Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima
Pentru cei care sufera de boli ale inimii, vara nu este tocmai un anotimp placut, caci, din cauza caldurii si a umiditatii din atmosfera pot avea de suferit.
De aceea, trebuie sa aiba grija si sa isi ia toate masurile de protectie.
Hipertensiunea si vara
Pentru hipertensivi, vara inseamna masuri suplimentare de protectie, ca organismul sa faca fata.
Din cauza caldurii, vasele de sange se dilata, iar tensiunea scade. In combinatie cu medicamentele luate pentru a tine sub control tensiunea, pot aparea manifestari precum durerile de cap, ametelile, starile de slabiciune.
Cei care sufera de aceasta boala trebuie sa se hidrateze suficient, adica sa bea cel putin doi litri de apa pe zi.
De evitat sunt insa bauturile reci pentru ca provoaca transpiratie excesiva. Nici bauturile carbogazoase nu sunt indicate in astfel de situatii, avertizeaza specialistii.
De asemenea, hipertensivii nu trebuie sa consume cafea si nici bauturi alcoolice. Sunt indicate ceaiurile la temperatura camerei cat si apa, pentru ca, in afara de hidratare, iti ofera si o usoara senzatie de racorire.
Deshidratarea, in combinatie cu scaderea tensiunii, reprezinta o combinatie periculoasa, pentru ca se accelereaza ritmul cardiac. Daca bolnavii au o stare generala de rau pentru mai mult timp trebuie sa consulte medicul cardiolog.
Varstinicii trebuie sa aiba mare grija, sa nu iasa afara la orele amiezii, iar daca sunt nevoiti sa paraseasca locuinta, este indicat sa poarte haine lejere si sa isi acopere capul.
Este idicat sa se evite alimentele sarate si grasimile. Alimentatia ar trebui sa fie formata din produse usoare, sa fie bazata pe multe legume si fructe proaspete.
Totodata, bolnavii nu trebuie sa faca efort fizic, mai ales cand temperaturile sunt ridicate. Inainte de a merge la culcare, trebuie sa aeriseasca foarte bine incaperile in care dorm.
Masuri pentru cei care sufera de insuficienta cardiaca
De masuri de protectie au nevoie si cei care sufera de insuficienta cardiaca. Bolnavii trebuie sa isi ia medicamentele intocmai dupa cum le-a prescris medicul.
Nu sunt recomandate in niciun caz dusurile reci dupa expunerea la soare, deoarece creste riscul de atac de cord. Sunt ideale dusurile caldute, daca este posibil chiar de mai multe ori pe zi.
Cei care au suferit un infarct sau un preinfarct sa aiba grija sa nu iasa afara pe canicula si sa bea apa suficienta. Caldura este periculoasa pentru acestia, pentru ca inima trebuie sa depuna mai mult efort ca sa pompeze sange in organism, astfel incat sangele sa ajunga la celule.
In cazul in care o persoana acuza dureri in capul pieptului, greata, transpiratii, palpitaii, durere abdominala, respiratie greoaie, trebuie sa ceara imediat ajutor medical de specialitate. Pot fi semnele unui atac de cord sau ale unui preinfarct.
Este indicat ca persoanele cardiace sa evite mijloacele de transport in comun la orele de varf, caci aglomeratia si caldura le pot face rau.
O alta masura pe care o pot lua cardiacii pe timpul verii este sa mearga mai des la control la medicul cardiolog, pentru ca poate fi nevoie de schimbarea tratamentului pe care il urmeaza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
- Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara
- Astenia de vara
- Sanatatea ochilor pe timp de vara
- Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare
- Cum ne pregatim pielea pentru bronzat
- Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima
- 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima