Cum stii ca ai probleme cu inima: simptome care sa iti dea de gandit
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Despre problemele cardiace
SusProblemele cardiace pot fi inselatoare, caci de multe ori nu dau simptome si se instaleaza brusc ca urmare a existentei complicatiilor.
La femei, de multe ori semnele si simptomele problemelor cardiace nu urmeaza intotdeauna tiparele clasice, de aceea pot fi confundate cu alte boli, potrivit medicului cardiolog Kerry Hildreth, de la Scoala de Medciina a Universitatii din Colorado.
De aceea, trebuie sa isi verifice nivelul de colesterol si tensiunea arteriala, care pot indica prezenta unei afectiuni ale inimii. Iata ce alte semnale mai transmite o inima bolnava.
Cuprins articol
Simptome
Sus1. Dureri in piept
Presiunea intensa in piept, resimtita ca si cand o greutate sta pe piept poate indica prezenta unui infarct miocardic, de aceea trebuie sa ceri de urgenta ajutor medical.
O durere difuza, care iradiaza in brat, in sold sau la ceafa poate sa fie, de asemenea, un semn ca suferi de o afectiune a inimii. Durerea aparuta in capul pieptului dupa o sesiune de exercitii la sala de sport sau in perioadele de stres este, de asemenea, un semnal de alarma.
2. Respiratie dificila
In cazul in care activiatile de zi cu zi devin mai obositoare, iar acest simptom nu dispare nici daca dormi bine, atunci este cazul sa iti pui un semn de intrebare. Daca respiri greu cand urci scarile sau cand cari o sacosa, atunci poate insemna ca inima ta nu mai functioneaza cum trebuie.
In cazul in care observi schimbari majore in ritmul de respiratie, mergi la un consult de specialitate. Daca te confrunti cu probleme de respiratie si cand stai instins, acest lucru poate indica o afectiune a valvelor inimii.
3. Simptome asemanatoare gripei
Daca te simti obosit, lipsit de energie, transpiri si ai senzatie de ameteala, primul lucru la care te gandesti este o raceala sau gripa. Insa aceste simptome pot indica si faptul ca inima nu pompeaza suficient sange, spun medicii.
Fiecare dintre noi putem simti astfel de simptome cateodata, insa daca apar frecvent, mai ales dupa un efort fizic, este important sa mergi la medic. Si indigestia, care nu este cauzata de alimentatie inadecvata, poate indica prezenta unei afectiuni coronariene.
Unele cercetari in domeniu au aratat ca multi dintre cei care au suferit un atac de cord au avut indigestie inainte.
4. Ameteala
Daca te simti ametit, acest lucru poate fi semnul unei probleme cu valvele inimii, mai ales daca apar si palpitatiile, acele senzatii care te fac sa crezi ca inima o ia la goana din piept.
Si daca ametesti de fiecare data cand te ridici in picioare, repede, poate fi un semn legat de oscilatiile valorilor tensionale.
5. Oboseala
Oboseala poate fi pusa pe sema multor boli, printre care si afectiunile inimii. Multe femei care au suferit atacuri de cord s-au simtit foarte obosite cu o saptamana inainte ca acesta sa aiba loc. De asemenea, ele s-au plans si de tulburari de somn, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Arkansas, Statele Unite ale Americii.
6. Umflarea gleznelor si picioarelor
Edemul periferic, sau umflarea gleznelor si picioarelor, poate fi un semn ca inima nu pompeaza sangele eficient. Cand inima nu reuseste sa functioneze corespunzator, sangele poate stagna in extremitati, ceea ce duce la acumularea de lichide. Acest simptom este adesea asociat cu insuficienta cardiaca congestiva si ar trebui sa te determine sa consulti un medic cat mai curand posibil.
7. Palpitatii
Palpitatiile reprezinta senzatia de batai neregulate ale inimii sau de "fluturari" in piept. Acestea pot fi provocate de aritmii cardiace, care pot fi periculoase daca nu sunt tratate. Daca simti des astfel de simptome, este important sa te prezinti la un specialist pentru investigatii suplimentare, mai ales daca sunt insotite de dureri in piept sau dificultati respiratorii.
8. Transpiratii excesive
Transpiratiile excesive, mai ales in momente de repaus sau la eforturi fizice minime, pot indica o problema cardiaca. Acestea pot fi un semn al unui infarct miocardic iminent, mai ales daca sunt insotite de alte simptome precum durerea in piept, greata sau dificultati de respiratie.
9. Greata si varsaturi
Desi pot parea simptome neobisnuite pentru o problema cardiaca, greata si varsaturile pot aparea in cazul unui infarct, in special la femei. Daca aceste simptome sunt persistente si nu par legate de probleme digestive evidente, ar trebui sa fie investigate in contextul unei posibile afectiuni cardiace.
10. Disfunctie erectila la barbati
Problemele de erectie pot fi un semnal precoce al unor boli de inima. Ateroscleroza, care este ingustarea arterelor, poate afecta nu doar fluxul sanguin catre inima, ci si catre alte parti ale corpului. Daca te confrunti cu disfunctie erectila, este important sa discuti cu medicul tau despre posibilitatea unei evaluari cardiace.
Concluzie
SusRecunoasterea acestor simptome si solicitarea unui consult medical prompt pot salva vieti. Desi unele simptome pot parea inofensive sau pot fi confundate cu alte afectiuni, ele pot indica probleme cardiace serioase. Acorda atentie corpului tau si nu ignora semnalele pe care acesta ti le transmite. Un diagnostic si un tratament precoce pot preveni complicatiile severe si pot imbunatati semnificativ calitatea vietii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Cum pot barbatii sa evite un atac de cord
- Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta
- Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?
- Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord
- Prezinti risc crescut de a suferi un atac de cord?
- Simptomele atacului de cord
- Ce trebuie sa stiti despre tipurile de atac de cord?
- Diferenta dintre atacul de cord si disectia aortica
- Cum abordam si gestionam atacul de panica? de vorba cu psihoterapeut Lavinia ...