Cum sa va alegeti medicul cardiolog
Generalitati
SusAlegerea medicului potrivit poate sa fie un proces confuz pentru dumneavoastra, insa nu este. Majoritatea pacientilor vad pentru prima oara un cardiolog atunci cand sunt trimisi de catre un medic generalist. Poate fi un sentiment de neliniste atunci cand realizati ca aveti nevoie de un specialist pentru inima dumneavoastra.
In cazul in care ati avut deja o experienta neplacuta cu un alt medic cardiolog sau cautati un alt medic, acest aspect devine si mai intimidant. Incepeti sa faceti comparatii cu medicii prietenilor, ai membrilor familiei sau ai colegilor, aceasta fiind o modalitate buna de a incepe.
Chiar daca aveti o trimitere de la un medic sau o recomandare de la un prieten, este foarte important sa faceti singur cercetari si sa va gasiti medicul cardiolog care credeti ca este potrivit.
Asa ca este foarte important ca acest medic cardiolog sa fie experimentat. Veti avea nevoie, de asemenea, de o persoana care se potriveste cu stilul dumneavoastra de comunicare. Primul pas spre imbunatirea sanatatii inimii este sa faceti o alegere bine informata.
Incepeti cu recomandarea facuta de medicul de familie. In functie de locul unde locuiti, este posibil sa aveti multi cardiologi dintre care va puteti alege pe cel mai potrivit. Intr-o situatie de non-urgenta, medicul de familie este cea mai buna persoana pentru a va intreba la cine vreti sa mergeti la un control. Medicul a interactionat cu foarte multi cardiologi si mai ales daca sunteti intr-un oras, stie cine e cel mai bun in ceea ce priveste inima si va poate ajuta trimitandu-va exact la persoana potrivita.
Ramaneti pe plan local cand va alegeti cardiologul. Nu este intotdeauna necesar sa calatoriti mult la un spital pentru a va vedea cardiologul. De multe ori, cardiologii locali sunt foarte priceputi la problemele cardiace comune, cum ar fi boala coronariana. Cand aveti o problema care are nevoie de consultul unui specialist, cardiologul local va recunoaste si va poate spune sa mergeti la un centru mai indepartat, daca este necesar.
Cuprins articol
Alegeti doctorul potrivit nevoilor dumneavoastra
SusBazandu-va pe recomandarile primite de la prieteni sau membri de familie, nu este intotdeauna o idee buna sa mergeti la acelasi cardiolog, pentru ca nevoile lor pot fi diferite de nevoile dumneavoastra. Nu va trebuie neaparat un cardiolog ”de familie”, deoarece nu toata lumea are aceeasi problema. Alegeti un specialist cu experienta in problemele de care suferiti. Studiile au aratat ca femeile au tendinta de a gravita spre un cardiolog de sex feminin, insa sexul nu ar trebui sa joace un rol important in luarea unor astfel de decizii.
Cautati pe internet opinii pro si contra. Recenziile online ale medicilor de la alti pacienti pot fi de ajutor, insa nu neaparat pentru a va alege un cardiolog. Uneori, cardiologii cu vaste cunostinte si multi ani de experienta obtin comentarii impotriva sa, din cauza unor lucruri simple, spre exemplu, ca s-a lasat asteptat prea mult timp la cabinet.
Comunicarea. Unul dintre cele mai importante aspecte dintre pacient si cardiolog este modul de comunicare. Cu medicul dumneavoastra trebuie sa va simtiti confortabil. Daca intalniti un medic care nu se potriveste cu stilul dumneavoastra de comunicare, ar trebui sa renuntati de el. O alta parte a procesului de alegere este verificarea prerogativelor. Verificati certificarile si informati-va daca medicul este certificat pentru a va asigura asistenta medicala de calitate.
Daca exista orice intrebare cu privire la practicile recomandate, trebuie sa solicitati un al doilea aviz. Iata cateva motive posibile sa va cautati un alt medic cardiolog:
1. Daca simtiti ca stilul de comunicare nu este potrivit;
2. Daca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda cu medicul dumneavoastra;
3. Daca medicul va recomanda o interventie care este foarte riscanta si costisitoare si nu sunteti sigur de motivul pentru care aveti nevoie de ea.
Pentru a gasi cel mai bun doctor in zona dumneavoastra, incercati sa vorbiti cu prietenii si familia in primul rand. Cel mai bun sfat pe care medicii si cercetatorii ni-l recomanda este sa apelam la un spital local. Spitalele sunt de obicei bune in a oferi recomandari. Medicul dumneavoastra de familie poate fi o sursa excelenta in a va ghida spre alegerea unui medic cardiolog priceput.
La prima intalnire cu noul medic cardiolog, trebuie sa fiti sincer cu acesta. Un cardiolog bun va adreseaza foarte multe intrebari si va incerca sa gaseasca cele mai mici detalii, dar importante, ale istoricului dumneavoastra medical sau familial. Un medic cardiolog bun va petrece mult timp cu un pacient pentru a-i raspunde la toate intrebarile si preocuparile acestuia.
Un lucru foarte important si de retinut este sa nu va faceti griji cu privire la schimbarea medicului cardiolog. Daca simtiti ca medicul dumneavoastra nu este potrivit, schimbati-l fara niciun fel de ezitare. Din punctul de vedere al unor medici, schimbarea sfarseste prin a fi un lucru bun atat pentru medicul cardiolog, cat si pentru pacient.
Onestitatea este cheia principala pentru o relatie pozitiva intre un pacient si medicul lui cardiolog. In timp ce medicul poate fi intimidant, deoarece el doreste sa afle mai multe despre antecedentele medicale ale familiei, despre obiceiurile alimentare sau regimul dumneavoastra de exercitii (sau lipsa acestora), toate aceste informatii sunt componente vitale pentru o imagine de ansamblu necesara medicului cardiolog. Sunt si unii pacienti ce doresc sa evite diversele probleme, pe care medicul le considera importante si astfel se pierde increderea unul fata de celalalt.
Pentru urmatoarele intrevederi cu medicul cardiolog, stati linistit si scrieti lista de medicamente ce va este prescrisa cu dozele exacte. In acest fel, nu va mai fi nicio confuzie data viitoare cand va consultati medicul.
Nu ezitati sa adresati intrebari. Pacientii in varsta tind sa fie mai respectuosi si, in consecinta, adreseaza mai putine intrebari, in timp ce pacientii mai tineri vin la cabinetul medicului cardiolog in calitate de consumatori informati. Unele grupuri etnice nu au foarte mare incredere in autoritatile medicale si uneori sunt sceptice cu privire la planurile de tratament medical.
Cand medicul dumneavoastra va recomanda un medicament sau o anumita procedura, cu siguranta aveti intrebari sau chiar temeri. Toate aceste reactii sunt normale. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiti de acord cu ce va spune medicul dumneavoastra. Cel mai bun lucru ar fi sa obtineti si un alt raspuns. Nu trebuie sa ezitati sa obtineti si alte raspunsuri de teama faptului sa nu ofensati medicul. De fapt, cei mai multi medici incurajeaza pacientii in a cauta si un al doilea, de ce nu, si al treilea raspuns, mai ales atunci cand este vorba de o operatie majora, cum ar fi o inlocuire a valvei inimii.
Inainte de a vizita un alt medic, luati analizele cu dumneavoastra. De asemenea, asigurati-va ca aveti intrebari specifice. Cu cat sunt mai specifice intrebarile, cu atat rezultatul va fi mai bun. Ceea ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa luati un pix si o foaie si sa scrieti lucrurile importante.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Investigatii cardiologice de rutina
- Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus
- Riscurile la care te expui cand iei antibiotice fara recomandarea medicului
- Greseli pe care le poti face daca iei medicamente fara recomandarea medicului
- Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale
- Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?
- Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala
- Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa medicala de vacanta?
- Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Seraf ...