celulele cerebrale nu primesc suficient oxigen si nutrienti.

Fluctuatii ale tensiunii arteriale

Sus

Tensiunea arteriala poate fluctua pe parcursul zilei, iar unele persoane au ceea ce se numeste "hipertensiune mascata", adica tensiunea arteriala poate fi normala atunci cand va aflati in cabinetul medicului, dar este ridicata in restul timpului.

Acest fenomen este deosebit de ingrijorator, deoarece poate trece neobservat timp de ani de zile, crescand riscul de complicatii cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si bolile renale.

Prin urmare, este recomandat sa va monitorizati tensiunea arteriala in mod regulat si in diferite momente ale zilei pentru a obtine o imagine mai precisa a starii dumneavoastra.

Aici intervine SENDO Advance 3, tensiometrul care va ajuta sa va masurati tensiunea la domiciliu, cu precizie clinica.

Acesta are functii performante, menite sa va ajute in procesul de masurare, functii precum indicatorul de pozitionare greita a manete sau tehnologia HIRA care detecteaza si analizeaza aritmiile. HIRA („Heartbeat Irregularity Rate Analysis”) inseamna analiza abaterilor ritmului cardiac, adica a aritmiilor.

Tehnologia HIRA detecteaza si analizeaza orice abatere de la ritmul cardiac normal, iar apoi avertizeaza cu privire la un posibil risc medical.

Un alt beneficiu al tensiometrului SENDO Advance 3 este i functia de salvare a masuratorilor in memoria dispozitivului – functie esentiala pentru monitorizarea pe termen lung a sanatatii inimii dumneavoastra.

Celulele zombi si primele semne de dementa

Sus

Mentinerea unei tensiuni arteriale normale este doar un aspect al reducerii riscului de dementa. Exista multi alti factori care pot influenta aparitia sau evolutia dementei, cum ar fi genetica, stilul de viata sau acumularea de "celule zombi" in creier.

Cercetari recente efectuate de Wake Forest University School of Medicine sugereaza ca "celulele zombi" ar putea juca un rol in dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa.

"Celulele zombi", cunoscute si sub numele de celule senescente, sunt celule care au incetat sa se divida, dar care raman active si elibereaza molecule inflamatorii care pot afecta celulele din jur. La nivelul creierului, aceste molecule pot afecta conexiunile dintre neuroni, contribuind la declinul cognitiv.

Starea de dementa trece prin mai multe faze. Initial, nu exista simptome clare, iar primele dificultati de memorie pot fi explicate si prin stres sau suprasolicitare, frecvent intalnite in viata moderna.

Acest lucru face ca aceasta afectiune sa fie dificil de diagnosticat din timp.

Daca problemele de memorie persista in timp si nu se iau masuri, persoana care sufera de dementa poate ajunge mult mai repede la o faza de neputinta totala si de dependenta fata de ceilalti.

Dupa cum am mentionat mai sus, in stadiile sale mai tarzii, dementa duce la dificultati mentale grave, asa ca este important sa consultati un medic si sa primiti asistenta medicala inca de la prima suspiciune de boala.

Semnele de imbatranire a celulelor includ uitarea de informatii noi, omiterea unor date si evenimente importante, adresarea repetata a acelorasi intrebari si o nevoie tot mai mare de a se baza pe ajutoare de memorie, cum ar fi notitele de reamintire sau dispozitivele electronice.

Unele persoane aflate in stadiile incipiente ale dementei pot suferi modificari ale capacitatii de a elabora si de a urma un plan sau de a lucra cu numere.

Acestia pot avea dificultati in a completa o reteta cunoscuta sau in a tine evidenta facturilor lunare. Au dificultati de concentrare, iar sarcinile obisnuite dureaza mult mai mult decat inainte.

Cum sa combatem celulele zombi

Sus

Desi acumularea de celule zombi este o parte naturala a imbatranirii, cercetarile au aratat ca anumiti factori legati de stilul de viata, cum ar fi fumatul, obezitatea si bolile cronice, pot accelera acumularea de astfel de formatiuni in organism.

Prin urmare, pentru a reduce riscul de dementa, este important sa se mentina un stil de viata sanatos, sa se adopte o dieta nutritiva si variata si sa se desfasoare in mod regulat activitati fizice si cognitive.

Plimbarile usoare in aer liber, inotul, cititul, rezolvarea unui Sudoku sau a unor cuvinte incrucisate pot fi toate potrivite - pe scurt, este important sa va mentineti corpul si mintea active.

Cu toate acestea, cercetatorii confirma ca pot fi identificate mecanisme de incetinire a imbatranirii.

De fapt, mai multe studii clinice sunt in curs de desfasurare pentru a determina daca celulele zombi deteriorate pot fi eliminate cu ajutorul anumitor medicamente si produse naturale procesate. intre timp, oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska din Suedia au demonstrat potentialul unei schimbari serioase a rutinei zilnice pentru a contracara celulele zombi.

Acesta include o dieta alimentara sanatoasa, exercitii fizice, exercitii de memorie pe calculator, interactiunea sociala si gestionarea atenta a bolilor cronice, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala. Aproximativ 40% din cazurile de dementa sunt legate de acesti factori de risc.

Eliminarea lor ar salva milioane de oameni de la deteriorarea functiei cerebrale si a calitatii vietii.

In concluzie, dementa este un grup complex de boli cu care oamenii de stiinta inca lupta prin cercetare si studii clinice.

Factorii de risc sunt multi si variati, dar este important sa avem un stil de viata echilibrat, pentru a preveni o serie de complicatii de sanatate. in plus, este esential sa va monitorizati tensiunea arteriala si sa colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a o mentine in limite normale cat mai mult timp posibil.

Masurati-va si monitorizati-va tensiunea arteriala in mod regulat si pe termen lung - acest lucru va poate ajuta pe dumneavoastra si pe medicul dumneavoastra sa identificati tiparele care indica un risc de aritmie si de aparitie a altor probleme de sanatate.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.